Κεντρική Σελίδα
Acropolis
Κεντρική Σελίδα
Ο Όμιλός μας
Τα Nέα μας
Οι Eκδόσεις μας
Επικοινωνία
Χρήσιμες Συνδέσεις
ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ


¶δεια Creative Commons
Εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά, όλα τα έργα που περιέχονται στον δικτυακό τόπο είναι αδειοδοτημένα με Creative Commons BY-NC v3 GR
Χαιρετισμός από την Πρόεδρο
Σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα μας.

Θα είμαστε εδώ πάντα ευαίσθητοι και υπεύθυνοι σε ότι αφορά τον άνθρωπο και τα προβλήματά του, βοηθώντας προς όλες τις κατευθύνσεις. Είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τη συνεργασία σας, τη βοήθειά σας στον αγώνα, που κάνουμε, για ό,τι έχει σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και σ' ό,τι προωθεί την ειρήνη, τον πολιτισμό, την ευημερία, την εκπαίδευση.

Προσβλέπουμε ειδικά προς την Νεολαία, την επιμόρφωσή της, την προετοιμασία της για το μέλλον και θα είναι συνεχής ο αγώνας μας για την επιτυχία των στόχων μας.

Η Πρόεδρος του ΟΜΙΛΟΥ
Ιωάννα Παπανικολάου - Πουσπουρίκα
23 Απριλίου-Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου & Πνευματικής Ιδιοκτησίας
Την Τρίτη 23 Απριλίου 2019, γιορτάζεται η "Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας", που καθιερώθηκε από την παγκόσμια οργάνωση UNESCO το 1996, με στόχο την προώθηση της ανάγνωσης των βιβλίων και της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών.


Ο εορτασμός της ημέρας αυτής είναι ένα παγκόσμιο αφιέρωμα στα βιβλία και τους συγγραφείς. Μία ξεχωριστή ημέρα-ορόσημο, που σκοπό έχει να ενθαρρύνει όλους τους ανθρώπους, μα ειδικά τους νέους, να ανακαλύψουν τη χαρά της ανάγνωσης και να δείξουν τον απαιτούμενο σεβασμό σ΄εκείνους, που με την αναντικατάστατη συμβολή τους έχουν προωθήσει και έχουν συνεισφέρει στην πρόοδο της ανθρωπότητας.


Η επιτυχία της εκδήλωσης αυτής εξαρτάται κυρίως από την υποστήριξη και την κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων (συγγραφέων, εκδοτών, καθηγητών όλων των βαθμίδων, υπαλλήλων βιβλιοθηκών, δημοσίων και ιδιωτικών οργανισμών, ΜΚΟ, Μ.Μ.Ε., κλπ), που δραστηριοποιούνται σε κάθε χώρα. Επίσης από την ίδια την παγκόσμια οργάνωση UNESCO μέχρι και τους κατά τόπους Ομίλους για την UNESCO της κάθε χώρας, τα αντίστοιχα κέντρα και σωματεία, φυσικά τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς φορείς και όσους αισθάνονται ζωηρό το κίνητρο να συνεργαστούν γιΆ αυτόν τον εορτασμό.


Γιατί αυτή η Παγκόσμια Ημέρα είναι μια ευκαιρία να τονίσουμε τη σημασία του βιβλίου και της ανάγνωσης στη ζωή μας. Μια ευκαιρία, ειδικά σε περιόδους κρίσης, να επαναλάβουμε ότι η προώθηση της ανάγνωσης είναι ένας πολύ σπουδαίος παράγοντας για την οικονομική ανάπτυξη και την ανάπτυξη της δημοκρατίας. Η εκπαίδευση, η μόρφωση, η ευκαιρία στη γνώση και την πληροφόρηση μειώνουν τα εκπαιδευτικά κενά, δημιουργούν ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες για τους πολίτες όλου του κόσμου. Όλα αυτά δημιουργούν την πρόσβαση, που οδηγεί στη γνώση, απαραίτητο εργαλείο για την αυτοεκτίμηση και την ενδυνάμωση του ατόμου. Γιατί όλοι, έχουν δικαίωμα στην ισότητα των ευκαιριών, που θα τους προσφέρει η ισότιμη πρόσβαση στα βιβλία και τις δυνατότητες, που αυτά προσφέρουν. Η λογοτεχνία, η Επιστήμη, η Τέχνη, ό,τι συμπυκνώνεται στις σελίδες ενός βιβλίου έχει τεράστια δύναμη. Οι λέξεις, οι φράσεις, οι μαθηματικοί τύποι, η καταγεγραμμένη τέχνη, η ιστορία μας αποτελούνται από μικρά συμβατικά σύμβολα ενωμένα με έναν ορισμένο και πολύ ιδιαίτερο τρόπο . Η καταγραφή τους, η διαφύλαξή τους και η μετάδοσή τους ξεκίνησε από τα βιβλία και συνεχίζεται…


Η ανάγνωση, είναι μια απαράμιλλη ευχαρίστηση που μας επιτρέπει να εισέλθουμε σε διαφορετικούς κόσμους, ζωές και στιγμές. Μας δίνει την ευκαιρία να ζήσουμε εμπειρίες και πραγματικότητες μακριά από τη δική μας, αυξάνοντας έτσι τις γνώσεις μας και την συνειδητοποίηση του πολύπλευρου κόσμου γύρω μας.


Η 24η επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου και Πνευματικής Ιδιοκτησίας θα εστιάσει στη λογοτεχνία και στην ανάγνωση ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων. Τα Ηνωμένα Έθνη τονίζουν στην ιστοσελίδα τους πως τα βιβλία, ως φορέας γνώσης, ενώνουν τους ανθρώπους σε μια κοινή κληρονομιά, ενώ “αποκαλύπτουν τις ιδιαιτερότητές τους μέσω διαφορετικών πολιτισμών, ταυτοτήτων και γλωσσών”. Περισσότερα στον ιστότοπο www.un.org.

Εμείς στον Όμιλο για την UNESCO για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό έχουμε οργανώσει από συστάσεως του Ομίλου μας πλήθος εκδηλώσεων με άξονα το βιβλίο και την προώθηση της ανάγνωσης:
Παρουσιάσεις βιβλίων, περιοδικές εκδόσεις, διαγωνισμούς ποίησης και λογοτεχνίας. Μέσα από τις δράσεις αυτές ο Όμιλός μας αισθάνεται συνοδοιπόρος στη μακρόχρονη η ιστορία του βιβλίου. Για εμάς η ιστορία ενός βιβλίου, είναι η ιστορία της γνώσης, της ιστορίας εκείνων των ανθρώπων, που δεν θέλησαν να κρατήσουν τη γνώση μόνο για τον εαυτό τους, αλλά πάσχισαν να τη μεταδώσουν και στους άλλους. ΣΆ αυτούς τους ανθρώπους επενδύσαμε, πιστέψαμε και αυτοί είναι εκείνοι, των οποίων το έργο θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να παρουσιάζουμε και στο μέλλον.

Ιωάννα Παπανικολάου-Πουσπουρίκα
Πρόεδρος

Πηγές:
en.unesco.org
www.worldbookday.com
www.worldbookday.com

© 2004-2019 Όμιλος UNESCO για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό