Κεντρική Σελίδα arrow Τα Nέα μας arrow ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ arrow 19 Αυγούστου - Παγκόσμια ημέρα Ανθρωπισμού
Acropolis
Κεντρική Σελίδα
Ο Όμιλός μας
Τα Nέα μας
Οι Eκδόσεις μας
Επικοινωνία
Χρήσιμες Συνδέσεις
ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ


Άδεια Creative Commons
Εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά, όλα τα έργα που περιέχονται στον δικτυακό τόπο είναι αδειοδοτημένα με Creative Commons BY-NC v3 GR
19 Αυγούστου - Παγκόσμια ημέρα Ανθρωπισμού
Πέμπτη, 16/08/2018

19 Αυγούστου-Παγκόσμια ημέρα Ανθρωπισμού


Ζήσαμε πρόσφατα στη χώρα μας μία ανείπωτη τραγωδία. Μία πυρκαγιά, που κόστισε τη ζωή σε 95 μέχρι σήμερα καταγεγραμμένα θύματα-συμπολίτες μας. Γράφτηκαν πολλά, ειπώθηκαν ακόμη περισσότερα. Εικόνες και περιγραφές, που ωχριούν μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα εκείνης της ημέρας. Σκοπός μας δεν είναι από τη θέση αυτή να πούμε περισσότερα, αλλά να παρατηρήσουμε το πως, μέσα από την ημέρα εκείνη (και τις επόμενες που ξημέρωσαν), ξεπήδησε ένα κίνημα αλληλεγγύης, ανθρωπισμού και αλτρουισμού, από τις στάχτες μιας περιοχής, μιας κοινωνίας και βέβαια μιας χώρας, της Ελλάδας, που δοκιμάζεται τόσο πολύ, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.


Σήμερα, 19 Αυγούστου 2018 γιορτάζουμε την Παγκόσμια ημέρα ανθρωπισμού, αποτίοντας φόρο τιμής σε όλους εκείνους τους συνανθρώπους μας, που αφιερώνουν τη ζωή τους στην προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Με όλες του τις δυνάμεις και το δικό του τρόπο ο καθένας συμβάλλει στη στήριξη εκείνων, που πλήττονται και το έχουν πραγματικά ανάγκη σε κάθε άκρη της γης χωρίς διακρίσεις.Για το ιστορικό της υπόθεσης και σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Ο.Η.Ε., ήταν η 19η Αυγούστου του 2003, όταν μια τρομοκρατική επίθεση έπληξε την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη , σκοτώνοντας 22 άτομα. Μεταξύ αυτών που έχασαν τη ζωή τους ήταν ο Sergio Vieira de Mello, ο εκπρόσωπος του Ο.Η.Ε. στο Ιράκ. Πέντε χρόνια αργότερα, η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. ενέκρινε ψήφισμα, το οποίο όριζε τη 19η Αυγούστου κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ εδώ.
Θέλω να σημειώσω εδώ πως ο ανθρωπισμός εορτάζεται από τα Ηνωμένα Έθνη όχι μόνο για τους επαγγελματίες του Ερυθρού Σταυρού και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων παγκοσμίως, αλλά κυρίως για όλους εμάς. Για τους κατοίκους της γης αυτής, που η παγκόσμια αυτή ημέρα λειτουργεί ως σπίθα αφύπνισης μιας φλόγας, που έχουμε όλοι μέσα μας. Μιας μοναδικής δύναμης, που υπάρχει εκεί και περιμένει να συντρέξει εκείνον, που βρέθηκε σε μια στιγμή, που θα μπορούσε ο καθένας μας να βρεθεί. Ενός εξαιρετικού και σπάνιου σθένους που χαρακτηρίζει το ανθρώπινο είδος από καταβολής κόσμου και που, όταν κινητοποιείται, αποδεικνύει πως επενδύουμε σωστά, όταν επενδύουμε στον άνθρωπο και τις αρετές του. Και μία από τις σπουδαιότερες είναι αυτή του ίδιου του ανθρωπισμού.

Ιωάννα Παπανικολάου-Πουσπουρίκα
Πρόεδρος
< Προηγ.   Επόμ. >
© 2004-2019 Όμιλος UNESCO για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό