Κεντρική Σελίδα arrow Τα Nέα μας arrow ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ arrow 1 Οκτωβρίου - Παγκόσμια ημέρα 3ης ηλικίας
Acropolis
Κεντρική Σελίδα
Ο Όμιλός μας
Τα Nέα μας
Οι Eκδόσεις μας
Επικοινωνία
Χρήσιμες Συνδέσεις
ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ


Άδεια Creative Commons
Εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά, όλα τα έργα που περιέχονται στον δικτυακό τόπο είναι αδειοδοτημένα με Creative Commons BY-NC v3 GR
1 Οκτωβρίου - Παγκόσμια ημέρα 3ης ηλικίας
Κυριακή, 01/10/2017
1 Οκτωβρίου-Παγκόσμια ημέρα 3ης ηλικίαςΗ σύνθεση του παγκόσμιου πληθυσμού έχει αλλάξει δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες. Από το 1950 έως το 2010, το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως αυξήθηκε από 46 σε 68 έτη και προβλέπεται να αυξηθεί σε 81 έτη έως το τέλος του αιώνα. Πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα οι γυναίκες ξεπερνούν τους άνδρες κατά περίπου 66 εκατομμύρια στην ηλικία των 60 ετών και άνω. Μεταξύ των ηλικιωμένων άνω των 80 ετών, οι γυναίκες είναι σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με τους άνδρες. Μέχρι το 2050, 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι, πάνω από το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, θα είναι 60 ετών ή μεγαλύτεροι. Η αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων θα είναι η μεγαλύτερη και η ταχύτερη στον αναπτυσσόμενο κόσμο, με την Ασία να είναι η περιοχή με τον μεγαλύτερο αριθμό ηλικιωμένων. (τα στατιστικά στοιχεία όπως προκύπτουν από την επίσημη ιστοσελίδα του Ο.Η.Ε.)Η διεθνής κοινότητα άρχισε να αναδεικνύει την κατάσταση αυτή σχετικά με την αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων στο Διεθνές Πρόγραμμα Δράσης για τη γήρανση, το οποίο εγκρίθηκε στην Παγκόσμια Συνέλευση για τη Γήρανση το 1982 στη Βιέννη. Η γήρανση προκαλεί όχι μόνο συζητήσεις αλλά και την ανάγκη να παρθούν αποφάσεις ιδιαίτερα σήμερα που πέρα από τις συνηθισμένες διακρίσεις σχετικά με το φύλο, την εθνότητα ή τον πλούτο παρατηρείται συχνά. το φαινόμενο της διάκρισης απέναντι στην 3η ηλικία ως συνδυασμός μάλιστα όλων των προαναφερόμενων παραγόντων. Αν και υπήρξαν μεμονωμένες κοινωνίες κατά την αρχαιότητα που δεν σέβονταν τους ηλικιωμένους και άλλες όπου ο ηλικιωμένος θεωρείτο βάρος, αντίθετα, στην αρχαία Ελλάδα οι ηλικιωμένοι έχρηζαν της προσοχής και της μέριμνας από τους νεότερους και μάλιστα με νόμο.Στα χρόνια που πέρασαν οι εκπρόσωποι της 3ης ηλικίας ταυτίστηκαν με τη σοφία, την εμπειρία, τη γνώση και τη δυνατότητα να κρίνουν ώριμα και καλύτερα τις καταστάσεις από τους νεότερους.

Είναι αναντίρρητο σήμερα πως οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να ταυτίζονται με την έννοια της εξασφάλισης μιας ιδιαίτερης ποιότητας ζωής, αφού η αύξηση του προσδόκιμου ζωής θα πρέπει να συμβαδίζει και με μία ανάλογα καλύτερη ζωή για όλους μας.Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι ηλικιωμένοι είναι μία πραγματικότητα σε κάθε κοινωνία πολιτισμένη ή μη, και η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους είναι βασική παράμετρος της κοινωνικής, πολιτικής, πολιτιστικής και βέβαια οικονομικής ζωής μιας χώρας.

Η θέσπιση της Διεθνούς Ημέρας των Ηλικιωμένων στη 1 Οκτωβρίου έχει σαν σκοπό να κάνει όλους μας να συνειδητοποιήσουμε τη συμβολή των ηλικιωμένων στις οικογένειές τους, τις κοινότητες όπου ζουν και τις κοινωνίες μας γενικότερα. Μέσω αυτής αναδεικνύεται η σημασία της συνεχούς εκπαίδευσης, του επαγγελματικού προσανατολισμού και της πρακτικής άσκησης σε αυτούς, με σκοπό τη διατήρηση της μέγιστης λειτουργικής ικανότητάς τους και την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της συμβολής των ηλικιωμένων σε όλους τους αναπτυξιακούς πόρους μιας κοινωνίας.Εμείς στην UNESCO Αμαρουσίου έχουμε διοργανώσει πλήθος εκδηλώσεων μέσα από τις οποίες προάγουμε και ενισχύουμε ανάμεσα σε άλλα, τη συμμετοχή ατόμων της 3ης ηλικίας, κάνοντας πράξη την προώθηση των δικαιωμάτων απέναντι στην ευαίσθητη αυτή ομάδα αλλά και, ευαισθητοποιώντας όλους μας σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων μιας θέσης και κατάστασης, στην οποία θα βρεθούμε κάποτε όλοι μας και ως εκ τούτου αξίζει της μέγιστης προσοχής μας.

Ιωάννα Παπανικολάου-Πουσπουρίκα
Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Αμαρουσίου

< Προηγ.   Επόμ. >
© 2004-2018 Όμιλος UNESCO Δήμου Αμαρουσίου Περιφέρειας Αττικής