Κεντρική Σελίδα arrow Τα Nέα μας arrow ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ arrow 21 Μαρτίου 2018-Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
Acropolis
Κεντρική Σελίδα
Ο Όμιλός μας
Τα Nέα μας
Οι Eκδόσεις μας
Επικοινωνία
Χρήσιμες Συνδέσεις
ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ


¶δεια Creative Commons
Εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά, όλα τα έργα που περιέχονται στον δικτυακό τόπο είναι αδειοδοτημένα με Creative Commons BY-NC v3 GR
21 Μαρτίου 2018-Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
Τρίτη, 20/03/2018

Για να κατεβάσετε το αρχείο στον υπολογιστή σας κάνετε κλικ εδώ.


21 Μαρτίου 2018 - Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης


Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης (21 Μαρτίου) έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για την UNESCO όσο και για τη χώρα μας.


Κι αυτό διότι η ιστορία του εορτασμού της ημέρας αυτής αποτελεί μία ελληνική πρωτοβουλία και εν τέλει μία ελληνική-θα τολμούσαμε να πούμε-κατάκτηση. Ιστορικά μιλώντας, το 1997 ο Έλληνας ποιητής Μιχαήλ Λύτρας εισηγήθηκε στην ελληνική εταιρία συγγραφέων να καθιερωθεί μία ημέρα εορτασμού για την ποίηση και τη σπουδαιότητά της. Ο τότε Πρόεδρος της εταιρίας Κώστας Στεργιόπουλος ενημερώθηκε μέσω επιστολής για την εισήγηση αυτή. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, “που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους”.


Έτσι, η πρώτη ημέρα ποίησης εορτάστηκε στην Ελλάδα στις 21 Μαρτίου του 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά και ένα χρόνο μετά, ο πρέσβης της Ελλάδος στην παγκόσμια οργάνωση UNESCO Βασίλης Βασιλικός εισηγήθηκε στο εκτελεστικό συμβούλιο του Οργανισμού τον εορτασμό της ημέρας αυτής σε παγκόσμιο επίπεδο. Τον Οκτώβριο του 1999 στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.


Ο Όμιλος UNESCO με έδρα το Μαρούσι τιμά την ημέρα αυτή κάθε χρόνο εδώ και πολλά χρόνια με πολλές σχετικές εκδηλώσεις. Οργανώνοντας διαγωνισμό ποίησης για τους νέους με αντίστοιχη τελετή βράβευσης το 2017, εκδίδοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα περιοδικά και ενημερωτικά φυλλάδια με άξονα τη λογοτεχνία και τη σημασία της για τους νέους και την εκπαίδευση, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ημέρα αυτή και για το λόγο αυτό σήμερα προτείνουμε από την ιστοσελίδα μας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε όλους τους δυνητικούς-εκπαιδευτικούς και μη- εμπλεκόμενους. Πιο συγκεκριμένα, προτείνουμε ως εκπαιδευτικός και πολιτιστικός φορέας:

1. Την ημέρα αυτή, να βάλουμε ένα ποίημα να ξεκινά πριν από κάθε θεατρική, μουσική, χορευτική ή όποια άλλη παράσταση. Ένα ποίημα σχετικό μΆ αυτό, που κάθε φορά παρουσιάζεται, προκειμένου η γλώσσα της ποίησης να μιλήσει στην καρδιά του κάθε θεατή.


2. Την ημέρα αυτή, που η πολιτιστική ποικιλομορφία έχει την τιμητική της, να διαβάσουμε στα σχολεία, στις πολιτιστικές μας εκδηλώσεις, σε κάθε περιοχή της χώρας μας ένα ποίημα από μία άλλη χώρα, από μία διαφορετική εθνότητα και έναν άλλο πολιτισμό και μετά να το μεταφράσουμε στα ελληνικά, φέρνοντας μΆ αυτό τον τρόπο τους διαφορετικούς κόσμους πιο κοντά.


3. Να δώσουμε στους ποιητές το λόγο περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Στα σχολεία, στα Πανεπιστήμια, στις εκδηλώσεις, τα φεστιβάλ να καλέσουμε ποιητές να μιλήσουν, να προβληματιστούν μαζί μας. Θέλουμε οι σημερινοί ποιητές να μας δώσουν το στίγμα της εποχής μας, να αφουγκραστούν τον παλμό της εποχής μας και να μας τον μεταδώσουν ως οντότητες, ως προσωπικότητες, με τις οποίες θα συζητήσουμε σε βάθος για την ποίηση και τη ζωή.


4. Να οργανώσουν οι Δήμοι ,οι Περιφέρειες, οι Νομαρχίες, τα τοπικά και εθνικά ραδιόφωνα ποιητικά δρώμενα με άξονα την ημέρα αυτή. Να φέρουμε το στίχο Ελλήνων και ξένων ποιητών πιο κοντά στον κάθε άνθρωπο-πολίτη-δημότη ανεξάρτητα από κοινωνική τάξη, οικονομική κατάσταση ή πολιτική πεποίθηση.

Κλείνοντας τη μικρή αυτή ιστορική αναδρομή σε συνδυασμό με τις ποιητικές προτροπές μας, παραθέτουμε ένα ποίημα του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Βαρβέρη σχεδόν 7 χρόνια μετά το θάνατό του.

Ιωάννα Παπανικολάου-Πουσπουρίκα
Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Αμαρουσίου


ΣΑΝ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ
Γιάννης Βαρβέρης, (1955-2011), “Πεταμένα Λεφτά”, Κέδρος 2005

Έχει ο καθένας μας, πέρα απΆ το φθόνο
έναν άνθρωπο, για τον εαυτό του και μόνο
άυλον άνθρωπο – που του απλώνει φυλλωσιά
χωρίς να Άναι δέντρο ή ομπρέλα, μοναχά δροσιά.

Τον κρατάει κρυφόν από τον κόσμο, αλλά
ο ίδιος τις νύχτες τον αγγίζει απαλά
κι ας είναι άυλος· όμως μεσουρανεί
στα χαρούμενα όνειρα, σε χρώμα ουρανί.

Γιατί ο άυλος στΆ όνειρο γίνεται υπαρκτός
πιάνεις το σώμα του, τα στήθη, εκτός
αν χάσεις ποτέ το αόρατο νήμα·
θα μείνεις μόνος, με τα δάκρυα και τη ρίμα.

< Προηγ.   Επόμ. >
© 2004-2019 Όμιλος UNESCO για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό