Κεντρική Σελίδα arrow Τα Nέα μας arrow ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ arrow 21 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής
Acropolis
Κεντρική Σελίδα
Ο Όμιλός μας
Τα Nέα μας
Οι Eκδόσεις μας
Επικοινωνία
Χρήσιμες Συνδέσεις
ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ


¶δεια Creative Commons
Εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά, όλα τα έργα που περιέχονται στον δικτυακό τόπο είναι αδειοδοτημένα με Creative Commons BY-NC v3 GR
21 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής
Τρίτη, 20/06/2017

Για να κατεβάσετε το αρχείο στον υπολογιστή σας κάνετε κλικ εδώ.


21 Ιουνίου - Παγκόσμια ημέρα μουσικής

«Είναι η μουσική στη συνείδησή μας, ο χορός στο πνεύμα μας…

…Πόσα λίγα χρειαζόμαστε για την ευτυχία! Τον ήχο ενός αυλού…

Χωρίς τη μουσική η ζωή θα ήταν ένα λάθος»

Νίτσε

Στις 21 Ιουνίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια ημέρα μουσικής. Είναι μία ξεχωριστή γιορτή για τις νότες, την αρμονία και τον συνδυασμό τους. Είναι η χαρά της δημιουργίας ενός νέου κόσμου, όπου οι πολλές γλώσσες γίνονται μία, όπου η επικοινωνία παγκοσμιοποιείται, όπου ο ήχος μετατρέπεται σε μία συλλογική έκφραση ακόμη και του ανέκφραστου και του μύχιου μιας πανανθρώπινης ψυχής. Γιατί διαφορετικοί πολιτισμοί μοιράζονται μέσα από τη μουσική τη χαρά της ανταλλαγής, την ευτυχία αποδοχής μιας όμορφης διαφορετικότητας.

«Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής» καθιερώθηκε το 1982 με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου Υπουργού Πολιτισμού Ζακ Λανγκ (Jack Lang), του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού και υπό την αιγίδα του Δήμου του Παρισιού. Η Γιορτή της Μουσικής, από το 1985, εξαπλώθηκε έξω από τα Γαλλικά σύνορα και η Αθήνα, 1η Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, ήταν η πρώτη πόλη στην οποία η Γιορτή πραγματοποιήθηκε εκτός Γαλλίας. Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής είναι ένα ευρωπαϊκό γεγονός, που διεξάγεται στις 21 Ιουνίου κάθε χρόνο σε 22 χώρες της Ευρώπης». Για να δείτε την πηγή κάνετε κλικ εδώ.

Η μουσική αποτελεί τη μετάφραση ενός ιδιότυπου πολιτιστικού μηνύματος. Επικοινωνούμε χωρίς να έχουμε διδαχθεί κάτι. Συνυπάρχουμε αρμονικά, όπως οι νότες της. Η μουσική περικλείει το μεγαλείο της δημιουργίας του ανθρώπου εκφράζοντας μία μορφή τέχνης, που μπορεί να αγκαλιάζει όλες τις ηλικίες, όλα τα έθνη, κάθε λογής πνεύμα και ψυχή. Καταλαμβάνει τόσο την αρχή της ζωής από τον πρώτο ήχο, το πρώτο νανούρισμα, το πρώτο άκουσμα των γονιών μας μέχρι και την ύστατη πνοή, το μοιρολόι, τη φωνή την τελευταία.

Κάθε χρόνο χιλιάδες εκδηλώσεις ανά τον κόσμο τιμούν την ημέρα αυτή.
Το ότι συμπίπτει συνήθως με τη μεγαλύτερη ημέρα σε διάρκεια του χρόνου ίσως να μην είναι τυχαίο. Όπως στις περιπτώσεις, κατά τις οποίες ο άνθρωπος επιθυμεί τη μέγιστη δυνατή διάρκεια μιας συγκίνησης, ενός δυνατού συναισθήματος ή μιας ξεχωριστής στιγμής, η ημέρα αυτή σηματοδοτεί στον παγκόσμιο ορίζοντα τον ταυτόχρονο παλμό μιας μουσικής πανδαισίας που αποκτά οικουμενικό χαρακτήρα, που γίνεται η γλώσσα όλων μας.

Εμείς στην UNESCO Αμαρουσίου τιμούμε την ημέρα αυτή, οργανώνοντας κάθε χρόνο ανάλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις. ΜΆ αυτό τον τρόπο επιθυμούμε να προσδώσουμε σΆ αυτή τη μορφή τέχνης τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την αίγλη, που της αξίζει, αφού συνεχίζει να μας δονεί από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και τις ημέρες μας.

Ιωάννα Παπανικολάου-Πουσπουρίκα
Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Αμαρουσίου

< Προηγ.   Επόμ. >
© 2004-2018 Όμιλος UNESCO Δήμου Αμαρουσίου Περιφέρειας Αττικής