Κεντρική Σελίδα arrow Τα Nέα μας arrow ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ arrow 2 Απριλίου-Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό
Acropolis
Κεντρική Σελίδα
Ο Όμιλός μας
Τα Nέα μας
Οι Eκδόσεις μας
Επικοινωνία
Χρήσιμες Συνδέσεις
ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ


Άδεια Creative Commons
Εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά, όλα τα έργα που περιέχονται στον δικτυακό τόπο είναι αδειοδοτημένα με Creative Commons BY-NC v3 GR
2 Απριλίου-Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό
Δευτέρα, 02/04/2018

Για να κατεβάσετε το αρχείο στον υπολογιστή σας κάνετε κλικ εδώ.


2 Απριλίου 2018 - Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό


Στις 2 Απριλίου κάθε έτους γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό. Η ημέρα καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2007 με στόχο να καταστεί η διεθνής κοινότητα ενήμερη για τα χαρακτηριστικά και τις εκδηλώσεις αυτής της ιδιαίτερης κατάστασης.

«Ο αυτισμός είναι ο γενικός όρος για μια ομάδα σύνθετων διαταραχών της ανάπτυξης του εγκεφάλου, η οποία οδηγεί σε ποικίλες δυσκολίες και περιορισμούς στη διαμόρφωση γνωστικών λειτουργιών, στον τρόπο επικοινωνίας και την επεξεργασία των αισθητηριακών ερεθισμάτων. Ο αυτισμός είναι μια πολύπλοκη νευρο-ψυχιατρική διαταραχή, που εμποδίζει την ομαλή ανάπτυξη του ανθρώπου και απομονώνει τον πάσχοντα από τον υπόλοιπο κόσμο. Το φάσμα του αυτισμού χαρακτηρίζεται, σε διαφορετικούς βαθμούς, από δυσκολία στην κοινωνική αλληλεπίδραση και την κοινωνική κατανόηση και συναισθηματική συναλλαγή, από δυσκολίες στη λεκτική και τη μη λεκτική επικοινωνία, καθώς και από επαναλαμβανόμενες, στερεότυπες συμπεριφορές και δραστηριότητες, που επηρεάζουν τη λειτουργικότητα του ατόμου». Για να δείτε την πηγή κάνετε κλικ εδώ.

Με την ευκαιρία αυτής της Παγκόσμιας Ημέρας πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες, που γίνονται από την πιο μικρή κοινότητα μέχρι και τον κόσμο ολόκληρο, ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά και γενικότερα τα άτομα με αυτισμό θα επωφεληθούν από ένα συνολικότερο υποστηρικτικό περιβάλλον, με σκοπό να καταφέρουν να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητές τους, συμβάλλοντας με το δικό τους μοναδικό τρόπο θετικά και εποικοδομητικά στις κοινωνίες μας.


Το να μπορέσουν τα άτομα με αυτισμό να οδηγηθούν σε μια πλήρη και ικανοποιητική ζωή μοιάζει πολλές φορές ένα ανέφικτο όνειρο. Αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Πρόκειται για μια πραγματικότητα, που μπορεί να επιτευχθεί με την προώθηση μιας γενικότερης θετικής στάσης και αντίληψης περί του αυτισμού και μιας μεγαλύτερης κοινωνικής κατανόησης αυτής της πρόκλησης.


Στη βάση αυτής της δύσκολης προσπάθειας εμείς στον Όμιλο για την UNESCO Αμαρουσίου έχουμε ήδη υλοποιήσει μία σειρά Σεμιναρίων. Το πρώτο με τίτλο :«Γνωρίζοντας τον αυτιστικό τρόπο σκέψης», υλοποιήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου του 2018. Το Σεμινάριο αυτό μέσα από βιωματικές εμπειρίες καταδείκνυε το πως η διαφορετικότητα είναι τελικά για όλους μας μία πραγματικότητα. Παράλληλα, παρουσιάσθηκε το βιβλίο με τίτλο: «ΑΥΤΙΣΜΟΣ. Οι άγραφοι κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς για παιδιά 4-12 ετών», των εκδόσεων ΠΑΤΑΚΗ. Συγγραφείς του βιβλίου και ταυτόχρονα εισηγήτριες του Σεμιναρίου ήταν οι: Παναγιώτα Πλησή, Εκπαιδευτικός-συγγραφέας και η Ελένη Λούβρου-Ψυχολόγος MSc με εξειδίκευση στις Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές.


Στις 18 Μαρτίου 2018 συνεχίσαμε με ένα νέο Σεμινάριο, με τις ανωτέρω εισηγήτριες, που είχε θέμα «Ο αυτισμός στο σχολείο», όπου ασχοληθήκαμε αποκλειστικά με τον αυτισμό στο σχολείο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μαθητών σε σχέση μ’ αυτόν.

Και δε σταματάμε εδώ. Λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης συμμετοχής και της επιτυχίας του Σεμιναρίου «Γνωρίζοντας τον αυτιστικό τρόπο σκέψης», το επαναλαμβάνουμε στις 16 Απριλίου 2018.


«Γιατί όλοι μας πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί για τη μη κοινωνικά αποδεκτή συμπεριφορά ορισμένων ατόμων -μικρών και μεγάλων-, χωρίς να γνωρίζουμε, πως ίσως κρύβει μία ιδιαιτερότητά τους. Μπορεί σε μια τέτοια συμπεριφορά, που φαντάζει αναίτια, να αντιδράσουμε, γιατί δε γνωρίζουμε τον πραγματικό λόγο, από τον οποίο προέρχεται. Ένας τέτοιος λόγος, μπορεί να είναι ο αυτισμός: ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης, που επηρεάζει άμεσα τη ζωή των αυτιστικών και έμμεσα τη ζωή των τυπικών ατόμων. Η γνώση του τρόπου σκέψης τους θα βοηθήσει στην αποκωδικοποίηση της συμπεριφοράς τους και κατ΄ επέκταση στην κοινωνική ένταξη και αποδοχή των ατόμων με αυτισμό».

Ιωάννα Παπανικολάου-Πουσπουρίκα
Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Αμαρουσίου


< Προηγ.   Επόμ. >
© 2004-2019 Όμιλος UNESCO για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό