Κεντρική Σελίδα arrow Τα Nέα μας arrow ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ arrow 13 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφωνίας
Acropolis
Κεντρική Σελίδα
Ο Όμιλός μας
Τα Nέα μας
Οι Eκδόσεις μας
Επικοινωνία
Χρήσιμες Συνδέσεις
ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ


Άδεια Creative Commons
Εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά, όλα τα έργα που περιέχονται στον δικτυακό τόπο είναι αδειοδοτημένα με Creative Commons BY-NC v3 GR
13 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφωνίας
Τρίτη, 13/02/2018

Για να κατεβάσετε το αρχείο στον υπολογιστή σας κάνετε κλικ εδώ.


13 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφωνίας


Η 13η Φεβρουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφωνίας. Πρόκειται για μία ημέρα, που καθιέρωσαν τα Ηνωμένα Έθνη για να γιορτάσουν τη δυναμική, αλλά κυρίως την απήχηση εκείνου του μέσου μαζικής ενημέρωσης, που μπορεί να δημιουργήσει και κατ’ επέκταση να φτάσει στο μεγαλύτερο ακροατήριο ανά τον κόσμο. Η ημέρα αυτή επιλέχθηκε, διότι την 13η Φεβρουαρίου 1946 άρχισε να εκπέμπει το ραδιόφωνο του ΟΗΕ. Πιο συγκεκριμένα και όσον αφορά στα ιστορικά στοιχεία, “η πρώτη μετάδοση μουσικής και λόγου πραγματοποιήθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων του 1906 από τον πρωτοπόρο της αμερικανικής ραδιοφωνίας, τον Reginald Aubrey Fessenden, ένα Αμερικανό φυσικό και ηλεκτρολόγο μηχανικό, που είχε γεννηθεί στον Καναδά”. Για να δείτε την πηγή κάνετε κλικ εδώ.Το ραδιόφωνο είναι κάτι πολύ περισσότερο από πληροφορίες και ψυχαγωγία. Ακόμα και σήμερα το μέσο αυτό φτάνει σε περισσότερους ανθρώπους, σε περισσότερους τόπους από οποιαδήποτε άλλη φωνή, οποιοδήποτε άλλο μέσο. Αποτελεί μια γέφυρα επικοινωνίας για απομακρυσμένες κοινότητες, για δύσβατες περιοχές. Γι’ αυτές είναι συχνά η μόνη σύνδεση με τον έξω κόσμο. Το ραδιόφωνο ήταν και είναι ένα πολύ χρήσιμο μέσο για την ανθρωπότητα, διότι για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, έκανε δυνατή την παγκόσμια επικοινωνία. Αποτελεί σύμβολο συνεργασίας και ανταλλαγής, ελιξίριο κινητοποίησης και ευαισθητοποίησης.


Ο φετινός έβδομος εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφωνίας θα πραγματοποιηθεί στις 13 Φεβρουαρίου 2018 με βασικό άξονα: “Ραδιόφωνο και Αθλητισμός.” Βαδίζοντας σ’ ένα χρόνο σημαντικών αθλητικών γεγονότων η παγκόσμια οργάνωση UNESCO καλεί όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς σ’ όλο τον κόσμο να παρουσιάσουν την ομορφιά του αθλητισμού σ’ όλη του την ποικιλία. Το ραδιόφωνο καλείται να μας παρουσιάσει και να μας περιγράψει ζωντανά στιγμιότυπα από αθλήματα, που μας συνδέουν με την πολιτιστική κληρονομιά μας, αλλά που παράλληλα, αμφισβητούν τα στερεότυπα των φύλων και τελικώς καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αθλητικών δραστηριοτήτων, που δεν περιορίζεται από χώρες, φύλο ή άλλες διακρίσεις.


Σύμφωνα με την ιστοσελίδα των Ηνωμένων Εθνών η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου του 2018 θα επικεντρωθεί στα ακόλουθα θέματα:


1) Πολυμορφία και ποικιλομορφία στην κάλυψη/περιγραφή των αθλητικών γεγονότων: μέσω της μετάδοσης παλαιότερων/παραδοσιακών αγωνισμάτων, το ραδιόφωνο μπορεί να επανασυνδέσει τους ανθρώπους με την πολιτιστική τους κληρονομιά, προωθώντας την ελευθερία της έκφρασης και την ποικιλομορφία.


2) Ισότητα των φύλων ως προς τη μετάδοση των αθλητικών γεγονότων: Ο τρόπος περιγραφής και κάλυψης ενός αθλητικού γεγονότος είναι εξαιρετικά ισχυρός ως προς τη διαμόρφωση κανόνων και στερεοτύπων σχετικά με το φύλο. Το ραδιόφωνο έχει τη μοναδική ικανότητα να αμφισβητεί αυτούς τους κανόνες, προάγοντας μια ισορροπημένη κάλυψη των αθλητικών γεγονότων μεταξύ ανδρών και γυναικών και μια δίκαιη απεικόνιση των αθλητών ανεξαρτήτως φύλου.


3) Η ειρήνη και η ανάπτυξη μέσω της μετάδοσης των αθλητικών εκδηλώσεων: Μέσω της ολοένα και μεγαλύτερης ραδιοφωνικής κάλυψης των αθλητικών γεγονότων αναγνωρίζονται και γιορτάζονται οι καθολικές αξίες της μη βίας, της αλληλεγγύης και της ανοχής σε παγκόσμιο επίπεδο (περισσότερα για τη συγκεκριμένη παγκόσμια ημέρα μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της παγκόσμιας οργάνωσης UNESCO κάνοντας κλικ εδώ).Εμείς στην UNESCO Αμαρουσίου στηρίζουμε κάθε μέσο ενημέρωσης, που ηχεί και μεταδίδει ήχο σε κάθε γωνιά της γης. Για μας το ραδιόφωνο είναι η μακρινή φωνή, που γίνεται κοντινή και αντίστροφα. Είναι μια τεχνολογική δύναμη. Είναι μία παρουσία μοναδικού εύρους και δυνατοτήτων, που ανακάλυψε ο άνθρωπος και πρέπει να τυγχάνει της προστασίας όλων μας. Αποτελεί το μέσο, με το οποίο μπορούμε ν ’ακούσουμε καλύτερα όλες εκείνες τις νέες φωνές, που θα μας οδηγήσουν στις καλύτερες προκλήσεις του αύριο.

Ιωάννα Παπανικολάου-Πουσπουρίκα
Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Αμαρουσίου
< Προηγ.   Επόμ. >
© 2004-2019 Όμιλος UNESCO για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό