Κεντρική Σελίδα arrow Τα Nέα μας arrow ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ arrow 21-5 Ημέρα για την Πολιτισμική Διαφορετικότητα, το Διάλογο & την Ανάπτυξη
Acropolis
Κεντρική Σελίδα
Ο Όμιλός μας
Τα Nέα μας
Οι Eκδόσεις μας
Επικοινωνία
Χρήσιμες Συνδέσεις
ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ


Άδεια Creative Commons
Εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά, όλα τα έργα που περιέχονται στον δικτυακό τόπο είναι αδειοδοτημένα με Creative Commons BY-NC v3 GR
21-5 Ημέρα για την Πολιτισμική Διαφορετικότητα, το Διάλογο & την Ανάπτυξη
Δευτέρα, 21/05/2018

Για να κατεβάσετε το αρχείο στον υπολογιστή σας κάνετε κλικ εδώ.


21 Μαΐου 2018 - Παγκόσμια Ημέρα για την Πολιτισμική Διαφορετικότητα, το Διάλογο και την Ανάπτυξη


Η 21η Μαίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Πολιτισμική Διαφορετικότητα, το Διάλογο και την Ανάπτυξη. Σκοπός της είναι να στηρίξει την εθνοτική-πολιτισμική πολυμορφία όλων των κρατών του κόσμου, βοηθώντας στη βελτίωση και την εξασφάλιση της συνεργασίας μεταξύ των ανθρώπων, που ανήκουν σε διαφορετικές πολιτιστικές πραγματικότητες. Είναι αναντίρρητο ότι όλες οι ανθρώπινες κουλτούρες προσφέρουν μια απίστευτη ποικιλία παραδόσεων και εθίμων. Η διατήρηση, η συνύπαρξή τους και βέβαια η διαιώνισή τους γίνεται μία ηθική-θα μπορούσε να πει κανείς-δέσμευση της διεθνούς κοινότητας για αμοιβαία κατανόηση σε παγκόσμιο επίπεδο και τη συνεπακόλουθη επέκταση του διαπολιτισμικού διαλόγου. Η δέσμευση αυτή είναι πλέον πολύ δύσκολο να τηρηθεί, λόγω των εξτρεμιστικών φαινομένων, τα οποία οδηγούν σε μία ανείπωτη βία προς τις πολιτιστικές μειονότητες, καταστρέφοντας την κοινή κληρονομιά όλων μας και οδηγώντας στην αποδυνάμωση της σχέσης μεταξύ των λαών και της ιστορίας τους. Ο κίνδυνος τυποποίησης των σύγχρονων μεγάλων πόλεων της γης μας είναι περισσότερο παρά ποτέ εμφανής. Η μαζική βιομηχανία, επικοινωνία και κουλτούρα συνεπικουρούνται από την καταστροφή των εθνοτικών-πολιτισμικών ταυτοτήτων και την εξάλειψη των κοινωνικών διαφοροποιήσεων.Παλαιότερα αλλά και σήμερα, γινόμαστε μάρτυρες δράσεων υπό την ηγεσία κρατών, πολιτικών ή κοινωνικών μορφωμάτων, που υπό τη μορφή του εθνοκεντρισμού, εξαφανίζουν "βάρβαρα" έθιμα, λαϊκά ήθη, τελετουργίες άλλων πολιτισμών. Πρόκειται για αποφάσεις, που στην πραγματικότητα αποφεύγουν και θα ήθελαν να εξουδετερώσουν την πολιτισμική πολυμορφία.Όμως αυτή η ποικιλομορφία αντιπροσωπεύει έναν ανυπολόγιστο και κρυφό για τους περισσότερους πόρο και ως εκ τούτου πρέπει να διατηρηθεί, προκειμένου η παγκόσμια κοινωνία να προοδεύσει και να δημιουργήσει μία συνεργασία πιο παραγωγική, ικανή να παράξει νέες ιδέες και δράσεις.


Επιπρόσθετα, ένας ενιαίος πολιτισμός θα έκανε τον κόσμο στείρο και στατικό. Ο δυτικός τρόπος ζωής συνεχώς εξαπλώνεται και η έλλειψη εναλλακτικών λύσεων είναι προ των πυλών. Παράλληλα, πολλοί διαφορετικοί πολιτισμοί βρίσκονται σ’ ένα σταυροδρόμι, σε μία προσαρμογή ή ακόμη χειρότερα τείνουν να εξαφανισθούν.


Εμείς στον Όμιλό μας γνωρίζουμε πως τα τρία τέταρτα των συγκρούσεων στον πλανήτη μας σήμερα έχουν πολιτισμική διάσταση. Αγωνιζόμαστε για πόρους, για το καλύτερο ή για οτιδήποτε άλλο πιστεύουμε πως αξίζει.

Αλλά πολλές φορές οι άνθρωποι αγωνίζονται ενάντια στο διαφορετικό, στο έτερο και ξεχνούν το γεγονός ότι ο άνθρωπος είναι μετανάστης από τη φύση του, από την ιστορία του και από την πολιτισμική του ταυτότητα.
Έτσι, πολεμάμε το "άλλο", και όχι τον άλλο. Καλούμε όλους τους λαούς να υποστηρίξουν το διαπολιτισμικό διάλογο και την πολιτισμική πολυμορφία, να ανοίξουν το μυαλό τους και να καταπολεμήσουν τα στερεότυπα, να ακούσουν μουσικές από άλλες χώρες, να μάθουν να διατρέφονται με παραδοσιακά πιάτα άλλων πολιτισμών, να τείνουν το χέρι τους προς τη διαφορετικότητα και το καινούριο και συνολικά καλούμε μέλη, κράτη, ιδιώτες και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις να διοργανώσουν εκδηλώσεις, να υλοποιήσουν δράσεις, προκειμένου να επιτύχουν τη διεύρυνση της παράδοσης, και της ιστορίας των λαών για να αναδειχθεί η τεράστια σημασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και της κοινής ιστορίας μας. Γιατί η πολιτισμική Διαφορετικότητα είναι απαραίτητη για την ειρήνη, την ανάπτυξη, τη σταθερότητα.

Ιωάννα Παπανικολάου-Πουσπουρίκα
Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Αμαρουσίου

< Προηγ.   Επόμ. >
© 2004-2019 Όμιλος UNESCO για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό