Κεντρική Σελίδα arrow Τα Nέα μας arrow ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ arrow Υλικό σεμιναρίου "Τα θετικά συναισθήματα και η τέχνη του Απολαμβάνειν"
Acropolis
Κεντρική Σελίδα
Ο Όμιλός μας
Τα Nέα μας
Οι Eκδόσεις μας
Επικοινωνία
Χρήσιμες Συνδέσεις
ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ


Άδεια Creative Commons
Εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά, όλα τα έργα που περιέχονται στον δικτυακό τόπο είναι αδειοδοτημένα με Creative Commons BY-NC v3 GR
Υλικό σεμιναρίου "Τα θετικά συναισθήματα και η τέχνη του Απολαμβάνειν"
Τρίτη, 27/06/2017
Για να κατεβάσετε το υλικό του σεμιναρίου, κάνετε κλικ εδώ.

Ο Όμιλος για την UNESCO Αμαρουσίου υλοποίησε σεμινάριο με θέμα:
«Τα θετικά συναισθήματα και η τέχνη του Απολαμβάνειν»,
διάρκειας δύο ωρών, την Παρασκευή 23/06/2017 και ώρα 17:45,
στα γραφεία του Ομίλου, Βασ. Γεωργίου 2-4, Μαρούσι, Πλατεία Ηλεκτρικού Σταθμού,
1ος όροφος.Το τελευταίο σεμινάριο για αυτή τη χρονιά εστίασε στα συστατικά που συνθέτουν την προσωπική μας ευτυχία και προσφέρουν ικανοποίηση και νόημα στη ζωή. Και αυτά είναι τα θετικά συναισθήματα!

Τα θετικά συναισθήματα διευρύνουν το νου, μας κάνουν πιο δημιουργικούς, πιο έξυπνους, πιο ικανούς να λύσουμε προβλήματα, που προκύπτουν. Τα θετικά συναισθήματα βοηθούν όλους μας να συνάψουμε και να διατηρήσουμε υγιείς σχέσεις. Η συσσώρευση θετικών συναισθημάτων μας βοηθά σε μία δύσκολη στιγμή να έχουμε ψυχική ανθεκτικότητα και μπορούν έως και να «ακυρώσουν» τις αρνητικές εμπειρίες και τα αρνητικά συναισθήματα (Fredrickson, 1998).

Όμως παρά το ότι γνωρίζουμε τις παραπάνω θετικές επιδράσεις, τα θετικά συναισθήματα είναι συχνά παρεξηγημένα ή μη εκφρασμένα, ακόμα λανθάνουν της προσοχής μας, όταν ξυπνάει η ανάγκη της βελτίωσης του εαυτού. Έτσι, εστιάζουμε στο τι πρέπει να διορθώσουμε και όχι στο τι κάνουμε καλά, ή προσπαθούμε να απαλύνουμε τον πόνο, αλλά δεν προσπαθούμε με την ίδια ζέση να αυξήσουμε τη χαρά. Ακόμα περισσότερο, κάνουμε πράγματα που μας αρέσουν, αλλά δεν ξέρουμε τον τρόπο να τα απολαύσουμε.

Γιατί η απόλαυση μιας θετικής εμπειρίας είναι κάτι παραπάνω από την απλή ευχαρίστηση, που μας προσφέρει αυτή καθαυτή η εμπειρία (Bryant, & Veroff, 2007). Το απολαμβάνειν (Savoring) είναι μία διαδικασία, που απαιτεί επιβράδυνση του χρόνου και εκτίμηση της θετικής εμπειρίας (Μπενέτου & Μαλικιώση, 2011). Ο δρόμος για το απολαμβάνειν «περνάει» μέσα από τις αισθήσεις μας, νοητικές και συμπεριφοριστικές διαδικασίες, μέσα από πεποιθήσεις για την απόλαυση και τέλος μέσα από την εξάσκηση στρατηγικών απόλαυσης. Η διαδικασία του απολαμβάνειν ενισχύει τη βίωση των θετικών συναισθημάτων σε συχνότητα και έκταση.

Στο σεμινάριο αναφερθήκαμε στα θετικά συναισθήματα και στα οφέλη της βίωσης των θετικών συναισθημάτων. Συστήσαμε την έννοια του απολαμβάνειν, τους τρόπους απόλαυσης της θετικής εμπειρίας και προτείναμε δραστηριότητες για καλλιέργεια της τέχνης του απολαμβάνειν.

Ομιλήτρια: Ιφιγένεια Σωτηροπούλου, Συμβουλευτική Ψυχολόγος (BA, MSc).

Βιβλιογραφία

Bryant, F., Veroff, J.(2007). Savoring. A new Model of Positive Experience. N J: Lawrence Erlbaum Associates.
Fredrikson, B.L. (1998). What good are positive emotions. Review of general psychology, 2 (3), 300 - 319
Μπενέτου, Α., & Μαλικιώση – Λοΐζου, (2011). «Απολαμβάνειν»: μία διαδικασία ενδυνάμωσης των θετικών εμπειριών.
Στο Α. Σταλίκας, & Π. Μυτσκίδου, (Επιμ.) Εισαγωγή στη Θετική Ψυχολογία (σελ. 97 – 116). Αθήνα: Τόπος.
< Προηγ.   Επόμ. >
© 2004-2018 Όμιλος UNESCO Δήμου Αμαρουσίου Περιφέρειας Αττικής