Κεντρική Σελίδα arrow Τα Nέα μας arrow ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ arrow 16η Νοεμβρίου - Διεθνής ημέρα ανεκτικότητας
Acropolis
Κεντρική Σελίδα
Ο Όμιλός μας
Τα Nέα μας
Οι Eκδόσεις μας
Επικοινωνία
Χρήσιμες Συνδέσεις
ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ


Άδεια Creative Commons
Εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά, όλα τα έργα που περιέχονται στον δικτυακό τόπο είναι αδειοδοτημένα με Creative Commons BY-NC v3 GR
16η Νοεμβρίου - Διεθνής ημέρα ανεκτικότητας
Πέμπτη, 16/11/2017
16 Νοεμβρίου - Διεθνής Ημέρα ανεκτικότητας


“Η Διεθνής Ημέρα Ανεκτικότητας’’ καθιερώθηκε από την UNESCO το 1995, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για την ανάγκη αποδοχής του διαφορετικού, σε μια εποχή όπου τα στερεότυπα, το μίσος και η άγνοια απειλούν τις κοινωνίες σ’ όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Για να δείτε την πηγή κάνετε κλικ εδώ.Ο εορτασμός αυτός στοχεύει στην εξάπλωση της αξίας της ανεκτικότητας ως δύναμης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών του ατόμου.


Ιστορικά, η συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών υπήρξε ο πρόδρομος της ανάπτυξης και της σταθερότητας. Γιατί, κάθε μορφή ειρηνικής συνύπαρξης και εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ λαών και πολιτισμών προκύπτει κατά κύριο λόγο από την αποδοχή της διαφορετικότητας.


Εδώ και πολλά χρόνια, αλλά ιδιαίτερα τα τελευταία, η έλευση προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας δίνει την αφορμή να αντιμετωπίσουμε τη συνάντηση με το διαφορετικό ως μια μοναδική ευκαιρία για ανάπτυξη, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται μια παράλληλη προσπάθεια να νικήσουμε τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπά μας. Η Ελλάδα τώρα και σήμερα μπορεί να δώσει το παράδειγμα της προόδου μέσα από τις θεμελιώδεις αξίες, που διακηρύσσει ο χάρτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε. με όχημα την ανεκτικότητα. Ιδιαίτερα, όταν εκτός της χώρας μας, σε πολλά άλλα μέρη της γης, παρατηρούνται ακρότητες, που δε φτάνουν πάντα στα αυτιά μας και στα μάτια μας. Ακρότητες, που μας κάνουν να κατανοούμε ότι ζούμε σε μια εποχή ανερχόμενου και βίαιου εξτρεμισμού, ριζοσπαστισμού και διευρυνόμενων συγκρούσεων, που χαρακτηρίζονται από μια ακατανόητη αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή. Για το λόγο αυτό και με αφορμή τη σημερινή ημέρα άνθρωποι και κυβερνήσεις πρέπει να μεριμνούν καθημερινά, ώστε να καταπολεμηθεί ενεργά ο φόβος, το μίσος και ο εξτρεμισμός μέσα από το διάλογο, την κατανόηση και τον αμοιβαίο σεβασμό.Τα Ηνωμένα Έθνη από τη πλευρά τους ενθαρρύνουν, αλλά και ευαισθητοποιούν και κινητοποιούν (μέσω θεσμικών και μη ενεργειών) κυβερνήσεις και αρχηγούς κρατών, μη κυβερνητικές οργανώσεις, πολίτες, να προάγουν την ανθρώπινη ευημερία, την ελευθερία και την πρόοδο σ’ όλο τον κόσμο, μέσω του σεβασμού της διαφορετικότητας και της ανεκτικότητας, αλλά και μέσω της καλλιέργειας ενός ουσιαστικού διαλόγου, που θα προάγει τη συνεργασία μεταξύ πολιτισμών, παραδόσεων και λαών. Γιατί πέραν του εορταστικού υποβάθρου της σημερινής ημέρας πρέπει να καταστεί σαφές ότι η ανεκτικότητα δεν είναι μόνο ηθική υποχρέωση, αλλά αντιπροσωπεύει παράλληλα, μία νομική δέσμευση όλων των κρατών-μελών του Ο.Η.Ε. , που πρέπει να την υποστηρίξουν μέσω των νομοθεσιών τους, προκειμένου να εγγυηθούν ίσες ευκαιρίες για όλους.


Εμείς στην UNESCO Αμαρουσίου αντιλαμβανόμαστε ότι ακόμη και σήμερα, παρά τις όποιες προσπάθειες του Ο.Η.Ε. και άλλων θεσμών, δεν είμαστε τόσο εξοικειωμένοι με τη λέξη “ανοχή”. Αντίθετα, η μισαλλοδοξία φαίνεται να κυριαρχεί περισσότερο στην καθημερινότητά μας. Μισαλλοδοξία απέναντι στους μετανάστες, στα πολιτικά κόμματα, στις θρησκείες, στους λαούς γενικότερα μισαλλοδοξία απέναντι στο διαφορετικό. Για το λόγο αυτό προσπαθούμε να παρέμβουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στη δημόσια ζωή του δήμου, της κοινότητας και του τόπου μας, να αποκαλύψουμε και να προβάλλουμε μέσα από τις δράσεις μας όσο το δυνατόν περισσότερο τις προοπτικές και τις δυνατότητες της ανεκτικότητας, της ανθρωπιάς και της ενσυναίσθησης. Γιατί για εμάς η ανεκτικότητα είναι σαν ένα δέντρο, που εάν το καλλιεργήσουμε σωστά, τα θεμέλιά του θα ριζωθούν και τότε εκείνο θα απλώσει τη σκιά του και θα προστατέψει όλους εκείνους, που θίγονται από την προκατάληψη, το μίσος και τις διακρίσεις.

Ιωάννα Παπανικολάου-Πουσπουρίκα
Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Αμαρουσίου

< Προηγ.   Επόμ. >
© 2004-2018 Όμιλος UNESCO Δήμου Αμαρουσίου Περιφέρειας Αττικής