Κεντρική Σελίδα arrow Τα Nέα μας arrow ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ arrow 28 Σεπτεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας
Acropolis
Κεντρική Σελίδα
Ο Όμιλός μας
Τα Nέα μας
Οι Eκδόσεις μας
Επικοινωνία
Χρήσιμες Συνδέσεις
ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ


Άδεια Creative Commons
Εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά, όλα τα έργα που περιέχονται στον δικτυακό τόπο είναι αδειοδοτημένα με Creative Commons BY-NC v3 GR
28 Σεπτεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας
Πέμπτη, 28/09/2017
28 Σεπτεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας

Ο τομέας της ναυτιλίας είναι στις ημέρες μας ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της οικονομικής και γενικότερα της παγκόσμιας ανάπτυξης. Οι μεγάλες τεχνολογικές δυνατότητες άνοιξαν ακόμη περισσότερο τα πανιά της σύγχρονης ναυσιπλοΐας. Η συγκεκριμένη ημέρα μας δίνει την αφορμή, αλλά και την ευκαιρία να επικεντρωθούμε ουσιαστικότερα στους πολλούς και διαφορετικούς τομείς (εφοδιαστική αλυσίδα, εμπόριο, επικοινωνίες, τουρισμός, μεταφορές, κλπ) που αγγίζει ο κλάδος της ναυτιλίας. Ο βασικός στόχος της θέσπισης της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας αφορά στο να υποκινήσει τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν θαλάσσιες στρατηγικές και πολιτικές, οι οποίες θα ωθούν στη διευκόλυνση των θαλάσσιων μεταφορών, στην αύξηση της αποτελεσματικότητας, στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και γενικότερα στην ασφάλεια στη θάλασσα. Πρόκειται για μία ακόμη ημέρα μέσα από την οποία τα Ηνωμένα έθνη εστιάζουν στην επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης (SDG), οι οποίοι αποτελούν μια ευρεία απάντηση στις προκλήσεις, που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος. Στις 27 Σεπτεμβρίου γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα Τουρισμού και αμέσως μετά-1 ημέρα- γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα ναυτιλίας, ωσάν ένας λεπτός συνεκτικός κρίκος να χωρίζει τις συγκεκριμένες ημέρες.

Σήμερα καλύτερη και αποτελεσματικότερη ναυτιλία, σημαίνει δημιουργία και διατήρηση μιας ιδιαίτερα σημαντικής κινητήριας δύναμης για την παγκόσμια σταθερότητα και την αειφόρο ανάπτυξη. Από τα αρχαία χρόνια οι Έλληνες κατανόησαν τη δύναμη της ναυτιλίας και των θετικών επιπτώσεών της. Το παράδειγμά τους ακολούθησαν και άλλοι λαοί, εκμεταλλευόμενοι τις ευκαιρίες, που είχε και τελικά μπόρεσε να τους προσφέρει η θάλασσα.Στην εποχή μας κάθε τεχνολογική εξέλιξη βοηθά στην ανάπτυξη της ναυτιλίας και των ανθρώπων, που εμπλέκονται σε αυτή. Η σημασία της αναγνωρίζεται τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Κι αυτό γιατί η ναυτιλία κάνει τον κόσμο να μοιάζει μικρότερος, συμπυκνώνει τις αποστάσεις, διευκολύνει τις μεταφορές, είναι το μεγάλο βήμα του ανθρώπου πάνω στη παντοδυναμία της απέραντης θάλασσας.

Ιωάννα Παπανικολάου-Πουσπουρίκα
Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Αμαρουσίου

< Προηγ.   Επόμ. >
© 2004-2018 Όμιλος UNESCO Δήμου Αμαρουσίου Περιφέρειας Αττικής