Κεντρική Σελίδα arrow Τα Nέα μας arrow ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ arrow 8 Σεπτεμβρίου 2018 - Διεθνής ημέρα για την εξάλειψη του αναλφαβητισμού
Acropolis
Κεντρική Σελίδα
Ο Όμιλός μας
Τα Nέα μας
Οι Eκδόσεις μας
Επικοινωνία
Χρήσιμες Συνδέσεις
ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ


¶δεια Creative Commons
Εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά, όλα τα έργα που περιέχονται στον δικτυακό τόπο είναι αδειοδοτημένα με Creative Commons BY-NC v3 GR
8 Σεπτεμβρίου 2018 - Διεθνής ημέρα για την εξάλειψη του αναλφαβητισμού
Παρασκευή, 07/09/2018

8 Σεπτεμβρίου 2018 - Διεθνής ημέρα για την εξάλειψη του αναλφαβητισμού
Το 1966 (συγκεκριμένα στις 26 Οκτωβρίου) στο πλαίσιο της Γενικής Διάσκεψης της παγκόσμιας οργάνωσης UNESCO, αποφασίστηκε ότι από τις 8 Σεπτεμβρίου 1967 και κάθε χρόνο θα γιορτάζουμε τη διεθνή ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού (περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ εδώ), ή όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της UNESCO τη “διεθνή ημέρα Αλφαβητισμού” (περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ εδώ). Πράγματι από εκείνη την ημέρα και έπειτα πραγματοποιούνται ετησίως ανά τον κόσμο πλήθος εορτασμών για να τονίσουν τη μεγάλη σημασία, που έχει η παιδεία και κατΆ επέκταση η διασφάλισή της για όλους μας ως ένα θέμα πνευματικής-και όχι μόνο- αξιοπρέπειας και μίνιμουμ εξασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως.


Το 2018 ο εορτασμός της, σύμφωνα με την παγκόσμια οργάνωση UNESCO, θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με μία σειρά εκδηλώσεων, όπως: 1) τη διοργάνωση μιας διεθνούς εμβέλειας εκδήλωσης, η οποία θα συνδυασθεί με την τελετή απονομής των διεθνών βραβείων UNESCO για την παιδεία και τον αλφαβητισμό, 2) διάφορες εκδηλώσεις περιφερειακής και εθνικής εμβέλειας, 3) καθώς και εορτασμούς που θα πραγματοποιηθούν σε εικονικό χώρο (virtual reality celebrations).
Μπορείτε να αντλήσετε πολύ σημαντικό υλικό για τη συγκεκριμένη ημέρα από την επίσημη ιστοσελίδα του Οργανισμού και κάνοντας κλικ στους ακόλουθους υπερσυνδέσμους en.unesco.org/1, en.unesco.org/2, en.unesco.org/3.


Μέχρι σήμερα στον τομέα του αλφαβητισμού (όπως ορθότερα πρέπει να αναφέρεται για τους λόγους που εξηγούνται στο άρθρο μας για την εορτασμό της ημέρας αυτής την προηγούμενη χρονιά κάνοντας κλικ εδώ) έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος. Το ποσοστό του αλφαβητισμού σε παγκόσμιο επίπεδο και πιο συγκεκριμένα για τις ηλικίες από 15 ετών και πάνω, έχει αυξηθεί από το 81%, που βρισκόταν το έτος 2000, στο 86% το έτος 2016.
Η αύξηση του ποσοστού όπως προκύπτει με τα στοιχεία που παρατίθενται στην επόμενη παράγραφο για μία 16ετή περίοδο συλλογής στατιστικών στοιχείων.


Κι όμως στο σημερινό κόσμο της συνεχούς τεχνολογικής προόδου και εξέλιξης 750 εκατομμύρια ενήλικες, (ανάμεσά τους 102 εκατομμύρια από 15-24 ετών), παραμένουν αναλφάβητοι. Επιπλέον, 6 στα 10 παιδιά και έφηβοι στερούνται βασικών γνώσεων στα μαθηματικά και την ανάγνωση. Αν παραμείνουμε αδρανείς 267 εκατομμύρια παιδιά θα μείνουν εκτός σχολείου και θα δημιουργήσουν μελλοντικές κοινωνίες αναλφάβητων.


“Από τη στιγμή που θα μάθεις να διαβάζεις, θα είσαι για πάντα ελεύθερος”, έγραψε το 19ο αιώνα ο Φρέντερικ Όγκουστους Γουάσινγκτον Μπέιλι, γνωστός περισσότερο ως Φρέντερικ Ντάγκλας.
(Αφρο-Αμερικανός κοινωνικός μεταρρυθμιστής, ρήτορας, συγγραφέας, πολιτικός και πολέμιος της δουλείας, για περισσότερες πληροφορίες κάνετε κλικ εδώ).

Η πορεία προς μία περισσότερο βιώσιμη κοινωνία περνά μέσα από την παιδεία. Ο εγγραματισμός και ο εορτασμός του με αφορμή τη σημερινή ημέρα είναι το πρώτο βήμα προς την ελευθερία, προς την απελευθέρωση από τους όποιους κοινωνικούς και οικονομικούς περιορισμούς. Είναι προϋπόθεση τόσο για την ατομική όσο και για τη συλλογική ανάπτυξη. Μειώνει τη φτώχεια και την ανισότητα, δημιουργεί πλούτο για όλους και βοηθά στην εξάλειψη των προβλημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Έτσι, εκατομμύρια άνδρες και οι γυναίκες έχουν επιτέλους αποκτήσει πρόσβαση προς την παιδεία και την εκπαίδευση. Ωστόσο, η προοπτική ενός κόσμου, στον οποίο κάθε άτομο θα διαθέτει βασικές γνώσεις παραμένει, δυστυχώς, ακόμη και σήμερα ένα ιδανικό (όπως αναλύθηκε και με στατιστικούς όρους στις παραπάνω παραγράφους).


Εμείς στον Όμιλο για την UNESCO για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό πιστεύουμε ότι πέρα από το θετικό πρόσημο των εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο δεν πρέπει να παραβλέπουμε, πως σήμερα ζούμε σΆ έναν συνεχώς εξελισσόμενο κόσμο, στον οποίο ο ρυθμός της τεχνολογικής καινοτομίας επιταχύνεται συνεχώς. Οι άνθρωποι κάθε ηλικίας οφείλουν να προσαρμοσθούν, ώστε να βρουν μια θέση στην κοινωνία και κατά συνέπεια να ανταποκριθούν στις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις. Η πρόκληση για τους νέους και τους ενήλικες για θέσεις εργασίας,-οι περισσότερες από τις οποίες μπορεί να μην έχουν καν ακόμη επινοηθεί- είναι μια πρόκληση. Τα κράτη και οι κυβερνήσεις τους, οι εκπαιδευτικοί και σχετικοί θεσμικοί φορείς οφείλουν να επαγρυπνούν και να δράσουν. Εμείς, από την πλευρά μας επενδύουμε στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, διοργανώνοντας εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια, ώστε οι δημότες να αποκτήσουν πρόσβαση στη δια βίου μάθηση. Η αξιοποίηση των οδών μεταξύ των διαφόρων μορφών εκπαίδευσης και κατάρτισης καθώς και η αξιοποίηση των μεγαλύτερων δυνατοτήτων επαγγελματικής κινητικότητας αποτελούν μία ευκαιρία και ταυτόχρονα μία επένδυση για τον οργανισμό μας, η οποία ήταν και είναι πάντα στενά συνυφασμένη με την πορεία του και τους στόχους, βάσει των οποίων συστάθηκε.

Ιωάννα Παπανικολάου-Πουσπουρίκα
Πρόεδρος

< Προηγ.   Επόμ. >
© 2004-2019 Όμιλος UNESCO για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό