Κεντρική Σελίδα arrow Τα Nέα μας arrow ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ arrow 6-2-2018 ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΑΝΟΧΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
Acropolis
Κεντρική Σελίδα
Ο Όμιλός μας
Τα Nέα μας
Οι Eκδόσεις μας
Επικοινωνία
Χρήσιμες Συνδέσεις
ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ


¶δεια Creative Commons
Εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά, όλα τα έργα που περιέχονται στον δικτυακό τόπο είναι αδειοδοτημένα με Creative Commons BY-NC v3 GR
6-2-2018 ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΑΝΟΧΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
Δευτέρα, 05/02/2018

Για να κατεβάσετε το αρχείο στον υπολογιστή σας κάνετε κλικ εδώ.


6 Φεβρουαρίου - ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΑΝΟΧΗΣ
ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ


H 6η Φεβρουαρίου είναι η διεθνής ημέρα της μηδενικής ανοχής κατά του ακρωτηριασμού των γυναικείων οργάνων. Η συγκεκριμένη διεθνής ημέρα ορίστηκε από την UNESCO και τα Ηνωμένα Έθνη ως η 6η Φεβρουαρίου 2003, όταν η πρώτη κυρία της Νιγηρίας, Stella Obasanjo, έθεσε επίσημα το ζήτημα στην Αφρική κατά τη διάρκεια συνεδρίου σχετικού με τις παραδοσιακές πρακτικές, που επηρεάζουν την υγεία των γυναικόπαιδων. Από τότε, η ημέρα αυτή καθιερώθηκε σΆ ολόκληρο τον κόσμο.


Παρά τις συνεχείς προσπάθειες όλων των διεθνών οργανισμών, των ιδιωτικών και δημόσιων φορέων, προς την κατεύθυνση της εγκατάλειψης της πρακτικής του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων και παρά το γεγονός ότι όλο και σε περισσότερες κοινότητες, στις οποίες απαντάται το φαινόμενο αυτό, τείνει να εξαλειφθεί, σήμερα εν έτει 2018, εξακολουθεί να πλανάται αυτή η φρικτή απειλή-γεγονός για εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σΆ όλο τον κόσμο. Τα στατιστικά στοιχεία, που αναφέρονται ετησίως και περιγράφουν το γεγονός, είναι δυστυχώς αμείλικτα. Οι εκτιμήσεις μιλούν για περισσότερα από 200 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες, που έχουν υποστεί κάποια μορφή ακρωτηριασμού των γεννητικών τους οργάνων σε περίπου 30 χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που το φαινόμενο παρατηρείται και σε άλλες περιοχές του Κόσμου οι οποίες είναι αναπτυγμένες, όπως Ευρώπη, Αυστραλία, Καναδάς και ΗΠΑ.


Όλοι μαζί, κυβερνήσεις, κοινωνία των πολιτών, ΜΚΟ, επιστήμονες, ακτιβιστές, μπορούμε να εξαλείψουμε αυτό το φαινόμενο και να βοηθήσουμε τα κορίτσια και τις γυναίκες στο να έχουν μια αξιοπρεπή και υγιή ζωή.


Πολλά προγράμματα και πρακτικές διεθνών οργανισμών ανάμεσα σΆ αυτά και εκείνα της UNESCO βασιζόμενα κυρίως στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσπαθούν να προσεγγίσουν τους διαφορετικούς αυτούς πολιτισμούς, ώστε να συμβάλλουν στον τερματισμό αυτής της πρακτικής.


Γιατί η αλλαγή μπορεί να συμβεί με το να απευθυνθούμε:

•στην κοινότητα, που συμβαίνουν τα γεγονότα αυτά,

•στους θρησκευτικούς ηγέτες, που τα στηρίζουν,

•στις ίδιες τις γυναίκες, που σιωπούν ή ακόμη και τα επικροτούν,

•σε όλους τους υπεύθυνους και συνυπεύθυνους,

ώστε όλοι να ενημερωθούν για τις βλαβερές συνέπειες του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων και τελικώς να συμβάλλουν στον τερματισμό της αποτρόπαιας αυτής πράξης.


Θα πρέπει να παγιωθεί μία παγκόσμια πολιτική δέσμευση, που θα υποχρεώσει όλα τα κράτη του κόσμου να καταδικάσουν απερίφραστα αυτή την ανείπωτα ταπεινωτική, διαχρονικά επιβλαβή και σωματικά και ψυχολογικά επώδυνη πρακτική, με τις τόσες αρνητικές επιπτώσεις στην αναπαραγωγική και σεξουαλική υγεία των γυναικών και των νέων κοριτσιών. Πέραν τούτου, πρόκειται για μία από τις σοβαρότερες και σημαντικότερες παραβιάσεις των θεμελιωδών ανθρωπίνων.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, “το 2016, πάνω από 2.900 κοινότητες, που αντιπροσωπεύουν πάνω από 8,4 εκατομμύρια ανθρώπους, που ζουν σε χώρες, όπου το UNFPA (Ταμείο του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό) και η UNICEF εργάζονται από κοινού για τον τερματισμό της κλειτοριδεκτομής, διακήρυξαν ότι είχαν εγκαταλείψει την πρακτική αυτή”. Για να δείτε την πηγή κάνετε κλικ εδώ.

ΓιΆ αυτό το λόγο εμείς από την πλευρά μας θεωρούμε κλειδί για τη διάσπαση αυτού του ιδιότυπου κύκλου μιας επαναλαμβανόμενης βίαιης πράξης κατά των γυναικών, την κινητοποίηση όλων μας, ώστε να πιέσουμε τα κράτη, που εφαρμόζουν παρόμοιες πολιτικές και πρακτικές, να τις εγκαταλείψουν άμεσα, ώστε να μη θρηνήσουμε στο μέλλον άλλα θύματα από επιπλοκές ακρωτηριασμού τέτοιου είδους.

Ιωάννα Παπανικολάου-Πουσπουρίκα
Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Αμαρουσίου

< Προηγ.   Επόμ. >
© 2004-2018 Όμιλος UNESCO Δήμου Αμαρουσίου Περιφέρειας Αττικής