Κεντρική Σελίδα arrow Τα Nέα μας arrow ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ arrow 3 Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου
Acropolis
Κεντρική Σελίδα
Ο Όμιλός μας
Τα Nέα μας
Οι Eκδόσεις μας
Επικοινωνία
Χρήσιμες Συνδέσεις
ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ


Άδεια Creative Commons
Εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά, όλα τα έργα που περιέχονται στον δικτυακό τόπο είναι αδειοδοτημένα με Creative Commons BY-NC v3 GR
3 Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου
Πέμπτη, 03/05/2018

Για να κατεβάσετε το αρχείο στον υπολογιστή σας κάνετε κλικ εδώ.


3 Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου


Η 3η Μαΐου έχει καθιερωθεί με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης Εφημερίδων (ΠΕΕ) ως ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου. Άρχισε να γιορτάζεται το Δεκέμβριο του 1993, κατόπιν προτροπής της Γενικής Συνέλευσης της παγκόσμιας οργάνωσης UNESCO. Σκοπός της ήταν και εξακολουθεί να είναι μέχρι και σήμερα η υπενθύμιση σχετικά με τη σπουδαιότητα της προστασίας των δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης, και της ελευθερίας του Τύπου. Αφορμή για το ξεκίνημα της αναγνώρισης της παγκόσμιας αυτής ημέρας στάθηκε η έκκληση περί ελευθεροτυπίας, που υπέγραψαν Αφρικανοί δημοσιογράφοι το 1991 στη Ναμίμπια για ελεύθερα, ανεξάρτητα και πλουραλιστικά Μ.Μ.Ε. Η έκκληση αυτή έμεινε γνωστή ως η διακήρυξη του Βίντχουκ.

Η σημασία της σημερινής ημέρας συμπληρώνεται και καταδεικνύεται στην ίδια την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η οποία ορίζει στο άρθρο 19, πως ο καθένας μας έχει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ελευθερία γνώμης χωρίς παρεμβάσεις με σκοπό τη διάδοση ιδεών και πληροφοριών με κάθε μέσο χωρίς σύνορα και περιορισμούς. Δημοκρατία χωρίς σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου είναι άνευ σημασίας.


Η Ελευθερία του Τύπου και της πληροφόρησης σε επίπεδο Ευρωπαϊκών θεσμών (και συγκεκριμένα του Συμβουλίου της Ευρώπης) βασίζεται σε συγκεκριμένα νομικά κείμενα και ειδικότερα στο άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο αναγνωρίζει αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα ως τον ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας. Η συνεργασία των Ευρωπαϊκών χωρών είναι καταλυτική, ώστε να μπορούν οι συνεργαζόμενες χώρες να συντάσσουν κανονιστικά κείμενα και να βοηθούν στην καθιέρωση πρακτικών, που να συμμορφώνονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και να μην περιορίζουν τις ελευθερίες της έκφρασης γενικότερα και του Τύπου ειδικότερα.

Η κατάσταση σήμερα είναι πολύ καλύτερη από παλιά, αλλά θα περίμενε κανείς εν έτει 2018 να μην συζητάμε για την καταπίεση, το φόβο, την ποδηγέτηση ή ακόμη και το θάνατο δημοσιογράφων. Η ΕΣΗΕΑ με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας αυτής δηλώνει πως “η φετινή επέτειος βρίσκει τους δημοσιογράφους σε δεινή θέση σε πολλές χώρες του πλανήτη, χωρίς από πουθενά να υπάρχει ελπίδα να σταματήσει το βαρύ τίμημα, που πληρώνουν κάθε χρόνο οι συνάδελφοι, προκειμένου να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.


Την προηγούμενη χρονιά καταγράφηκαν 80 θάνατοι δημοσιογράφων κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους, χωρίς σε αυτούς να περιλαμβάνονται οι 10 θάνατοι, που σημειώθηκαν προχθές σε δύο στοχευμένες επιθέσεις κατά δημοσιογράφων στο Αφγανιστάν. Αλλά και στην Ευρώπη, οι συνθήκες δεν είναι καλύτερες. Οι δολοφονίες δημοσιογράφων στη Ρωσία αλλά και οι δολοφονίες, που έτυχαν μεγαλύτερης προβολής, της δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia στη Μάλτα και της δημοσιογράφου Kim Wall στη Δανία, πιστοποιούν την επικινδυνότητα του επαγγέλματος”. Για να δείτε την πηγή κάνετε κλικ εδώ.


Το θέμα του εορτασμού της συγκεκριμένης ημέρας για το έτος 2018 υπογραμμίζει τη σημασία ενός νομικού πλαισίου, που θα επιτρέπει την ελευθερία του Τύπου και θα δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο ρόλο της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, εστιάζοντας στη διασφάλιση νομικών εγγυήσεων για την ελευθερία του Τύπου και στην προστασία σχετικά με τη δίωξη εγκλημάτων κατά δημοσιογράφων.

Επιπλέον, εξετάζεται συνολικά ο ρόλος των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην αειφόρο ανάπτυξη ως θεματοφύλακα της διαφάνειας, της υπευθυνότητας και του κράτους δικαίου. Ο φετινός εορτασμός στοχεύει να διερευνήσει τα νομοθετικά κενά όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης στο διαδίκτυο, καθώς και τους κινδύνους, που σχετίζονται με τη ρύθμιση του διαδικτυακού λόγου. Σύμφωνα με τον Ο.Η.Ε. οι στόχοι υλοποίησης της ατζέντας για τη βιώσιμη ανάπτυξη του 2030 συνδέεται στενά με τη συμβολή των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης. Η ειρήνη, η δικαιοσύνη, η ισότητα και η Ελευθερία απαιτούν ισχυρούς και αποτελεσματικούς θεσμούς. Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί η ελευθερία του Τύπου είναι απαραίτητη ως προς τη διασφάλιση ενός δρόμου προς τη δημιουργία και διατήρηση ανεξάρτητων, ισχυρών και αποτελεσματικών θεσμών.

Εμείς στην UNESCO με έδρα το Μαρούσι πιστεύουμε, πως βρισκόμαστε σε μία περίοδο, όπου έχουν συντελεσθεί σημαντικοί μετασχηματισμοί. Η τεχνολογική πρόοδος μας τοποθετεί ενώπιον μιας νέας τάξης πραγμάτων , στην οποία τα μέσα ενημέρωσης έχουν ένα νέο ρόλο και το διαδίκτυο έχει θέσει τους δικούς του κανόνες, όσον αφορά στην πολυφωνία, στον πλουραλισμό και στην ελευθερία της έκφρασης. Η εποχή των wikileaks συναντά τον ολοκληρωτισμό διαφόρων καθεστώτων, ενώ η αξιοπιστία των δεδομένων, που συλλέγονται από το διαδίκτυο ως αποτέλεσμα διαρροών (facebook), υποκλοπών ή κατασκευής fake news αλλάζουν πλήρως το χάρτη της ενημέρωσης και της ελευθερίας της έκφρασης.
Η συνέχεια αναμένεται άκρως ενδιαφέρουσα….

Ιωάννα Παπανικολάου-Πουσπουρίκα
Πρόεδρος< Προηγ.   Επόμ. >
© 2004-2018 Όμιλος UNESCO Δήμου Αμαρουσίου Περιφέρειας Αττικής