Κεντρική Σελίδα arrow Τα Nέα μας arrow ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ arrow 26 Ιουνίου-Διεθνής Ημέρα Υποστήριξης των Θυμάτων Βασανιστηρίων
Acropolis
Κεντρική Σελίδα
Ο Όμιλός μας
Τα Nέα μας
Οι Eκδόσεις μας
Επικοινωνία
Χρήσιμες Συνδέσεις
ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ


Άδεια Creative Commons
Εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά, όλα τα έργα που περιέχονται στον δικτυακό τόπο είναι αδειοδοτημένα με Creative Commons BY-NC v3 GR
26 Ιουνίου-Διεθνής Ημέρα Υποστήριξης των Θυμάτων Βασανιστηρίων
Τρίτη, 26/06/2018
26 Ιουνίου-Διεθνής Ημέρα Υποστήριξης των Θυμάτων Βασανιστηρίων


Στις 26 Ιουνίου του 1987 τέθηκε σε ισχύ από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών η «Συνθήκη ενάντια στα Βασανιστήρια». Μέχρι τη στιγμή εκείνη πολλές ήταν οι καταγγελίες περί του βασανισμού χιλιάδων συνανθρώπων μας σε πολλά μέρη του πλανήτη, αλλά οι κυβερνήσεις του κόσμου αδυνατούσαν να προβάλλουν κάποια ουσιαστική αντίσταση, ή ακόμη χειρότερα ήταν μέρος του ίδιου του προβλήματος. Η αναγνώριση ότι τα βασανιστήρια, ως απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση και η τιμωρία πρέπει να θεωρούνται παγκοσμίως παράνομες πράξεις ξεκίνησε και θεμελιώθηκε, όταν το 1997 η γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να ορίσει αυτή την ιστορική ημερομηνία ως Διεθνή Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων. Με την ιστορική αυτή αναδρομή κλείνουμε φέτος 20 χρόνια εορτασμού, αφού η πρώτη διεθνής ημέρα υπέρ των θυμάτων των βασανιστηρίων γιορτάστηκε στις 26 Ιουνίου 1998.


Το Διεθνές Συμβούλιο αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων και η Διεθνής Αμνηστία αποτελούν δύο από τις σημαντικότερες οργανώσεις, που μάχονται με άξονα τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχοντας επιπλέον, διαδραματίσει έναν ενεργό ρόλο στην οργάνωση πολλών εκδηλώσεων σ’ όλο τον κόσμο για να προωθήσουν την ημέρα αυτή.


Παρά όμως την όποια πληροφόρηση, κινητοποίηση και ενημέρωση, δυστυχώς, ακόμη και σήμερα σε πολλές χώρες του κόσμου συναντούμε διώξεις, γενοκτονίες, εγκλήματα πολέμου, κακοποίηση και βασανιστήρια. Τα εγκλήματα αυτά συχνά διαπράττονται σε ομάδες ή ανθρώπους, που γενικά δεν ευθυγραμμίζονται με την όποια εξουσία, πολιτικά και ιδεολογικά. Τα φασιστικά καθεστώτα για να επιβιώσουν, χρειάζονται πάντα τη “συναίνεση" όλων, η οποία τις περισσότερες φορές πρέπει να “ληφθεί” με φόβο και απάνθρωπες και παρεκκλίνουσες πρακτικές, όπως είναι τα βασανιστήρια.


Τα βασανιστήρια εναντίον των ανθρώπων είναι η χειρότερη έκφραση αναξιοπρέπειας, ανηθικότητας και έλλειψης σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οπουδήποτε και όποτε συμβαίνουν. Η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε., σε συνεργασία με τα ανωτέρω αναφερόμενα θεσμικά όργανα, εξακολουθεί να διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο ως προς την πρόληψη και την καταπολέμηση αυτών των πρακτικών.

Εμείς στον όμιλο για την UNESCO, με έδρα το Μαρούσι, πιστεύουμε πως η πορεία προς την αναγνώριση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εξασφάλισή της ευρύτερα στον τομέα αυτό, δεν έχει ολοκληρωθεί. Τα όργανα, που έχουν συσταθεί μέχρι και σήμερα, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά συνολικά κάθε ευαισθητοποιημένος πολίτης αυτής της γης θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να παρέχουν προστασία σε όλα τα θύματα όλων των μορφών βασανιστηρίων και παράλληλα να μεριμνούν- όσο μπορεί ο καθένας από την πλευρά του- για την εξάλειψη αυτής της πρακτικής. Ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών στην προώθηση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι θεμελιώδους σημασίας. Οι οργανώσεις αλλά και τα άτομα μεμονωμένα, που, συχνά ευρισκόμενα σε κατάσταση κινδύνου, αναλαμβάνουν αυτό το καθήκον, αξίζουν κάθε μορφής υποστήριξη και συμπαράσταση από όλους μας.

Ιωάννα Παπανικολάου-Πουσπουρίκα
Πρόεδρος

< Προηγ.   Επόμ. >
© 2004-2019 Όμιλος UNESCO για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό