Κεντρική Σελίδα arrow Τα Nέα μας arrow ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ arrow 25η Νοεμβρίου - Παγκόσμια ημέρα κατά της βίας εναντίον των γυναικών
Acropolis
Κεντρική Σελίδα
Ο Όμιλός μας
Τα Nέα μας
Οι Eκδόσεις μας
Επικοινωνία
Χρήσιμες Συνδέσεις
ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ


Άδεια Creative Commons
Εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά, όλα τα έργα που περιέχονται στον δικτυακό τόπο είναι αδειοδοτημένα με Creative Commons BY-NC v3 GR
25η Νοεμβρίου - Παγκόσμια ημέρα κατά της βίας εναντίον των γυναικών
Σάββατο, 25/11/2017
25η Νοεμβρίου - Παγκόσμια ημέρα κατά της βίας εναντίον των γυναικών
ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ!

H 25η Νοεμβρίου ως παγκόσμια ημέρα κατά της βίας εναντίον των γυναικών δεν εντάσσεται σε καμία ειδική κατηγορία, γιατί η βία ανεξαρτήτως φυλής, φύλου, πολιτικών πεποιθήσεων, θρησκείας, μόρφωσης ‘’πάει παντού’’. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από το σύντροφό της. Μία στις πέντε γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.Το 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, ενώ 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία. Για να δείτε την πηγή κάνετε κλικ εδώ.Εάν τα τελευταία χρόνια πολλοί από μας αναρωτιούνται, εάν έχει νόημα η συζήτηση ή η ευαισθητοποίηση σχετικά με το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών, τα ανωτέρω στατιστικά στοιχεία δίνουν μία αποστομωτική απάντηση.Πολλά χρόνια τώρα η UNESCO Αμαρουσίου μέσα από τις δράσεις της, τις ενέργειές της και μέσα από την ιστοσελίδα της αγωνίζεται για την κατάργηση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.


Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι:
Έχει νόημα να βρεθούν αποδεδειγμένα ισχυρές λύσεις, προκειμένου να σταματήσει αυτού του είδους η βία.
Έχει νόημα να αποτρέψουμε βίαιες συμπεριφορές, στάσεις ή στερεότυπα, που διαιωνίζουν τη βία κατά των γυναικών.
Έχει νόημα να βρούμε τρόπους, με τους οποίους να μπορούμε να αντισταθούμε.
Έχει νόημα να αντιληφθούμε ότι ο καθένας από μας πρέπει να διαδραματίσει έναν καταλυτικό ρόλο πάνω σ΄αυτό.


Οι νόμοι και η εφαρμογή πολιτικών κατά της βίας, το σύστημα απονομής δικαιοσύνης των αντίστοιχων υπηρεσιών ή φορέων αποτελούν ισχυρά εργαλεία για την τιμωρία ή την αποτροπή των δραστών, ώστε να οδηγηθούμε στον τερματισμό της ατιμωρησίας και στην ανατολή μιας νέας ημέρας υπέρ της διασφάλισης της ελευθερίας των γυναικών και των δικαιωμάτων τους.
Η UNESCO Αμαρουσίου εφαρμόζει πολιτικές, αλλά διοργανώνει παράλληλα εκδηλώσεις, μέσα από τις οποίες το πνεύμα της ημέρας αναδεικνύεται και παράλληλα, διογκώνεται το κίνημα υπεράσπισής του. Γιατί, εμείς εκτός από τις πολιτικές πιστεύουμε στη δύναμη του ανθρώπου, της τέχνης, των γραμμάτων και του πολιτισμού ως βάσεις και συστατικά στοιχεία, των οποίων η καθαρτική και ουσιαστική αξία θα ταρακουνήσει, θα υψώσει μια φωνή ισχυρή και καθαρή κατά της βίας.


Όλα αυτά μαζί και το καθένα χωριστά μπορούν να μας κάνουν τη μεγάλη διαφορά: Ένα έργο τέχνης, μία ξεχωριστή δράση που θα δώσει την ευκαιρία σε όλους μας να σηκώσουμε το χέρι μας και να πούμε: Ναι, είμαστε εδώ όλοι μαζί και πιστεύουμε ότι ο καθένας μας, ο καθένας με τη δική του ικανότητα, τη δική του προσωπικότητα, το δικό του πάθος, μπορεί να βοηθήσει στην εκστρατεία αυτής της ημέρας και να την κάνει σημείο εκκίνησης για τη δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας, όπου η βία κατά των γυναικών θα έχει πλέον εκλείψει.

Ιωάννα Παπανικολάου-Πουσπουρίκα
Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Αμαρουσίου

< Προηγ.   Επόμ. >
© 2004-2018 Όμιλος UNESCO Δήμου Αμαρουσίου Περιφέρειας Αττικής