Κεντρική Σελίδα arrow Τα Nέα μας arrow ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ arrow 18 Ιουλίου-Διεθνής ημέρα Νέλσον Μαντέλα
Acropolis
Κεντρική Σελίδα
Ο Όμιλός μας
Τα Nέα μας
Οι Eκδόσεις μας
Επικοινωνία
Χρήσιμες Συνδέσεις
ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ


Άδεια Creative Commons
Εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά, όλα τα έργα που περιέχονται στον δικτυακό τόπο είναι αδειοδοτημένα με Creative Commons BY-NC v3 GR
18 Ιουλίου-Διεθνής ημέρα Νέλσον Μαντέλα
Τρίτη, 17/07/2018
18 Ιουλίου-Διεθνής ημέρα Νέλσον Μαντέλα

Νέλσον Μαντέλα 1918-2013


Από το 2009 και κάθε χρόνο στις 18 Ιουλίου γιορτάζεται η διεθνής ημέρα Νέλσον Μαντέλα, όπως έχει επίσημα καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη. Στις 18 Ιουλίου του 1918 γεννήθηκε εκείνος, που στα επόμενα χρόνια θα αναγνωρισθεί παγκοσμίως μέσα από τις ενέργειές του, τη ζωή του, τις ιδέες του, ως ένα σύμβολο δικαιοσύνης, επιμονής και θάρρους.


Ο Νέλσον Μαντίμπα Μαντέλα(*) - αυτό είναι το πλήρες όνομά του - είναι ένας άνθρωπος, που άλλαξε όχι μόνο τη χώρα του, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, μέσω της ίδιας του της ζωής.
(*): {Το όνομα Νέλσον το πήρε από ένα δάσκαλό του την πρώτη του μέρα στο σχολείο, ενώ το όνομα Μαντίμπα, το έλαβε τιμητικά από τους πρεσβυτέρους των φυλών της Νοτίου Αφρικής}.


Η φετινή Διεθνής Ημέρα του Nelson Mandela (18/07/2018) σηματοδοτεί 100 χρόνια από τη γέννησή του και αποτελεί μια ευκαιρία για να προβληματιστούμε πάνω στον αντίκτυπο της τεράστιας κληρονομιάς, που άφησε ο άνθρωπος αυτός και να ακολουθήσουμε όλοι μας το κάλεσμά του για το πως θα μπορέσουμε να κάνουμε “τον κόσμο έναν καλύτερο τόπο”.


Ο Μαντέλα αναμφίβολα αποτελεί μία από τις περισσότερο εμβληματικές μορφές του αιώνα, που μας πέρασε, στον αγώνα κατά του ρατσισμού και του απαρτχάιντ. Άφησε πίσω του μεγάλο και ιστορικής σημασίας έργο σχετικά με τις ανθρωπιστικές αξίες, όπως π.χ. της υπεράσπισης της ζωής και της προσωπικής αξιοπρέπειας, της υπεράσπισης της ειρήνης, της άρνησης και καταπολέμησης του ρατσισμού, της καταπίεσης, των διακρίσεων και των ανισοτήτων.

Ο Μαντέλα γεννήθηκε στο χωριό Μβέζο της Νότιας Αφρικής. Έχασε τον πατέρα του σε ηλικία 9 ετών και την κηδεμονία του ανέλαβε ο αντιβασιλέας της φυλής Θέμπου, αρχηγός Γιοκιντάμπα Νταλιντιέμπο. Σε ηλικία 22 ετών εγκατέλειψε το χωριό του, (και ειδικότερα ξέφυγε από την προσπάθεια του κηδεμόνα του να τον παντρέψει με το ζόρι) και μετά από διάφορες πρόσκαιρες εργασίες εντάχθηκε στο Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC), σπουδάζοντας λίγο καιρό αργότερα Νομικά.


Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωή του μαχόμενος ενάντια στο καθεστώς του απαρτχάιντ, (κατά των θεσμοθετημένων διακρίσεων βάσει φυλής και χρώματος) και κατά της αδικίας του τότε Αφρικανικού καθεστώτος προς τους μαύρους. Το 1956 κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία και τελικά το 1964, αφού καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση με την κατηγορία της προδοσίας, φυλακίστηκε για 27 χρόνια από το καθεστώς των λευκών, στη νήσο Ρόμπεν, ανοικτά του Κέιπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής(*).
(*): (..”Κάθε κελί στη νήσο Ρόμπεν είχε μια λευκή κάρτα κρεμασμένη απέξω με το όνομα και τον αριθμό του κάθε κατάδικου. Η κάρτα του μαύρου ηγέτη έγραφε "Ν. Μαντέλα 466/64", που σήμαινε ότι ήταν ο 466ος κρατούμενος που είχε φθάσει στο νησί το 1964..”, Από το 1999, το «Νησί του Νέλσον Μαντέλα» ανακηρύχθηκε Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της παγκόσμιας οργάνωσης UNESCO. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ εδώ.


Με τη συμπεριφορά του και τους αγώνες του οδήγησε στη μετάβαση της Νοτίου Αφρικής σε μία νέα πολυφυλετική δημοκρατία και το Δεκέμβριο του 1993, ο Μαντέλα και ο ντε Κλερκ μοιράστηκαν το Νόμπελ Ειρήνης για τη συμβολή τους στον αγώνα κατά του απαρτχάιντ.Πέντε μήνες αργότερα εξελέγη πρόεδρος της Νότιας Αφρικής (το 1994) στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, κατά την οποία ψήφισαν όλες οι φυλές της χώρας. Παρά το ότι το 1999 αποσύρθηκε από τον προεδρικό θώκο, συνέχισε να αγωνίζεται για μια σειρά πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων -μεταξύ των οποίων είναι και η καταπολέμηση της μάστιγας του ιού HIV, από τον οποίο πέθανε ο γιος του, Μακγκάτο, το 2005.


Κυβερνήσεις, οργανώσεις και ενώσεις από όλο και σ’ όλο τον κόσμο συμμετέχουν σε πολλές δραστηριότητες, που διοργανώνονται ειδικά για την “Ημέρα Νέλσον Μαντέλα”, για να τιμήσουν το έργο του και να προωθήσουν σχετικά προγράμματα, που βασίζονται στην προώθηση των ανθρωπιστικών αξιών και εστιάζουν στη συγκέντρωση κεφαλαίων ή δωρεών με σκοπό την κοινή δράση κατά της φτώχειας και των ανισοτήτων.Η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών περί της καθιέρωσης της διεθνούς αυτής ημέρας εδράζει στην ελπίδα ότι το παράδειγμα του προέδρου της Αφρικής και κατόχου του βραβείου Νόμπελ, θα μπορούσε να βρει μιμητές και να εφαρμοστεί τουλάχιστον για μία ημέρα το χρόνο, σε κάθε γωνιά του κόσμου. Εμείς στον Όμιλό μας θεωρούμε πως το κάθε άτομο, εφόσον το επιθυμεί, έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο μέσω του παραδείγματός του.Αν ο καθένας από εμάς βοηθούσε ή αποφάσιζε να βοηθήσει τους άλλους, όπως έκανε ο Μαντέλα στα 67 χρόνια ζωής του, οι πράξεις αλληλεγγύης και ειρήνης θα μπορούσαν να γίνουν παγκόσμιες. Αυτός άλλωστε είναι και ο πρωταρχικός στόχος και η βάση όλων των ενεργειών, που ξεκινούν και καταλήγουν στον άνθρωπο.


Για πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τη σημερινή ημέρα αλλά και ειδικά για την “Ημέρα Νέλσον Μαντέλα”, μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ εδώ

Ιωάννα Παπανικολάου-Πουσπουρίκα
Πρόεδρος

< Προηγ.   Επόμ. >
© 2004-2018 Όμιλος UNESCO Δήμου Αμαρουσίου Περιφέρειας Αττικής