Κεντρική Σελίδα arrow Τα Nέα μας arrow ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ arrow 20 Ιουνίου-Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων
Acropolis
Κεντρική Σελίδα
Ο Όμιλός μας
Τα Nέα μας
Οι Eκδόσεις μας
Επικοινωνία
Χρήσιμες Συνδέσεις
ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ


¶δεια Creative Commons
Εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά, όλα τα έργα που περιέχονται στον δικτυακό τόπο είναι αδειοδοτημένα με Creative Commons BY-NC v3 GR
20 Ιουνίου-Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων
Τρίτη, 19/06/2018
20 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Σήμερα περισσότεροι από 68 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκδιωχθεί από τον τόπο διαμονής τους λόγω ένοπλων συγκρούσεων. Οι άνθρωποι αυτοί, που δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες τους, εξαιτίας βάσιμου φόβου δίωξης, με αιτία τη φυλή, το θρήσκευμα, τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, την εθνικότητά τους ή τη συμμετοχή τους σε μία ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο καλούνται πρόσφυγες. Η κατάσταση της εκδίωξης ατόμων από τη χώρα τους και τον τόπο, όπου μεγάλωσαν και ζουν με τις οικογένειές τους, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτή η αναγκαστική μετανάστευση συμβαίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και για το λόγο αυτό στις 4 Δεκεμβρίου του 2000 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και με αφορμή τα 50 χρόνια από την υπογραφή της «Συνθήκης για το καθεστώς των προσφύγων», καθιερώθηκε για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.Το μεγαλύτερο κέρδος-αποτέλεσμα της συνθήκης αυτής ήταν η σύσταση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Βασικό καθήκον της ήταν να μεριμνήσει για τη μετεγκατάσταση 1,2 εκατομμυρίων Ευρωπαίων, που έμειναν άστεγοι κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.


Στα 54 χρόνια της ύπαρξής της, η Ύπατη Αρμοστεία έχει βοηθήσει πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους και για τις προσπάθειές της αυτές έχει τιμηθεί δύο φορές με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Περισσότερες πληροφορίες για την Ύπατη Αρμοστεία μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ εδώ.


Όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, πρόσφυγες είναι εκείνοι, που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα, όπου γεννήθηκαν και ζουν, για να ξεφύγουν από το θάνατο, τη βία, τις διώξεις, τις διακρίσεις, μόνο επειδή διακηρύσσουν ότι πιστεύουν σε μια συγκεκριμένη θρησκεία αντί μιας άλλης, επειδή ανήκουν σε μια εθνική ομάδα αντί κάποιας άλλης, επειδή έχουν μία διαφορετική πολιτική τοποθέτηση από εκείνη των κυβερνητικών αξιωματούχων κλπ.


O πρώην Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και νυν Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες δήλωσε: «ΣΆ όλο τον κόσμο βλέπουμε οικογένειες να προσπαθούν να διαφύγουν από τη βία, που ασκείται εναντίον τους. Οι αριθμοί είναι τεράστιοι – αλλά, κυρίως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι άνθρωποι, που ζούσαν μια κανονική ζωή, πριν τους αναγκάσει ο πόλεμος να τραπούν σε φυγή. Όλοι πρέπει να θυμηθούμε αυτά, που μας ενώνουν και κυρίως την κοινή μας ανθρωπιά, την ενότητα και την αλληλεγγύη. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την ακεραιότητα του διεθνούς καθεστώτος προστασίας των προσφύγων. Όσο υπάρχουν πόλεμοι και διώξεις, θα υπάρχουν και πρόσφυγες. Για να δείτε ολόκληρο το μήνυμα κάνετε κλικ εδώ.


Η μη διασφάλιση του σεβασμού των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους πρόσφυγες ισοδυναμεί με εξασθένιση των δικαιωμάτων όλων μας. Για το λόγο αυτό από τον Ιούνιο του 2016 η Ύπατη Αρμοστεία έχει ξεκινήσει την εκστρατεία «#With Refugees», που θέλει να προβάλλει τις κινήσεις αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, δίνοντας φωνή σΆ εκείνους, που τους αγκαλιάζουν. Σκοπός της είναι να ενισχυθούν οι κοινές πολιτικές των κυβερνήσεων και των κρατών σε σχέση με τους αιτούντες άσυλο. Η κίνηση αυτή βασίζεται στην ιδέα ότι κάθε οικογένεια προσφύγων πρέπει να έχει ένα ασφαλές μέρος για να ζει.


Εμείς στον Όμιλό μας πιστεύουμε ότι όλα τα κράτη οφείλουν να μεριμνήσουν για μία κοινή επιδίωξη παγκόσμιας ειρήνης, ασφάλειας, δημοκρατίας και ευημερίας. Στο κοινό αυτό πλαίσιο προτείνουμε μία σειρά βασικών αξόνων όπως: την ενεργοποίηση και διευκόλυνση των νομικών διαύλων εισόδου στην Ευρώπη για τους αιτούντες άσυλο την επέκταση των προγραμμάτων υποδοχής για άτομα που εγκαταλείπουν τις χώρες τους εξαιτίας ένοπλων συγκρούσεων το σεβασμό στην επιθυμία του οποιουδήποτε πολίτη του κόσμου να εγκαταλείψει μία χώρα ακόμη και τη δική του και την εξασφάλιση ταχείας πρόσβασης σε έγγραφα ταυτότητας και ταξιδιωτικά έγγραφα.

Η θεσμική διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ηθική ενσάρκωσή τους από όλους μας δεν είναι μία εξαγγελία αλλά μια στάση ζωής, που τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων οφείλουμε να την κάνουμε πράξη περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή της ιστορίας ως πολίτες αυτού του κόσμου.

Ιωάννα Παπανικολάου-Πουσπουρίκα
Πρόεδρος

< Προηγ.   Επόμ. >
© 2004-2018 Όμιλος UNESCO Δήμου Αμαρουσίου Περιφέρειας Αττικής