Κεντρική Σελίδα arrow Τα Nέα μας arrow ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ arrow 8 Σεπτεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά του Αναλφαβητισμού
Acropolis
Κεντρική Σελίδα
Ο Όμιλός μας
Τα Nέα μας
Οι Eκδόσεις μας
Επικοινωνία
Χρήσιμες Συνδέσεις
ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ


Άδεια Creative Commons
Εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά, όλα τα έργα που περιέχονται στον δικτυακό τόπο είναι αδειοδοτημένα με Creative Commons BY-NC v3 GR
8 Σεπτεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά του Αναλφαβητισμού
Πέμπτη, 07/09/2017

Για να κατεβάσετε το αρχείο στον υπολογιστή σας κάνετε κλικ εδώ.


8 Σεπτεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά του ΑναλφαβητισμούΑναφέρεται πολύ συχνά πως η 8η Σεπτεμβρίου είναι η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού. Κι αυτό συμβαίνει γιατί τα στοιχεία της παγκόσμιας οργάνωσης UNESCO είναι αμείλικτα, κυρίως όσον αφορά τον αριθμό των αναλφάβητων παγκοσμίως.Σύμφωνα με την Unesco, “750 εκατομμύρια ενήλικες και 264 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον πλανήτη δεν έχουν τις βασικές ικανότητες ανάγνωσης και γραφής. Συγκεκριμένα, τα 264 εκατομμύρια παιδιά, παρά τη σημερινή τεχνολογική πρόοδο, δεν έχουν πρόσβαση σε σχολείο με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν να διαβάζουν, να γράφουν ή να μετρούν”. Για να δείτε την πηγή κάνετε κλικ εδώ.

Πριν από 30 ή 40 χρόνια οι αριθμοί αυτοί ίσως και να φάνταζαν αποδεκτοί αλλά εν έτει 2017 ακούγονται απλά τρομακτικοί.
Την εποχή του διαδικτύου και των δυνατοτήτων ταχύτητας μεταφοράς της γνώσης καθώς και της πληροφορίας από ένα σημείο σε κάποιο άλλο πολύ μακρινό η ανθρωπότητα δεν μπορεί να καυχιέται. Εάν λάβουμε υπόψη μας ότι ο αλφαβητισμός, η εγγραματοσύνη ξεκινά πριν από 8.000 χρόνια είναι ανεπίτρεπτο για την ανθρωπότητα τόσες χιλιάδες χρόνια μετά να μετράμε εκατομμύρια αναλφάβητους.Για το λόγο αυτό θα ήταν πολύ ορθότερο σήμερα να ονομάζουμε τη συγκεκριμένη διεθνή ημέρα ως την παγκόσμια ημέρα του “Γραμματισμού”, μεταφράζοντας από τη μία πλευρά με περισσότερη ακρίβεια τον όρο #8220;Literacy” όπως καταγράφεται από την παγκόσμια οργάνωση UNESCO. Με τον τρόπο αυτό επιθυμούμε να δώσουμε μία νέα κατεύθυνση ΠΡΟΣ τον αλφαβητισμό, αντί της περιγραφής μιας μόνιμα ζοφερής εικόνας αναλφαβητισμού στις κοινωνίες του σήμερα. Γιατί, “το κλειδί για τον αλφαβητισμό είναι η ανάπτυξη της ανάγνωσης, η εξέλιξη των δεξιοτήτων που αρχίζει από την ικανότητα να κατανοήσει κάποιος τις λέξεις που εκφωνούνται, μέσω της αποκωδικοποίησης των γραπτών λέξεων και κορυφώνεται τελικά με τη βαθιά κατανόηση του κειμένου”. Για να δείτε την πηγή κάνετε κλικ εδώ.Δεν είναι τυχαίο ότι ένα από τα έργα - ορόσημα της παγκόσμιας οργάνωσης UNESCO για το 2017 είναι ο «Γραμματισμός σε έναν ψηφιακό κόσμο». Το εν λόγω έργο έχει στόχο να εξετάσει τις δεξιότητες γραμματισμού που απαιτούνται για την πλοήγηση σε ένα όλο και περισσότερο ψηφιακό κόσμο.Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη απ’ ότι στις τριτοκοσμικές χώρες, αλλά όχι τέλεια. Ακόμη και σήμερα ένα μικρό ποσοστό παιδιών αλλά και ενηλίκων παραμένουν αναλφάβητοι, χάνοντας έτσι το δικαίωμα σε περισσότερες ευκαιρίες, στην ευκολότερη πρόσβαση σε πληροφορίες, σε εκπαίδευση, στο δικαίωμα, τελικά, για μία καλύτερη και περισσότερη αξιοπρεπή ζωή.

Η UNESCO Αμαρουσίου διενεργεί αλλά και προγραμματίζει για το τρέχον έτος και το επόμενο μία σειρά εκδηλώσεων με άξονά τους την εκπαίδευση. Παρουσιάσεις βιβλίων, ημερίδες και θεματικές συναντήσεις, σεμινάρια εκπαιδευτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα έρχονται να προστεθούν και τη φετινή χρονιά στον προγραμματισμό των δράσεών μας, αποδεικνύοντας πως οι διεθνείς ημέρες αποτελούν για τον Όμιλό μας μία εξαιρετική ευκαιρία όχι για συζήτηση, αλλά για δράση με άξονα την εκπαίδευση. Για να παραφράσουμε το Νέλσον Μαντέλα “ο αλφαβητισμός και οι προοπτικές του μπορούν να αποτελέσουν τα “όπλα” μας, μέσω των οποίων αυτός ο κόσμος θα αλλάξει προς το καλύτερο”.

Ιωάννα Παπανικολάου-Πουσπουρίκα
Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Αμαρουσίου

< Προηγ.   Επόμ. >
© 2004-2018 Όμιλος UNESCO Δήμου Αμαρουσίου Περιφέρειας Αττικής