Κεντρική Σελίδα arrow Τα Nέα μας arrow ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ arrow 21 Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Ποικιλομορφίας για το Διάλογο και την Ανάπτυξη
Acropolis
Κεντρική Σελίδα
Ο Όμιλός μας
Τα Nέα μας
Οι Eκδόσεις μας
Επικοινωνία
Χρήσιμες Συνδέσεις
ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ


¶δεια Creative Commons
Εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά, όλα τα έργα που περιέχονται στον δικτυακό τόπο είναι αδειοδοτημένα με Creative Commons BY-NC v3 GR
21 Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Ποικιλομορφίας για το Διάλογο και την Ανάπτυξη
Κυριακή, 21/05/2017

Για να κατεβάσετε το αρχείο στον υπολογιστή σας κάνετε κλικ εδώ.


21 Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Ποικιλομορφίας
για το Διάλογο και την Ανάπτυξη
“Ο πολιτιστικός πλούτος του κόσμου είναι η πολυμορφία του στο διάλογο”. ΜΆ αυτή τη φράση ξεκινά η Οικουμενική Διακήρυξη της UNESCO για την Πολιτιστική Πολυμορφία, η οποία ήρθε προς ψήφιση μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Η Γενική Διάσκεψη της UNESCO, η οποία πραγματοποιούσε την 31η σύνοδό της, ήταν η πρώτη συνεδρίαση σε υπουργικό επίπεδο, που έλαβε χώρα μετά από αυτά τα τρομερά γεγονότα. Αποτέλεσε ευκαιρία προκειμένου τα κράτη να επαναβεβαιώσουν την πεποίθησή τους ότι ο διαπολιτισμικός διάλογος είναι η καλύτερη εγγύηση για την ειρήνη και να απορρίψουν ευθέως τη θεωρία της αναπόφευκτης σύγκρουσης μεταξύ των πολιτισμών. (από το κείμενο της Οικουμενικής διακήρυξης της UNESCO για την πολιτιστική πολυμορφία)

Η 21η Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Πολυμορφίας για τον Διάλογο και την Ανάπτυξη. Ο σκοπός της ημέρας αυτής είναι να στηρίξει την πολιτιστική ποικιλομορφία, συμβάλλοντας στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ λαών και ατόμων, που ανήκουν σε διαφορετικές πολιτιστικές πραγματικότητες.•Γιατί, οι πολιτισμοί απΆ άκρη σΆ άκρη της γης προσφέρουν μια απίστευτη ποικιλία από ήθη και έθιμα, διαιωνίζοντας έτσι τις διαφορετικές παραδόσεις όλων των λαών.

•Γιατί η Πολιτιστική πολυμορφία διεγείρει τη δημιουργικότητα και εάν επενδύσουμε στη δημιουργικότητα μπορούμε να μεταμορφώσουμε την κοινωνία μας.

•Γιατί, τελικά, αυτή η πολυμορφία, αφού ιδωθεί ως ένα παγκόσμιο περιουσιακό στοιχείο, οφείλει να διατηρηθεί με κάθε τρόπο.

•Γιατί η Πολιτιστική πολυμορφία είναι απαραίτητη για την ανθρωπότητα, όπως η βιοποικιλότητα για τη φύση. Αποτελεί την κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας και πρέπει να χρησιμοποιηθεί προς όφελος των σημερινών και των μελλοντικών γενεών».

Η ύπαρξη ενός και μόνο πολιτισμού θα καταδίκαζε τον κόσμο σε στατικότητα, θα τον μετέτρεπε σε μία άγονη πολιτιστική έρημο. Η συνάντηση πολλών πολιτισμών και η επιμειξία τους διαμορφώνει σταυροδρόμια γόνιμης πολιτιστικής επικοινωνίας, όπου γεννιέται το καινούριο και το δημιουργικό.
Σήμερα, είναι ευθύνη όλων μας πλέον να καλλιεργήσουμε την εκπαίδευση και τις διαπολιτισμικές δεξιότητες στους νέους ανθρώπους, προκειμένου εκείνοι πρώτοι να υποστηρίξουν την πολυμορφία του κόσμου μας και να μάθουν τελικά να ζουν ειρηνικά, πέρα από γλώσσες, κουλτούρες και θρησκείες.Η παγκόσμια οργάνωση UNESCO προσκαλεί τους ανθρώπους απΆ όλο τον κόσμο να καταπολεμήσουν τα στερεότυπα και να φέρουν την αλλαγή μέσα από την επαφή τους με άλλους πολιτισμούς, τόπους και τρόπους. Ζούμε σε μια εποχή, που το άνοιγμα των συνόρων, η κινητικότητα στην αγορά εργασίας, η μετανάστευση και η παγκοσμιοποίηση έχουν αναδιαμορφώσει την κοινωνική δομή κάθε χώρας. Πλέον το μέγεθος του πληθυσμού σε κάθε χώρα εμφανίζεται περισσότερο πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό παρά ποτέ.

Οι πολιτισμικές διαφορές γίνονται ολοένα και περισσότερο μέρος της καθημερινής μας ζωής. Ο διαπολιτισμικός διάλογος είναι ο πιο συχνός διάλογος. Η παγκοσμιοποίηση είναι η μεγάλη μας πρόκληση. Ο σεβασμός της διαφορετικότητας των πολιτισμών, η καλλιέργεια της ανοχής, του διαλόγου και της συνεργασίας, μέσα σε ένα παγκόσμιο κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης αποτελούν τις καλύτερες εγγυήσεις για την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια.

H UNESCO Αμαρουσίου στις 13.03.2017 οργάνωσε εκδήλωση με θέμα το διαπολιτισμικό διάλογο και τη σημασία του για την εποχή μας. Στην εκδήλωση αυτή αναλύθηκε το πως ο διαπολιτισμικός διάλογος προβάλλει τις αξίες της ίσης συμμετοχής όλων των πολιτισμικών ομάδων στο “κοινωνικό γίγνεσθαι” καθώς και το ότι ο σεβασμός της πολιτιστικής τους ταυτότητας είναι αδιαμφισβήτητα δημοκρατικό και ανθρώπινο δικαίωμα. Πέρα, όμως, από τη συγκεκριμένη εκδήλωση ο Όμιλός μας θα συνεχίσει και φέτος την προώθηση ενεργειών και εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης με θέμα το διαπολιτισμικό διάλογο, την πολιτιστική πολυμορφία ως τμήμα της καθημερινής μας ζωής.

Ιωάννα Παπανικολάου-Πουσπουρίκα
Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Αμαρουσίου

< Προηγ.   Επόμ. >
© 2004-2018 Όμιλος UNESCO Δήμου Αμαρουσίου Περιφέρειας Αττικής