Κεντρική Σελίδα arrow Τα Nέα μας arrow ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ arrow 15 Σεπτεμβρίου-Διεθνής Ημέρα δημοκρατίας
Acropolis
Κεντρική Σελίδα
Ο Όμιλός μας
Τα Nέα μας
Οι Eκδόσεις μας
Επικοινωνία
Χρήσιμες Συνδέσεις
ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ


¶δεια Creative Commons
Εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά, όλα τα έργα που περιέχονται στον δικτυακό τόπο είναι αδειοδοτημένα με Creative Commons BY-NC v3 GR
15 Σεπτεμβρίου-Διεθνής Ημέρα δημοκρατίας
Σάββατο, 15/09/2018

15 Σεπτεμβρίου 2018 -Διεθνής Ημέρα δημοκρατίαςΑπό το 2007 (η Διεθνής Ημέρα για τη Δημοκρατία θεσμοθετήθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 2007 και από τότε περισσότερα από 75 Κοινοβούλια διοργανώνουν κάθε χρόνο ειδικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της. Περισσότερες πληροφορίες για τη σημερινή ημέρα μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ εδώ), ο Ο.Η.Ε. έχει ανακηρύξει την 15η Σεπτεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα Δημοκρατίας. Η αναφορά στο άρθρο 21.3 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 10 Δεκεμβρίου του 1948, ήταν το αποτέλεσμα των συνεπειών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Με τη λήξη του πολέμου και τη δημιουργία των Ηνωμένων Εθνών, η διεθνής κοινότητα ορκίστηκε να μην ξανασυμβούν ποτέ στο μέλλον οι αγριότητες και η κτηνωδία που προκάλεσε αυτός ο φονικός πόλεμος. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ εδώ) αναφέρει: «Η λαϊκή θέληση είναι το θεμέλιο της κρατικής εξουσίας. Η θέληση αυτή πρέπει να εκφράζεται με τίμιες εκλογές, οι οποίες πρέπει να διεξάγονται περιοδικά, με καθολική, ίση και μυστική ψηφοφορία ή με αντίστοιχη διαδικασία, που να εξασφαλίζει την ελευθερία της εκλογής.». Επομένως, είναι σημαντικό να θυμόμαστε, πώς η δημοκρατία ζει και αναπτύσσεται χάρη στη συμβολή της κοινωνίας των πολιτών, η οποία πρέπει να είναι οργανωμένη κατΆ αρχήν με δημοκρατικό τρόπο, ώστε να διασφαλίζει και να προστατεύει τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα.


Η ετυμολογία της λέξης βρίσκεται στα συνθετικά «δήμος» (το σύνολο ή η συνέλευση των ανθρώπων, που έχουν πολιτικά δικαιώματα) και «κράτος» (δύναμη, εξουσία, κυριαρχία). “Ο όρος επινοήθηκε κατά τον πέμπτο αιώνα π.Χ., στην κλασική Ελλάδα, και χρησιμοποιήθηκε κατ' αντιδιαστολή με τη μοναρχία, την αριστοκρατία και την ολιγαρχία με τον Κλεισθένη να είναι ο ιδρυτής της πρώτης δημοκρατίας κατά το 508-507 π.Χ. μετά το τέλος της τυραννίας του Πεισίστρατου και τον Περικλή να συνεχίζει την παράδοση κατά τον χρυσό αιώνα των Αθηνών” (περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ εδώ).


Η δημοκρατία είναι μια κοινωνικο πολιτική διαδικασία και ένας κοινός στόχος. Μόνο με την πλήρη συμμετοχή και υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, των εθνικών κυβερνητικών οργάνων, της κοινωνίας των πολιτών και των ατόμων, μπορεί το ιδεώδες της να μετατραπεί σε μία ιδανική πραγματικότητα, στην οποία όλοι μας ανεξαιρέτως θα απολαμβάνουμε τα ίδια δικαιώματα σΆ ολόκληρο τον κόσμο. Για το λόγο αυτό η δημοκρατία είναι ο πρωταρχικός στόχος της ατζέντας για την αειφόρο ανάπτυξη του 2030, που υπογράφηκε το Σεπτέμβριο του 2015 από τα 193 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία δεσμεύτηκαν να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για όλους.


Η σημερινή ημέρα είναι για εμάς στον Όμιλο για την UNESCO για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό μία ημέρα γιορτής αλλά ταυτόχρονα και ανασυγκρότησης. Η δημοκρατία ζει σε μία εποχή παγκοσμιοποίησης και φιλελευθερισμού, όπου το διακύβευμα έχει μεταφερθεί στο, εάν αυτή η ελευθερία διακίνησης του χρήματος, των υπηρεσιών και των αγαθών τη θίγει και την αλλοτριώνει στο βαθμό, που να χάνει μέρος από τη δυναμική της και βέβαια από την αίγλη της. Γίνεται πολύς λόγος για το ότι η δημοκρατία νοσεί ή ακόμη χειρότερα ότι βρίσκεται σε κρίση, όχι εκεί όπου προσπαθεί να εγκαθιδρυθεί, αλλά εκεί όπου νόμιμα είναι η επικρατούσα δύναμη. Πόση αλήθεια μπορεί να εντοπισθεί σΆ αυτές τις εθνικές αλλά και παγκόσμιες “ανησυχίες” είναι ένα ζήτημα.


Όπως τίποτε δεν είναι τέλειο και αναδιαμορφώνεται προς το καλύτερο (από τον ίδιο τον άνθρωπο) στο πέρασμα των ετών, έτσι και η δημοκρατία ως ένα ανθρώπινο πολιτικό κοινωνικό-δημιούργημα φέρει ακόμη και στη σημερινή εποχή τα προβλήματα και τις ατέλειες του δημιουργού της. Αλλά, είναι και ο μοναδικός δρόμος στην παγκόσμια αυτή ανθρώπινη πορεία και ιστορία, ο οποίος μπορεί να διασφαλίσει την ισότητα, τον αμοιβαίο σεβασμό, τη δικαιοσύνη και την ισονομία, προασπίζοντας παράλληλα, την ειρηνική συνύπαρξη των λαών μέσα από την αρμονική τους συμβίωση, ώστε να εστιάσουν σε σημαντικότατες αξίες, όπως η πνευματική, πολιτιστική και προσωπική τους ευημερία.


Σε χρόνους και τόπους, όπου ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, το μίσος και η εμπάθεια καλλιεργούνται ακόμη και σε δημοκρατικές κοινωνίες, η δημοκρατία ποτέ δεν ήταν και δεν είναι η αιτία τους ή η τροφοδότησή τους. Αντίθετα, είναι η μοναδική λύση και απάντηση στα προβλήματα αυτά αλλά και σε πολλά μελλοντικά, που μπορεί να ανακύψουν από τη δύσκολη συνύπαρξη των ανθρώπων. Και για το λόγο αυτό έχουμε όλο και περισσότερους λόγους να την προστατεύουμε διαχρονικά.

Ιωάννα Παπανικολάου-Πουσπουρίκα
Πρόεδρος

< Προηγ.   Επόμ. >
© 2004-2018 Όμιλος UNESCO Δήμου Αμαρουσίου Περιφέρειας Αττικής