Κεντρική Σελίδα arrow Τα Nέα μας arrow ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ arrow 18 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα
Acropolis
Κεντρική Σελίδα
Ο Όμιλός μας
Τα Nέα μας
Οι Eκδόσεις μας
Επικοινωνία
Χρήσιμες Συνδέσεις
ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ


Άδεια Creative Commons
Εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά, όλα τα έργα που περιέχονται στον δικτυακό τόπο είναι αδειοδοτημένα με Creative Commons BY-NC v3 GR
18 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα
Τετάρτη, 18/04/2018

Για να κατεβάσετε το αρχείο στον υπολογιστή σας κάνετε κλικ εδώ.


18 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής κληρονομιάς,
Διεθνής Ημέρα Μνημείων και ΧώρωνΗ 18η Απριλίου θεσπίστηκε από την παγκόσμια οργάνωση UNESCO το έτος 1983, ως η Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Χώρων, μετά από πρόταση του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Χώρων (ICOMOS)*. Αυτή η μέρα είναι επίσης γνωστή ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Την ημέρα αυτή διοργανώνονται στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο εκδηλώσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την σπουδαιότητα της Πολιτιστικής κληρονομιάς για τα έθνη και την ιστορία τους. Παράλληλα, η ημέρα αυτή ωθεί στην κινητοποίηση φορέων, συλλόγων και πολιτών με σκοπό αφενός την προστασία και τη διατήρηση των μνημείων και γενικότερα όλων των στοιχείων, που απαρτίζουν την έννοια της πολιτιστικής κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο και αφετέρου τις προσπάθειες, που απαιτούνται για την προστασία και τη διατήρησή τους.

Mε την υιοθέτηση της Συνθήκης για την προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής κληρονομιάς, που υπογράφηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO στις 16 Νοεμβρίου 1972 στο Παρίσι, ορισμένες φυσικές και πολιτιστικές περιοχές, οι οποίες έχουν «Εξέχουσα Οικουμενική Αξία», θεωρούνται ότι αποτελούν τμήμα της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Οι χώρες, οι οποίες υπογραφούν τη Συνθήκη, υποχρεώνονται να τις διατηρούν και να τις προστατεύουν από κάθε είδους φθορά και καταστροφή.

Η Ελλάδα συνυπέγραψε τη συγκεκριμένη Διεθνή Συνθήκη το 1981 και η πρώτη εγγραφή Ελληνικού μνημείου στη λίστα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς έγινε το 1986 (ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα). Η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα σημαντική δεδομένου ότι στις 27 Απριλίου 2017 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε, με μεγάλη πλειοψηφία την απόφαση για τη θέσπιση του 2018 ως «Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελεί μια πολύ σημαντική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, η οποία θα υλοποιηθεί με μια σειρά εκδηλώσεων. Οι εκδηλώσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. “Στόχος της παρούσας πρωτοβουλίας είναι να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ευρωπαϊκή ιστορία και τις ευρωπαϊκές αξίες και να ενδυναμώσει το αίσθημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Από αρχαιολογικούς χώρους μέχρι μνημεία αρχιτεκτονικής, και από μεσαιωνικά κάστρα μέχρι λαϊκές παραδόσεις και τέχνες, η Πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης βρίσκεται στο επίκεντρο της συλλογικής μνήμης και ταυτότητας των Eυρωπαίων πολιτών. Η σημαντική πολυμορφία της ΕΕ σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο αποτελεί μοναδικό καταλύτη για ανταλλαγές μεταξύ ατόμων κάθε ηλικίας και κάθε κοινωνικού και πολιτιστικού υπόβαθρου”. Για να δείτε την πηγή κάνετε κλικ εδώ.

Η Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά είναι ο κοινός πλούτος της ανθρωπότητας. Διαμορφώνει την ταυτότητά μας και την καθημερινή μας ζωή, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των πόλεων, των φυσικών τοπίων και των αρχαιολογικών χώρων όχι μόνο του τόπου μας αλλά της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου. Τη συναντάμε παντού: στην τέχνη, στα αντικείμενα, αλλά και στις παραδοσιακές τέχνες που μας δίδαξαν οι πρόγονοί μας ή ακόμη και στα παραμύθια ή τις ιστορίες, που αφηγούμαστε στα παιδιά μας. Βρίσκεται στις γεύσεις, στις εικόνες, στα videos ή στις ταινίες, που παρακολουθούμε.

Η προστασία και διατήρηση αυτού του πολύτιμου περιουσιακού στοιχείου απαιτεί τις συλλογικές προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας αλλά και όλων μας. Αυτή η ξεχωριστή μέρα προσφέρει την ευκαιρία να μεγιστοποιήσουμε κάθε μορφής ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ποικιλομορφία της Πολιτιστικής κληρονομιάς και την αναγκαιότητα διατήρησής της.

Ο Όμιλος για την UNESCO με έδρα το Μαρούσι σε παλιότερα προγράμματά του είχε συλλέξει και διαθέσει στο κοινό το σύνολο των μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς. Παράλληλα, υλοποίησε σειρά προγραμμάτων και ενεργειών με θέμα το διαπολιτισμικό διάλογο και την πολιτιστική ανταλλαγή.

Και συνεχίζουμε να πράττουμε και να υλοποιούμε αντίστοιχες ενέργειες στο πνεύμα των καταστατικών αρχών της Παγκόσμιας οργάνωσης UNESCO σε θέματα πολιτισμού και διαφύλαξης της κληρονομιάς του.

Πιο συγκεκριμένα ο Όμιλός μας έχει:
-Διοργανώσει επισκέψεις σε μνημεία, χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, εναλλακτικές-σύγχρονες μορφές μουσείων (οργάνωση επίσκεψης στο ψηφιακό μουσείο ακαδημίας Πλάτωνος)

-Αναλάβει τη διοργάνωση συζητήσεων και διαλέξεων με θέμα την αναγκαιότητα διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς (2017, οργάνωση διάλεξης με θέμα την αναγκαιότητα του διαπολιτισμικού διαλόγου)
-Δημοσιεύσει και συνεχίζει να δημοσιεύει ανά τακτά χρονικά διαστήματα άρθρα με θέμα τον πολιτισμό
-Απονείμει βραβεία σε οργανισμούς ή πρόσωπα που έχουν συμβάλει σημαντικά στη διατήρηση και προαγωγή της πολιτιστικής κληρονομιάς
-Εκπονήσει οδηγό συλλογής των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και τον έχει διανείμει μέσω διεξαγωγής ειδικών δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης των παιδιών και των νέων στα σχολεία. (2008, πρόγραμμα ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και προώθηση των πολιτιστικών εκφράσεων) και έχει εκδώσει Περιοδικό με θέμα την «Παγκόσμια Πολιτιστική και Φυσική Κληρονομιά
Η οικουμενική αξία της Πολιτιστικής κληρονομιάς είναι αδιαπραγμάτευτη. Αγγίζει το ατομικό, το ομαδικό, το κοινοτικό. Οποιαδήποτε κι αν είναι η μορφή της (υλική, άυλη, φυσική, ψηφιακή) οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε και να την εντάξουμε στην προσωπική μας συμμετοχική κοινωνική πραγματικότητα, η οποία εξελίσσεται καθημερινά στο νήμα μιας Παγκόσμιας καταγραφής, που πλέκει το υφαντό της ανθρώπινης ιστορίας στο διηνεκές.

Ιωάννα Παπανικολάου-Πουσπουρίκα
Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Αμαρουσίου


(*) Το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών ICOMOS, που εδρεύει στο Παρίσι, είναι ο πιο έγκυρος διεθνής, επαγγελματικός, μη κυβερνητικός οργανισμός-τεχνικός σύμβουλος της UNESCO για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Έχει ως μέλη ειδικούς επιστήμονες (αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, χημικούς, νομικούς κ.ά) από όλο τον κόσμο και δραστηριοποιείται σε 104 χώρες στις 5 ηπείρους.
Το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS οργανώνει κάθε χρόνο εκδηλώσεις με την ευκαιρία της παραπάνω επετείου.
Για να δείτε την πηγή κάνετε κλικ εδώ.
< Προηγ.   Επόμ. >
© 2004-2019 Όμιλος UNESCO για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό