Κεντρική Σελίδα arrow Τα Nέα μας arrow ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ arrow 23 Απριλίου-Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου & Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων
Acropolis
Κεντρική Σελίδα
Ο Όμιλός μας
Τα Nέα μας
Οι Eκδόσεις μας
Επικοινωνία
Χρήσιμες Συνδέσεις
ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ


¶δεια Creative Commons
Εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά, όλα τα έργα που περιέχονται στον δικτυακό τόπο είναι αδειοδοτημένα με Creative Commons BY-NC v3 GR
23 Απριλίου-Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου & Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων
Κυριακή, 22/04/2018

Για να κατεβάσετε το αρχείο στον υπολογιστή σας κάνετε κλικ εδώ.


23 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου & Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων


Η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια ημέρα βιβλίου και προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων από την Παγκόσμια οργάνωση UNESCO. Η χώρα μας έχει φέτος ένα λόγο παραπάνω για να γιορτάζει.


Η Αθήνα, πρωτεύουσα της Ελλάδας, έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου για το έτος 2018. Για το λόγο αυτό έχει αναλάβει την υλοποίηση ενός προγράμματος με σκοπό την προώθηση της ανάγνωσης και της σπουδαιότητας του βιβλίου καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. Το πρόγραμμα των δράσεων αυτών θα περιλαμβάνει το διάστημα από σήμερα και μέχρι στις 22 Απριλίου του 2019:

*συναντήσεις με συγγραφείς, μεταφραστές, εικονογράφους, *συναυλίες,
*θεματικές εκθέσεις,
*αναγνώσεις ποίησης,
*εργαστήρια για τους επαγγελματίες των εκδόσεων,
*δράσεις αφιερωμένες γενικότερα στη γραφή, στη θεατρική έκφραση,
*και συνολικά περισσότερες από 250 εκδηλώσεις, που θα φέρουν την πόλη της Αθήνας για ένα χρόνο στο παγκόσμιο επίκεντρο του χώρου του βιβλίου, διακηρύσσοντας το μήνυμα «Βιβλία Παντού»!
Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ εδώ.Ο Δήμαρχος της Αθήνας κ. Καμίνης υπογράμμισε πως «Η Αθήνα έχει και φέτος την ευκαιρία να πιστοποιήσει ότι είναι ένας από τους πιο σημαντικούς προορισμούς κουλτούρας, γνώσης και ιστορίας». Τα εγκαίνια της μεγάλης αυτής γιορτής για τη χώρα μας θα γίνουν, όπως είναι φυσικό, τη Δευτέρα 23 Απριλίου στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου.


Για την ιστορία της σημερινής ημέρας: Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων καθιερώθηκε η 23η Απριλίου ως αποτέλεσμα μιας ιδέας, που γεννήθηκε στην Ισπανία το 1920 από τον Βαλενθιανό συγγραφέα και εκδότη Vicente Clavel, ο οποίος πρότεινε μάλιστα, σαν πιο κατάλληλη ημέρα εορτασμού του Βιβλίου την επέτειο θανάτου των σπουδαίων σε παγκόσμιο επίπεδο συγγραφέων Miguel de Cervantes και William Shakespeare.


Η επίσημη καθιέρωσή της από την Παγκόσμια οργάνωση UNESCO πραγματοποιήθηκε με τον εορτασμό της εν λόγω ημέρας για πρώτη φορά στις 23 Απριλίου 1995, με αφορμή το Φεστιβάλ της Καταλονίας αλλιώς ονομαστό ως “η Ημέρα του βιβλίου και των ρόδων”. Η Παγκόσμια οργάνωση UNESCO έχει επιλέξει να αφιερώσει μια ολόκληρη ημέρα γιορτής σε όλους τους λάτρεις των βιβλίων και της γραφής, που σημαίνει πως, βυθίζοντας τον εαυτό μας στην ανάγνωση, βρίσκουμε -ανάμεσα σε άλλα- έναν ακόμη τρόπο για να ξεφύγουμε από την καθημερινή ρουτίνα και να δώσουμε στον εαυτό μας μια μικρή αλλά σημαντική στιγμή ευχαρίστησης.


Για εμάς, στον Όμιλο για την UNESCO με έδρα το Μαρούσι, το βιβλίο είναι ένα πολύ ισχυρό σύμβολο πολιτιστικής και πνευματικής αξίας. Δημιουργεί το μονοπάτι πάνω στο οποίο η γνώση, η φαντασία και η έμπνευση θα συναντηθούν, κάτω από το λαμπερό ήλιο των γραμμάτων. Πομπός και δέκτης της πνευματικής μας κληρονομιάς το βιβλίο έχει και πρέπει να έχει την τιμητική του όχι μόνο στη φετινή χρονιά αλλά και σε κάθε ημέρα, που περνά.


ΓιΆ αυτό το λόγο ο Όμιλός μας εκτός αυτών, που έχει πραγματοποιήσει τα προηγούμενα χρόνια από το 2005 και μετά στα πλαίσια του προγράμματός του «Για μια κοινωνία της Ανάγνωσης» -παρουσιάσεις βιβλίων και συγγραφέων σε Σχολεία, ενημερώσεις μαθητών για την αξία του βιβλίου, διαλέξεις συγγραφέων, απονομές βραβείων Λογοτεχνίας σε μαθητές κ.ά.- και για το έτος 2018 θα συνεχίσει τις παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς του επιστημονικού ή λογοτεχνικού χώρου. Παράλληλα, προγραμματίζει -όσον αφορά στο χώρο των εκδόσεων- να επιμεληθεί της επιτυχημένης έκδοσής του «Η εφημερίδα των νέων μας» για ακόμη μία χρονιά. Επιπλέον σκοπεύουμε να οργανώσουμε επισκέψεις σε βιβλιοθήκες ακολουθώντας τη ρήση του Χορχέ Λούις Μπόρχες, που είχε πει κάποτε πως “Πάντα φανταζόμουνα ότι ο Παράδεισος θα είναι ένα είδος βιβλιοθήκης”.

Δεν πρέπει τέλος να λησμονούμε ότι το βιβλίο είναι η πιστή καταγραφή-απόδειξη του πνευματικού δημιουργήματος εκείνου, που το έγραψε και το αποθήκευσε σΆ αυτό. Η ιστορία δεν θα ήταν επιστήμη και επιπρόσθετα καταγραφή της όποιας κληρονομιάς του ανθρώπου πάνω σΆ αυτή τη γη, χωρίς την αναφορά και την προστασία εκείνων, που υλοποίησαν το δύσκολο αυτό έργο. Ο επιστήμονας και ο καλλιτέχνης πρέπει να υποστηρίζονται όχι μόνο ως ένα ελάχιστο δείγμα ανταπόδοσης της δημιουργίας τους, αλλά και γιατί το πνευματικό δικαίωμα είναι εξίσου σημαντικό με όλα τα υπόλοιπα, που διέπουν τις ανθρώπινες σχέσεις και αξίες.

Για το λόγο αυτό η Παγκόσμια οργάνωση UNESCO καθιέρωσε παράλληλα με την ημέρα του εορτασμού του βιβλίου και εκείνη της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων, που -σήμερα στην εποχή της τεχνολογικής έξαρσης- κινδυνεύουν περισσότερο παρά ποτέ.


Με αφορμή τη σημερινή ημέρα θα ήθελα να προτρέψω, ιδιαίτερα τους νέους αλλά και όλους σας, να αγαπάτε και να ενδιαφέρεστε για το βιβλίο.

Βάζοντας στην τσάντα μας ένα βιβλίο, διαθέτοντας λίγο από τον καθημερινό μας χρόνο σε διάβασμα, μπορούμε όλοι μας να ελπίζουμε ότι η σημερινή ημέρα θα είναι το έναυσμα, ώστε η κάθε μέρα από τώρα και για πάντα να είναι μία ημέρα γιορτής για το βιβλίο.

Ιωάννα Παπανικολάου-Πουσπουρίκα
Πρόεδρος

< Προηγ.   Επόμ. >
© 2004-2018 Όμιλος UNESCO Δήμου Αμαρουσίου Περιφέρειας Αττικής