Κεντρική Σελίδα arrow Τα Nέα μας arrow ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ arrow 10η Νοέμβρη - Παγκόσμια Ημέρα Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη
Acropolis
Κεντρική Σελίδα
Ο Όμιλός μας
Τα Nέα μας
Οι Eκδόσεις μας
Επικοινωνία
Χρήσιμες Συνδέσεις
ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ


Άδεια Creative Commons
Εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά, όλα τα έργα που περιέχονται στον δικτυακό τόπο είναι αδειοδοτημένα με Creative Commons BY-NC v3 GR
10η Νοέμβρη - Παγκόσμια Ημέρα Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη
Πέμπτη, 09/11/2017
10η Νοέμβρη - Παγκόσμια Ημέρα Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη


Δεν χωρά αμφιβολία πως η επιστήμη ήταν ανέκαθεν και σήμερα είναι περισσότερο παρά ποτέ ζωτικής σημασίας. Λαμβάνοντας υπόψη την αναγκαιότητα για την επίτευξη πολλών από τους στόχους της Ατζέντας 2030 για την αειφόρο ανάπτυξη και την εξασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος, η Επιστήμη διαδραματίζει έναν από τους περισσότερο καταλυτικούς ρόλους.


Η 10η Νοεμβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα της Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη» το 1999 από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO. Η ημέρα αυτή στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία της επιστήμης και στη μείωση του χάσματος μεταξύ επιστήμης και κοινωνίας.

Όμως μέσα από αυτό το χάσμα η Επιστήμη διαπραγματεύεται το μεγάλο της στοίχημα: Παρά τη ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη των ημερών μας και την αλματώδη ανάπτυξη των Επιστημών γενικότερα, οι δυνατότητες των γνώσεων και των δυνατοτήτων, που παράγει η Επιστήμη, θα μετρηθούν από το συσχετισμό των αναγκών της κοινωνίας μας. Οι επιστήμονες οφείλουν πάντα να λαβαίνουν υπόψη τον κοινωνικό αντίκτυπο σε κάθε τους ανακάλυψη και παραγωγή γνώσεων. Επιπλέον, ο 3ος κόσμος εξακολουθεί να στερείται βασικών αγαθών σήμερα, ενώ, οι τηλεπικοινωνίες και οι δυνατότητές τους δεν είναι δεδομένες για όλους. Και πέρα από την όποια διάδοση της Επιστήμης υπάρχει και το ζήτημα της ηθικής ευθύνης της γνώσης. Η επιστήμη ανακάλυψε την πενικιλίνη αλλά και την ατομική βόμβα, τα φωτοβολταϊκά πάνελ αλλά και τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες.


Στους προβληματισμούς μας αυτούς δεν αναιρούμε το ότι η επιστήμη είναι ο πυλώνας ενός συστήματος εκπαίδευσης και ταυτόχρονα η πνευματική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Ας μην ξεχνάμε πως αποτελεί ένα εργαλείο στην υπηρεσία της ανθρωπότητας, το καθήκον της οποίας είναι να την αξιοποιήσει για να προχωρήσει τεχνολογικά και πνευματικά. Γιατί η Επιστήμη είναι μια θετική δύναμη μετασχηματισμού και ένας πολλαπλασιαστής της ανάπτυξης.


Η UNESCO Αμαρουσίου στηρίζει την επιστήμη ως έναν από τους βασικούς άξονες του οικοδομήματος της παγκόσμιας οργάνωσης UNESCO. Η Επιστήμη μέσω των ανακαλύψεών της πρέπει να προάγει την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή σε παγκόσμιο επίπεδο και να οδηγεί σε ειρηνική συνύπαρξη και οικουμενική πρόοδο. Χωρίς τις συνιστώσες αυτές η Επιστήμη και η εξέλιξή της θα αποτελεί κενό γράμμα στη μακροημέρευση μιας κοινωνίας, που παλεύει για την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα και την εδραίωση μιας παγκόσμιας ειρήνης.

Ιωάννα Παπανικολάου-Πουσπουρίκα
Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Αμαρουσίου

< Προηγ.   Επόμ. >
© 2004-2018 Όμιλος UNESCO Δήμου Αμαρουσίου Περιφέρειας Αττικής