Κεντρική Σελίδα
Acropolis
Κεντρική Σελίδα
Ο Όμιλός μας
Τα Nέα μας
Οι Eκδόσεις μας
Επικοινωνία
Χρήσιμες Συνδέσεις
ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ


¶δεια Creative Commons
Εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά, όλα τα έργα που περιέχονται στον δικτυακό τόπο είναι αδειοδοτημένα με Creative Commons BY-NC v3 GR
Χαιρετισμός από την Πρόεδρο
Σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα μας.

Θα είμαστε εδώ πάντα ευαίσθητοι και υπεύθυνοι σε ότι αφορά τον άνθρωπο και τα προβλήματά του, βοηθώντας προς όλες τις κατευθύνσεις. Είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τη συνεργασία σας, τη βοήθειά σας στον αγώνα, που κάνουμε, για ό,τι έχει σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και σ' ό,τι προωθεί την ειρήνη, τον πολιτισμό, την ευημερία, την εκπαίδευση.

Προσβλέπουμε ειδικά προς την Νεολαία, την επιμόρφωσή της, την προετοιμασία της για το μέλλον και θα είναι συνεχής ο αγώνας μας για την επιτυχία των στόχων μας.

Η Πρόεδρος του ΟΜΙΛΟΥ
Ιωάννα Παπανικολάου - Πουσπουρίκα
8 Μαρτίου - Διεθνής ημέρα της γυναίκας
8 Μαρτίου - Διεθνής ημέρα της γυναίκας


Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας (κοινώς ονομαζόμενη Ημέρα της Γυναίκας) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου για να τιμήσει τα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά επιτεύγματα των γυναικών, αλλά παράλληλα να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τις διακρίσεις και τη βία, που έχουν υποστεί οι γυναίκες σε πολλά μέρη του κόσμου, ενώ πολλά από αυτά τα φαινόμενα  εξακολουθούν να ισχύουν ακόμη και σήμερα. 


Ιστορικά, η σημερινή ημέρα καθιερώθηκε ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών. Τα Ηνωμένα Έθνη οριοθέτησαν την ημέρα αυτή το 1977 ως “Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη”. 


Πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία υπήρξαν πολλές οι στιγμές μέσα στον 20ο αιώνα, που η μέρα αυτή συμπλήρωνε το ψηφιδωτό μιας πολύ μεγάλης κατάκτησης στην ιστορία των αγώνων των γυναικών: -κατά τη διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης, όταν οι γυναίκες του Παρισιού ζητούσαν «ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα», -στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν οι εργάτριες στον τομέα της υφαντουργίας και του ιματισμού κινητοποιήθηκαν στις 8 Μάρτη του 1857 στη Νέα Υόρκη για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, - μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση όταν η φεμινίστρια Alexandra Kollontai έπεισε τον Λένιν να επισημοποιήσει τη γιορτή στη Σοβιετική Ένωση. Όμως μέχρι το 1965 αυτή παρέμεινε γιορτή των εργατών.


Περισσότερα ιστορικά στοιχεία μπορούν να αντληθούν από τους ακόλουθους συνδέσμους:* 
Για να δείτε τις πηγές μπορείτε να κάνετε κλικ στους παρακάτω υπερσυνδέσμους tvxs.gr, www.rizospastis.gr, www.tinos.biz.

Πολύ ενδιαφέρον και αναλυτικό χρονολόγιο για τη σημερινή ημέρα θα εντοπίσετε στους ακόλουθους συνδέσμους της επίσημης ιστοσελίδας των Ηνωμένων Εθνών:
www.un.org.
www.internationalwomensday.com.


ΠαρόλΆ αυτά δεν θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε τις μεγάλες προσπάθειες, που πραγματοποιούνται ακόμη και σήμερα από τα κράτη και τους πολιτικούς θεσμούς.
Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο της Ευρώπης ενέκρινε μια νέα στρατηγική για την ισότητα των φύλων για την περίοδο 2018-2023, προκειμένου να συμβάλει στην πρόοδο προς την de facto ισότητα των φύλων σΆ όλα τα επίπεδα και σΆ όλους τους τομείς. Η έναρξη της διάσκεψης γιΆ αυτή τη νέα στρατηγική με τίτλο «Ισότητα των φύλων: ανοίγοντας το δρόμο» πραγματοποιήθηκε στη Δανία το 2018. Βασικός στόχος της Προεδρίας είναι η ενίσχυση όλων των προσπαθειών για την επίτευξη της ισότητας των φύλων εντός του  Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και, τελικά  πώς θα μπορέσουν να  εμπλακούν περισσότεροι άνδρες στην προώθηση της ισότητας των φύλων.  Για να δείτε την πηγή κάνετε κλικ εδώ.


Επιπλέον, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας είναι επίσης μια ευκαιρία να εξετάσουμε πώς μπορούμε να  επιταχύνουμε την Ατζέντα του 2030, οικοδομώντας τη δυναμική για την αποτελεσματική υλοποίηση των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης, ειδικά τον στόχο που αφορά στην επίτευξη της ισότητας των φύλων και της ενδυνάμωσης όλων των γυναικών και των κοριτσιών, καθώς και του στόχου σχετικά με την προώθηση της διά βίου μάθησης για όλους. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ εδώ.


Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων κα Κούβελα Φωτεινή στο φετινό μήνυμά της με αφορμή τη συγκεκριμένη ημέρα  επισημαίνει πως : “Το παρελθόν μας έδειξε το δρόμο και δημιουργήσαμε ένα παρόν, που ήδη μετρά σημαντικές κατακτήσεις. Με τη διαρκή επαγρύπνηση όλων μας, τη συσπείρωση των δυνάμεών μας, τη λήψη συλλογικών και ατομικών πρωτοβουλιών υπέρ της ισότητας και την ευαισθητοποίηση γύρω από τα ζητήματα των έμφυλων ανισοτήτων, χαρτογραφούμε την πορεία για ένα ακόμη καλύτερο μέλλον”. Για να δείτε την πηγή κάνετε κλικ εδώ.

Εμείς στον Όμιλο για την UNESCO για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό πιστεύουμε, πως οι γυναίκες εξακολουθούν να έχουν λιγότερες ευκαιρίες απασχόλησης και σταδιοδρομίας στον κόσμο της εργασίας. Για το λόγο αυτό θέτουμε το ζήτημα σε πρώτο πλάνο και υλοποιούμε σεμινάρια κατάρτισης και εκπαίδευσης για όλους τους συμπολίτες μας, λαμβάνοντας, όμως, υπόψη μας παράγοντες της ατζέντας του 2030, που αφορούν αφενός στην προώθηση της διά βίου μάθησης για όλους και αφετέρου στην επίτευξη της ισότητας των φύλων και της ενδυνάμωσης όλων των γυναικών και των κοριτσιών.

Ιωάννα Παπανικολάου-Πουσπουρίκα
Πρόεδρος

© 2004-2019 Όμιλος UNESCO για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό