Κεντρική Σελίδα arrow Τα Nέα μας arrow ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ arrow 29 Αυγούστου - Διεθνής ημέρα κατά των πυρηνικών δοκιμών
Acropolis
Κεντρική Σελίδα
Ο Όμιλός μας
Τα Nέα μας
Οι Eκδόσεις μας
Επικοινωνία
Χρήσιμες Συνδέσεις
ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ


Άδεια Creative Commons
Εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά, όλα τα έργα που περιέχονται στον δικτυακό τόπο είναι αδειοδοτημένα με Creative Commons BY-NC v3 GR
29 Αυγούστου - Διεθνής ημέρα κατά των πυρηνικών δοκιμών
Τετάρτη, 29/08/2018

29 Αυγούστου - Διεθνής ημέρα κατά των πυρηνικών δοκιμώνΤη φετινή χρονιά γίναμε μάρτυρες συναντήσεων κορυφής ανάμεσα σε κράτη, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία αλλά και η Βόρειος Κορέα, σχετικά με τη διαχείριση της κατοχής, της πραγματοποίησης δοκιμών και γενικότερα της δυναμικής της ύπαρξης πυρηνικών όπλων στα κράτη τους, άρα και στον πλανήτη. Σύμφωνα με ετήσια έκθεση του σουηδικού Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη (με την ονομασία “SIPRI”), η οποία δημοσιεύθηκε στα μέσα της φετινής χρονιάς, εννέα χώρες διαθέτουν 14.465 πυρηνικά όπλα. Αυτές οι χώρες είναι: οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Μ. Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, το Ισραήλ και η Βόρεια Κορέα. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του SIPRI κάνοντας κλικ εδώ.Σήμερα, 29 Αυγούστου γιορτάζουμε ή καλύτερα υπενθυμίζουμε το γιατί η Διεθνής Ημέρα κατά των Πυρηνικών Δοκιμών, στις 29 Αυγούστου, είναι μία πάρα πολύ σημαντική ημέρα. Ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε., Αντόνιο Γκουτέρες υπογραμμίζει ότι “η Συνθήκη, που έχει υπογράψει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών, διαδραματίζει έναν πολύ ουσιαστικό ρόλο στο πλαίσιο του καθεστώτος για τον πυρηνικό αφοπλισμό, ενώ μπορεί να ενισχύσει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια”. Για την ιστορία της ημέρας αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι στις 2 Δεκεμβρίου 2009, η 64η σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών κήρυξε την 29η Αυγούστου ως Διεθνή Ημέρα κατά των Πυρηνικών Δοκιμών, εκδίδοντας σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Ο.Η.Ε. το ψήφισμα 64/35. Όμως, η πρώτη επιτυχία για τον ορισμό της ημέρας αυτής ως ορόσημο είχε ξεκινήσει, όταν το 1991 η Δημοκρατία του Καζακστάν είχε αποφασίσει το κλείσιμο του κέντρου δοκιμών πυρηνικών όπλων στην πόλη Σεμιπαλατινσκ, κάνοντας ένα πολύτιμο βήμα προς την κατεύθυνση ενός ασφαλέστερου κόσμου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Ο.Η.Ε. κάνοντας κλικ εδώ.


Τη χρήση και όχι τη δοκιμή πυρηνικών όπλων ζήσαμε κατά τη διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου με τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε εκτενώς στις μαύρες εκείνες ημέρες, καταγράφοντας αριθμούς νεκρών, μακροχρόνιες συνέπειες και διαχρονικές περιβαλλοντικές καταστροφές. Στη σημερινή εποχή, όπου το 92% των πυρηνικών όπλων κατέχονται από τις δύο υπερδυνάμεις του πλανήτη, οι συνέπειες πραγματοποίησης σποραδικών δοκιμών (και όχι βέβαια χρήσης), είναι επικίνδυνες και απρόβλεπτες. Το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων μπορεί να ισοδυναμεί ακόμη και με μερική καταστροφή του πλανήτη, αφού τα όπλα είναι όπλα μαζικής καταστροφής.


Εμείς στον Όμιλο για την UNESCO, για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό, αλλά και όλοι οι οργανισμοί, θεσμοί και οργανώσεις, που ασχολούνται με θέματα διασφάλισης της παγκόσμιας ειρήνης, της προστασίας του περιβάλλοντος και της εξέλιξης των ανθρώπων σε μία πορεία προς ένα μέλλον με θετικό πρόσημο για όλους μας, θεωρούμε, πως η ημέρα αυτή σηματοδοτεί μία μεγάλη ευκαιρία για την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας παγκοσμίως. Τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν μέρος από μία σειρά παγκόσμιων προσπαθειών, με σκοπό τη δημιουργία ενός κόσμου ειρηνικού, ασφαλέστερου και επωφελέστερου για εμάς και τις μελλοντικές γενιές. Κι ένας τέτοιος κόσμος δεν μπορεί να έχει πυρηνικά όπλα.

Ιωάννα Παπανικολάου-Πουσπουρίκα
Πρόεδρος
< Προηγ.   Επόμ. >
© 2004-2019 Όμιλος UNESCO για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό