Κεντρική Σελίδα arrow Τα Nέα μας arrow ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ arrow 21 Μαρτίου 2018-Διεθνής ημέρα κατά των φυλετικών διακρίσεων
Acropolis
Κεντρική Σελίδα
Ο Όμιλός μας
Τα Nέα μας
Οι Eκδόσεις μας
Επικοινωνία
Χρήσιμες Συνδέσεις
ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ


Άδεια Creative Commons
Εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά, όλα τα έργα που περιέχονται στον δικτυακό τόπο είναι αδειοδοτημένα με Creative Commons BY-NC v3 GR
21 Μαρτίου 2018-Διεθνής ημέρα κατά των φυλετικών διακρίσεων
Τετάρτη, 21/03/2018

Για να κατεβάσετε το αρχείο στον υπολογιστή σας κάνετε κλικ εδώ.


21 Μαρτίου 2018 - Διεθνής ημέρα κατά των φυλετικών διακρίσεωνΑκολουθώντας την επίσημη ιστοσελίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, διαπιστώνουμε, πως για το έτος 2018 ο κεντρικός άξονας της διεθνούς ημέρας κατά των Φυλετικών διακρίσεων θα είναι η προώθηση της ανεκτικότητας, της ένταξης, της ενότητας και του σεβασμού της διαφορετικότητας. Για να δείτε την πηγή κάνετε κλικ εδώ). .


Σύμφωνα με το άρθρο 1 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων “όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι σε αξιοπρέπεια και δικαιώματα”, ενώ το άρθρο 2 αναφέρει ότι “όλοι δικαιούνται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, που ορίζονται στη Διακήρυξη, χωρίς διακρίσεις φυλής ή άλλου είδους”.


Ο ρατσισμός και άλλες μορφές διακρίσεων, που βασίζονται στην εθνικότητα, την εθνοτική καταγωγή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τη θρησκεία, δυστυχώς εξακολουθούν να υφίστανται σε όλες τις κοινωνίες του κόσμου. Ο “άλλος”, ο διαφορετικός, ο μη όμοιος, είναι το εύκολο θύμα, ο συνήθης αποδιοπομπαίος τράγος σε μία εποχή, που ψάχνει για εύκολες θυσίες. Θυσίες στο βωμό μιας δήθεν ομοιογένειας που δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο στο μονοδιάστατο τρόπο σκέψης και δράσης. Στο όνομα της πάταξης κάθε τύπου “διαφορετικότητας” διαπράχθηκαν τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας, οι μεγαλύτερες δήθεν εθνοκαθάρσεις.


Η σημερινή εποχή επιβάλλει ότι οι πολιτικοί (και τα κράτη που αυτοί εκπροσωπούν), θα λάβουν ολοκληρωμένα και κυρίως συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας. Η ενίσχυση της δέσμευσης για την καταπολέμηση των διακρίσεων αποτελεί το πρώτο σημαντικό όπλο ενάντια στον αναδυόμενο πανευρωπαϊκά εξτρεμισμό. Η ενίσχυση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί με τους ακόλουθους τρόπους:

-Με την προστασία των δημοκρατικών αξιών και των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων

-Με τη θέσπιση σε παγκόσμιο επίπεδο συγκεκριμένων αξιών και αρχών στα συστήματα εκπαίδευσης, που θα μεταβιβάζουν τον αλτρουισμό, την αλληλεγγύη και την αποδοχή της διαφορετικότητας

-Με την θωράκιση του κράτους δικαίου μέσω της θέσπισης των αναγκαίων-ανάλογα με την εποχή, τον τόπο και τις συνθήκες- μέτρων και νομοθετημάτων

-Με την καλλιέργεια πνεύματος ανεκτικότητας και διαλόγου στα σχολεία, τις κοινότητες, στις κάθε τύπου κοινωνικές ή πολιτικές συλλογικότητες, ώστε να γίνουν αποτελεσματικοί οι τρόποι αντιμετώπισης των διαφορών στις κοινωνίες μας

-Με την αλλαγή νοοτροπιών και στάσεων, ώστε κάθε μέρα, ο καθένας από εμάς να μπορεί να αντισταθεί στις φυλετικές προκαταλήψεις και τις αντίστοιχες δυσανεξίες.


Προασπίζοντας και εφαρμόζοντας τις ανωτέρω αρχές τα κράτη-μέλη του Ο.Η.Ε. θα είναι σε θέση να προωθήσουν την ανοχή, την ένταξη, την ενότητα και τον σεβασμό της διαφορετικότητας, όπως ορίζεται από τις καταστατικές αξίες του διεθνούς οργανισμού και για τις οποίες έχουν γίνει μυριάδες προσπαθειών από όλους τους εταίρους του.

Εμείς στον Όμιλο για την UNESCO με έδρα το Μαρούσι, πιστεύουμε πως η πρώτη μέρα της άνοιξης μπορεί να γίνει ένα σύμβολο ελπίδας, που θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για ανταλλαγή διαφορετικών και ετερόκλητων απόψεων. Μπορούμε όλοι μαζί να βοηθήσουμε στη δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας επικοινωνίας, οδηγώντας σε έναν ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο.

Ιωάννα Παπανικολάου-Πουσπουρίκα
Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Αμαρουσίου


< Προηγ.   Επόμ. >
© 2004-2019 Όμιλος UNESCO για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό