Κεντρική Σελίδα arrow Τα Nέα μας arrow ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ arrow 5 Οκτωβρίου-Παγκόσμια ημέρα Εκπαιδευτικών
Acropolis
Κεντρική Σελίδα
Ο Όμιλός μας
Τα Nέα μας
Οι Eκδόσεις μας
Επικοινωνία
Χρήσιμες Συνδέσεις
ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ


Άδεια Creative Commons
Εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά, όλα τα έργα που περιέχονται στον δικτυακό τόπο είναι αδειοδοτημένα με Creative Commons BY-NC v3 GR
5 Οκτωβρίου-Παγκόσμια ημέρα Εκπαιδευτικών
Πέμπτη, 04/10/2018

5 Οκτωβρίου-Παγκόσμια ημέρα Εκπαιδευτικών

Για να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας την αφίσα που είναι αφιερωμένη στη συγκεκριμένη ημέρα, κάνετε κλικ εδώ.


Το 1994 η παγκόσμια οργάνωση UNESCO καθιέρωσε την 5η Οκτωβρίου ως “Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών". Η πράξη αυτή είχε σαν σκοπό να τιμήσει εκατομμύρια μαχόμενους εκπαιδευτικούς, που απασχολούνται σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και οι οποίοι με το έργο τους συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία των κοινωνιών.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών έχει σκοπό της να υπενθυμίσει στην παγκόσμια κοινότητα ότι το δικαίωμα στην εκπαίδευση δεν μπορεί να επιτευχθεί “χωρίς το δικαίωμα σε πραγματικά καταρτισμένους και εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς”. Ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζουμε έλλειψη εκπαιδευτικών παγκοσμίως. Περισσότερα από 264 εκατομμύρια -παιδιά και νέοι -εξακολουθούν να μην πηγαίνουν στο σχολείο σε πολλές χώρες της γης.. Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του 2030 για την παγκόσμια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πρέπει να προσληφθούν σχεδόν 69 εκατομμύρια νέοι εκπαιδευτικοί. Αυτό το «χάσμα των εκπαιδευτικών» παρουσιάζεται πιο έντονο σε ευάλωτους πληθυσμούς, όπως κορίτσια, παιδιά με αναπηρίες, παιδιά προσφύγων και μεταναστών. Η παγκόσμια οργάνωση UNESCO αναφέρει ότι ο καθένας μας μπορεί να βοηθήσει με τον εορτασμό της παγκόσμιας αυτής ημέρας. Τα σχολεία, οι μαθητές και οι καθηγητές τους προετοιμάζονται πυρετωδώς γι αυτήν. Περισσότερες από 100 χώρες εορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών, ενώ υπάρχουν κράτη, που έχουν καθιερώσει τη δική τους ημέρα για να την τιμήσουν, όπως π.χ. η Ινδία που την εορτάζει στις 5 Σεπτεμβρίου.


Εμείς, στον Όμιλο UNESCO για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό βλέπουμε στον εκπαιδευτικό έναν άνθρωπο, στον οποίο ανατίθεται ένας ρόλος με πολλές προκλήσεις αλλά ταυτόχρονα και με πολλά προβλήματα. Κατά την εκτέλεση του ρόλου τους οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τέτοιες προκλήσεις αλλά και με πολλές δυσκολίες, ιδιαίτερα, όταν έχουν απέναντί τους νέους ανθρώπους, που χρειάζονται νέα ερεθίσματα και νέες προτάσεις για να εισέλθουν με τα απαραίτητα εφόδια σε μία ανταγωνιστική και ίσως ανέτοιμη να τους υποδεχθεί κοινωνία. Κάθε μέρα ο ήχος του κουδουνιού σηματοδοτεί όχι μόνο την έναρξη των μαθημάτων, αλλά το ξεκίνημα μιας άλλης ημέρας. Σ’ αυτή τη νέα μέρα ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να παρέχει στους μαθητές του, όχι μόνο τα μέσα απόκτησης γνώσεων και δεξιοτήτων για τη μελλοντική τους σταδιοδρομία, αλλά πάνω απ' όλα, θα πρέπει να μπορέσει να τους εκπαιδεύσει στον αμοιβαίο σεβασμό και την αλληλεγγύη προς τους άλλους, στην υπέρβαση των προκαταλήψεων και τελικά να τους εισαγάγει σε μία διαλεκτική ηθικής, πνευματικής και ειρηνικής ανάπτυξης.


Σε μια συνεχώς εξελισσόμενη κοινωνία, ο σχηματισμός των νέων γενεών προκύπτει από μία όσμωση ανταλλαγής εμπειριών και κυρίως γνώσεων. Κατά τη διαδικασία αυτή οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η παγκόσμια ημέρα Εκπαιδευτικών έρχεται να τονίσει την πολύ μεγάλη σημασία αυτής της διασύνδεσης, διαφυλάσσοντας τον ιδιαίτερο ρόλο του εκπαιδευτικού και άρα της εκπαίδευσης συνολικότερα. Μία ποιοτική εκπαίδευση μπορεί να οδηγήσει στην πρόοδο του κοινωνικού κράτους, στην ευημερία των πολιτών και τελικώς, στην καλλιέργεια πανανθρώπινων αξιών, που θα αναπτυχθούν και θα ωριμάσουν στις γενιές του αύριο.

Ιωάννα Παπανικολάου-Πουσπουρίκα
Πρόεδρος

< Προηγ.   Επόμ. >
© 2004-2019 Όμιλος UNESCO για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό