Κεντρική Σελίδα arrow Τα Nέα μας arrow ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ arrow 2 Οκτωβρίου-Διεθνής ημέρα μη βίας
Acropolis
Κεντρική Σελίδα
Ο Όμιλός μας
Τα Nέα μας
Οι Eκδόσεις μας
Επικοινωνία
Χρήσιμες Συνδέσεις
ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ


¶δεια Creative Commons
Εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά, όλα τα έργα που περιέχονται στον δικτυακό τόπο είναι αδειοδοτημένα με Creative Commons BY-NC v3 GR
2 Οκτωβρίου-Διεθνής ημέρα μη βίας
Τρίτη, 02/10/2018

2 Οκτωβρίου-Διεθνής ημέρα μη βίας

Η Διεθνής Ημέρα Μη Βίας καθιερώθηκε στις 15 Ιουνίου 2007 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Οκτωβρίου, ημερομηνία γέννησης του Μαχάτμα Γκάντι (1869). Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ εδώ.
Ο Μαχάτμα Γκάντι (1869-1949) υπήρξε σημαίνουσα μορφή του εθνικού κινήματος για την ανεξαρτησία της Ινδίας από την Μεγάλη Βρετανία και εμπνευστής της παθητικής αντίστασης (πολιτικής ανυπακοής) και της μη χρήσης βίας έναντι των καταπιεστών.


Ο Mohandas Karamchand Gandhi (περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ εδώ) ήταν ένας επιφανής ακτιβιστής της ελευθερίας και ένας πολιτικός ηγέτης, που έπαιξε κυρίαρχο ρόλο στον αγώνα της Ινδίας για ανεξαρτησία. Κάθε χρόνο, η ημέρα γέννησής του είναι ημέρα εθνικής εορτής στην Ινδία. Από το 2007 και έπειτα η ημέρα γέννησής του καθιερώθηκε πλέον σΆ ολόκληρο τον κόσμο ως Διεθνής Ημέρα εορτασμού της Μη-βίας. Ο Μαχάτμα Γκάντι, όπως αναφέρεται πιο συχνά, συνέβαλε στην απελευθέρωση της Ινδίας από την κατοχή των Βρετανών. Με τα ασυνήθιστα για πολλούς, αλλά όπως αποδείχθηκε ισχυρότατα πολιτικά του εργαλεία, διακήρυξε τη μη βία και ενέπνευσε πολλούς άλλους πολιτικούς ηγέτες σε όλο τον κόσμο,(Nelson Mandela, Martin Luther King Jr). Ο Γκάντι, εκτός από το να βοηθήσει την Ινδία στο νικηφόρο αγώνα της για ανεξαρτησία απέναντι στους ¶γγλους, οδήγησε πολλούς στη φιλοσοφία μιας απλής αλλά πάνω απΆ όλα δίκαιης ζωής. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους το παράδειγμά του ακολουθείται (ή τουλάχιστον γίνεται μεγάλη προσπάθεια να ακολουθηθεί) από εκατομμύρια άλλους ανθρώπους στη γη. Με τη ζωή του και τις πράξεις του απέδειξε ότι μπορεί κανείς κατά τη διάρκεια της ζωής του να γίνει μία μεγάλη προσωπικότητα μα κυρίως μια μεγάλη ψυχή-οδηγητής, εάν, όμως, έχει τη βούληση να το πράξει.


Ο Ο.Η.Ε. ζητά από όλους μας να τιμήσουμε τη 2α Οκτώβρη με κάθε τρόπο, ώστε να διαδοθεί το μήνυμα της μη βίας, μέσω της εκπαίδευσης και κυρίως, μέσω της ευαισθητοποίησης του κοινού. Γιατί, η αρχή της μη βίας-γνωστή και ως μη βίαιη αντίσταση -απορρίπτει τη χρήση της σωματικής βίας για την επίτευξη κοινωνικών ή πολιτικών αλλαγών. Συχνά περιγράφεται ως "η πολιτική των απλών ανθρώπων”, ως η μορφή ενός κοινωνικού αγώνα, που έχει υιοθετηθεί κατά καιρούς από πολλούς πληθυσμούς σΆ όλο τον κόσμο και σε πλήθος εκστρατειών με άξονα την κοινωνική δικαιοσύνη (περισσότερες πληροφορίες για τον ορισμό της μη-βίας μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ εδώ) και την ειρήνη.


Η συγκεκριμένη ημέρα έχει μεγάλη σημασία και για έναν ακόμη λόγο. Στην εποχή μας τα όπλα μαζικής καταστροφής έχουν αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό. Το τραγικότερο είναι ότι στο βωμό της κατασκευής τους έχουν δαπανηθεί ανυπολόγιστοι πόροι, οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη σοβαρών βιοτικών αναγκών, εκεί όπου πραγματικά απαιτείται. Η γενική κρίση, που βιώνουμε (οικονομική, κοινωνική, πολιτική), γίνεται όλο και πιο σοβαρή και η ζωή του πλανήτη κινδυνεύει. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την οικολογική κρίση και τις πολεμικές διαθέσεις πολλών πολιτικών κάνουν το μέλλον όλων μας επικίνδυνα αβέβαιο.


Για να βγούμε από αυτές τις επικίνδυνες ατραπούς χρειάζεται μια νέα πολιτική. Ας ακολουθήσουμε όλοι μας τα χνάρια, που χάραξε κάποτε ο Γκάντι, με σύνθημα: «εάν θέλετε την ειρήνη, προετοιμαστείτε για την ειρήνη». Γιατί ο καθένας μας πρέπει να αισθάνεται υπεύθυνος για το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας, επιλέγοντας να συνεισφέρει με το δικό του τρόπο σε μία πορεία παγκόσμιας πλέον μη βίας. Να θυμηθούμε έναν από τους καθοριστικούς παράγοντες στη σκέψη του Γκάντι: την αντανάκλαση “μέσων και σκοπών”: Ο Γκάντι έλεγε πως : “δεν είναι ο σκοπός, που έχει σημασία, αλλά η μέθοδος που θα επιλέξουμε για να τον πετύχουμε, γιατί τα μέσα είναι τα πάντα”. Αυτό είναι και το συμπυκνωμένο νόημα μιας μη βίαιης επανάστασης.


Έτσι κι εμείς στον Όμιλο για την UNESCO για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό πιστεύουμε πως χρειάζεται επιτέλους μια μεγάλη αλλαγή μοντέλου τόσο στη σκέψη, όσο και στη συμπεριφορά. Είναι καιρός η φιλανθρωπία και η μη-βία να καθοδηγήσουν τον τρόπο, που αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον στις διαπροσωπικές, κοινωνικές και διεθνείς σχέσεις. Έχουμε υποφέρει στην πορεία της ιστορίας μας από πολέμους και τις τόσο δυσάρεστες συνέπειές τους.


Μόνο η ειρηνική συνύπαρξη μπορεί να οδηγήσει στην πρόοδο όλων των λαών. Η μη βία, που θα φιλτράρεται μέσα από το διάλογο, το σεβασμό, και την αναζήτηση για το καλό του άλλου θα στρώσει ένα νέο δρόμο ανθρώπινης επικοινωνίας και συμπόρευσης, όπου η ανεκτικότητα, η κατανόηση και η ειλικρινής αλληλεγγύη θα έχουν τον πρώτο λόγο.

Ιωάννα Παπανικολάου-Πουσπουρίκα
Πρόεδρος

< Προηγ.   Επόμ. >
© 2004-2019 Όμιλος UNESCO για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό