Κεντρική Σελίδα arrow Τα Nέα μας arrow ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ arrow 11 Φεβρουαρίου 2018 - Διεθνής ημέρα για τις γυναίκες και τα κορίτσια στην επιστήμη
Acropolis
Κεντρική Σελίδα
Ο Όμιλός μας
Τα Nέα μας
Οι Eκδόσεις μας
Επικοινωνία
Χρήσιμες Συνδέσεις
ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ


Άδεια Creative Commons
Εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά, όλα τα έργα που περιέχονται στον δικτυακό τόπο είναι αδειοδοτημένα με Creative Commons BY-NC v3 GR
11 Φεβρουαρίου 2018 - Διεθνής ημέρα για τις γυναίκες και τα κορίτσια στην επιστήμη
Κυριακή, 11/02/2018

Για να κατεβάσετε το αρχείο στον υπολογιστή σας κάνετε κλικ εδώ.


11 Φεβρουαρίου 2018 - Διεθνής ημέρα για τις γυναίκες και τα κορίτσια στην επιστήμηΤην 11η Φεβρουαρίου γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα για τις Γυναίκες και τα Κορίτσια στην Επιστήμη, που καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη.Στόχος της ημέρας αυτής δεν είναι μόνο η προώθηση της ισότητας των φύλων αλλά και η διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης και συμμετοχής των γυναικών και των κοριτσιών στην επιστήμη.Φαίνεται απίστευτο, αλλά ακόμα και σήμερα η φήμη των γυναικών επιστημόνων δεν έχει τη θέση, που της αξίζει. Η πρακτική αυτή συνεχίζεται στο όνομα των προκαταλήψεων και στερεοτύπων σχετικά με τις επιδόσεις και τις δυνατότητες των γυναικών σε τομείς, όπως η φυσική, τα μαθηματικά, η χημεία κι άλλοι επιστημονικοί κλάδοι.


Για να κατανοήσουμε τη στερεοτυπική αντίληψη, που περιβάλλει τις γυναίκες στον επιστημονικό κόσμο, αρκεί να πούμε ότι το 97% των επιστημονικών βραβείων Νόμπελ έχουν απονεμηθεί σε άνδρες.Οι γυναίκες, ωστόσο, είναι ισχυρότερες από τα στερεότυπα, όπως αποδεικνύουν πολυάριθμα παραδείγματα γυναικών επιστημόνων, που αμφισβήτησαν επιτυχώς ένα ιστορικά ανδροκρατούμενο περιβάλλον. Μέσα στις γυναίκες αυτές συναντούμε ανάμεσα σε άλλες τη Maria Salomea Sklodowska-Curie, που έλαβε το βραβείο Νόμπελ στη Φυσική το 1903 και το βραβείο Νόμπελ στη χημεία το 1911, ενώ ήταν η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια, που της παραχωρήθηκε η δική της έδρα στη Σορβόννη. Τη Margherita Hack, η οποία αποτελεί μία ηγετική μορφή στην ιταλική και διεθνή επιστημονική κοινότητα, στον τομέα της αστροφυσικής. Τη “συνάδελφό” της Cecilia Payne. Σε μία εποχή όπου τα πτυχία δε δίνονταν σε γυναίκες (1920), η Payne ταξίδεψε στην Αμερική, όπου έλαβε το διδακτορικό της στην αστρονομία και ήταν η πρώτη, που ανακάλυψε ότι τα άστρα αποτελούνται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο, ενώ γινόταν ήδη πρότυπο για τις γυναίκες, που ήθελαν να σπουδάσουν αστροφυσική. Ίσως δε θα έπρεπε εδώ να λησμονήσουμε την Samantha Cristoforetti, την πρώτη γυναίκα που συμμετείχε το 2014 στα πληρώματα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.


Ο κατάλογος είναι μακρύς και μπορείτε να αντλήσετε περισσότερες πληροφορίες κάνοντας κλικ στους παρακάτω συνδέσμους: www.scienceandtechnology.gr, e-volos.gr www.thetoc.grΗ αναφορά των άνωθι περιπτώσεων αντικατοπτρίζει το πόσο σημαντική είναι η εξασφάλιση της πρόσβασης και συμμετοχής των γυναικών και των κοριτσιών στην επιστήμη. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες, που καταβάλλει η διεθνής κοινότητα για την τόνωση και τη συμμετοχή των γυναικών και των κοριτσιών στην επιστήμη, η σύγκριση με τα αρσενικά πρότυπα εξακολουθεί να είναι άνιση.


Οι γυναίκες εξακολουθούν να απουσιάζουν από την κορυφή της έρευνας σε πολλές χώρες του κόσμου τόσο στα επιστημονικά εργαστήρια όσο και στα πανεπιστήμια. Παρόλο που πολλές γυναίκες ερευνήτριες αποτελούν παραδείγματα διεθνούς αναγνωρισμένης αριστείας, το επιστημονικό έργο των περισσότερων από αυτές εξακολουθούν να μην προβάλλεται, όπως του αξίζει. Ο βασικός στόχος της σημερινής Διεθνούς Ημέρας για τις Γυναίκες και τα Κορίτσια στην Επιστήμη, που προωθείται από τα Ηνωμένα Έθνη, πρέπει να εστιάζει στην εξασφάλιση του ρόλου των γυναικών στην παραγωγή και την προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και στο ότι μακροπρόθεσμα όπως και οι άντρες συνάδελφοί τους έτσι κι εκείνες θα έχουν την αναγνώριση, που τους αξίζει.


H UNESCO Αμαρουσίου πιστεύει στις ευκαιρίες, που δεν πρέπει να χαθούν. Στο επιστημονικό δυναμικό που μπορεί να προσφέρει. Στους ανθρώπους που θα εξασφαλίσουν το περισσότερο και το καλύτερο στην επιστήμη και την μετέπειτα ανάπτυξη και εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Όχι υπέρ ή κατά των φύλων αλλά μόνο προς μία κατεύθυνση: εκείνη της ισότητας των φύλων.

Ιωάννα Παπανικολάου-Πουσπουρίκα
Πρόεδρος

< Προηγ.   Επόμ. >
© 2004-2018 Όμιλος UNESCO Δήμου Αμαρουσίου Περιφέρειας Αττικής