Κεντρική Σελίδα arrow Τα Nέα μας arrow ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ arrow 20 Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Acropolis
Κεντρική Σελίδα
Ο Όμιλός μας
Τα Nέα μας
Οι Eκδόσεις μας
Επικοινωνία
Χρήσιμες Συνδέσεις
ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ


Άδεια Creative Commons
Εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά, όλα τα έργα που περιέχονται στον δικτυακό τόπο είναι αδειοδοτημένα με Creative Commons BY-NC v3 GR
20 Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Δευτέρα, 20/11/2017
20 Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού


Ένας κόσμος χωρίς παιδιά είναι ένας κόσμος χωρίς μέλλον. Και ο κόσμος που δεν μεριμνά για την ασφάλεια και την ευημερία των παιδιών του, δεν σκέφτεται το μέλλον του. Ακόμη και σήμερα εν έτει 2017 η ζωή εκατομμυρίων παιδιών σ’ όλο τον κόσμο απειλείται από πολέμους και συγκρούσεις. Ο πόλεμος στη Συρία, τα αποτελέσματα του οποίου ζούμε πλέον από κοντά όλοι μας, έχει μέχρι στιγμής κοστίσει τη ζωή σε περισσότερα από 10 χιλιάδες παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών. Τα δικαιώματα των παιδιών και των εφήβων καταπατούνται συστηματικά και εκατομμύρια εξ αυτών είναι θύματα κακοποίησης και εκμετάλλευσης. Αυτό έχει ως συνέπεια οι βιαιότητες κατά των παιδιών να έχουν επίσης κοινωνικές, πολιτιστικές και οικονομικές επιπτώσεις σήμερα, αλλά και στο μέλλον. Κι αυτό γιατί τα παιδιά, ως τα νεαρότερα θύματα βίας, συχνά θα καταλήξουν να γίνουν, δυστυχώς, οι αυριανοί ευάλωτοι ενήλικες.


Προκειμένου να καταπολεμηθούν(όσο αυτό είναι δυνατό) αυτές οι πρακτικές, τα Ηνωμένα Έθνη θέσπισαν την 20η Νοεμβρίου, ως Παγκόσμια Ημέρα με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων όλων των παιδιών του κόσμου. Ιστορικά αυτό τοποθετείται στις 20 Νοεβρίου του 1959, όταν ο ΟΗΕ υιοθέτησε τη «Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού» και το 1989 θέσπισε τη «Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού». Ήταν σαν, μέσα από τη Σύμβαση αυτή, να δόθηκε μια υπόσχεση στα παιδιά όλου του κόσμου, ότι όλα τα Έθνη θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων τους, ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να ξεδιπλώσουν στην ανθρωπότητα όλο το δημιουργικό τους δυναμικό.


Από τότε, σίγουρα, μεγάλη πρόοδος έχει σημειωθεί. Δεν μπορούμε να μην μνημονεύσουμε την πτώση της βρεφικής θνησιμότητας και την αύξηση του αριθμού των μαθητών σε παγκόσμια κλίμακα ή τη βελτίωση των καθημερινών συνθηκών της ζωής τους σε πολλές χώρες της γης.

Αλλά “παρά την παγκόσμια πρόοδο’’ 1 στα 12 παιδιά σ΄ όλο τον κόσμο ζουν σε χώρες, όπου οι προοπτικές τους σήμερα είναι χειρότερες από αυτές των γονέων τους, σύμφωνα με μια ανάλυση της UNICEF, που πραγματοποιήθηκε για την ‘’Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού”. Για να δείτε την πηγή κάνετε κλικ εδώ.


Εμείς από την πλευρά μας, ως πολίτες της παγκόσμιας κοινωνίας μας, οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε, πως το μόνο εχέγγυο μιας καλύτερης ποιότητας ζωής, που μπορούν να έχουν τα παιδιά, είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Κι αυτό είναι κάτι, που πρέπει με κάθε τρόπο να φροντίσουμε εμείς οι ενήλικες.

Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να επιβιώσει, να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί σ’ ένα υγιές περιβάλλον, που να είναι απαλλαγμένο από τη βία και την κακοποίηση, με σκοπό να μπορέσει να συμμετάσχει στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος, που οραματίζονται, τόσο τα ίδια παιδιά, όσο και εμείς.


Εμείς στην UNESCO Αμαρουσίου οργανώνουμε κάθε χρόνο εκδηλώσεις με αφορμή τις δυνατότητες των παιδιών, προβάλλοντας τη δημιουργικότητά τους και τη δυναμική, που εκφράζουν για το μέλλον μας. Ιδιαίτερα φέτος και συγκεκριμένα στις 17 Δεκεμβρίου ο Όμιλός μας με αφορμή τον εθελοντισμό βραβεύει μαθητές, που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό ποίησης, που διοργανώσαμε στις αρχές της χρονιάς αυτής.

Γιατί, όπως ο μεγάλος Ιταλός ποιητής Τζιάκομο Λεοπάρντι (1798-1837) είχε γράψει κάποτε πως “Τα παιδιά βρίσκουν το παν μέσα στο τίποτα”, έτσι κι εμείς θεωρούμε πως τα παιδιά είναι η βάση μιας μεγάλης εξέλιξης, που ξεκινά από το πολύ μικρό, πολλές φορές το μη υπαρκτό και εκτείνεται στο διηνεκές.

Ιωάννα Παπανικολάου-Πουσπουρίκα
Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Αμαρουσίου

< Προηγ.   Επόμ. >
© 2004-2018 Όμιλος UNESCO Δήμου Αμαρουσίου Περιφέρειας Αττικής