Κεντρική Σελίδα arrow Τα Nέα μας arrow ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ arrow 17 Οκτωβρίου - Διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας
Acropolis
Κεντρική Σελίδα
Ο Όμιλός μας
Τα Nέα μας
Οι Eκδόσεις μας
Επικοινωνία
Χρήσιμες Συνδέσεις
ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ


¶δεια Creative Commons
Εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά, όλα τα έργα που περιέχονται στον δικτυακό τόπο είναι αδειοδοτημένα με Creative Commons BY-NC v3 GR
17 Οκτωβρίου - Διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας
Τετάρτη, 17/10/2018

17 Οκτωβρίου - Διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας

Για να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας το συνοπτικό ενημερωτικό έντυπο για τη συγκεκριμένη ημέρα, κάνετε κλικ εδώ.Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Οκτωβρίου. Καθιερώθηκε με ψήφισμα του Ο.Η.Ε. στις 22 Δεκεμβρίου 1992 και στόχος της είναι να επιστήσει την προσοχή στη σημασία, που έχει η εξάλειψη της φτώχειας για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους μας.


Σήμερα, οι άνθρωποι, που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερες δυσκολίες: υποβάθμιση της σημασίας του κλίματος και του περιβάλλοντος για τη ζωή τους, αύξηση των τιμών στα τρόφιμα, παγκοσμιοποιημένες οικονομικές συνθήκες, οι οποίες δεν ευνοούν τους οικονομικά ασθενέστερους, κλπ. Αυτά σίγουρα δεν αποτελούν εχέγγυα για μια πορεία προς την αειφόρο ανάπτυξη και τη συνεπακόλουθη εξάλειψη της φτώχειας.

ΣΆ έναν κόσμο, που χαρακτηρίζεται από μία άνευ προηγουμένου τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη, είναι απαράδεκτο το γεγονός εκατομμύρια άνθρωποι να ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Η φτώχεια δεν είναι απλώς ένα οικονομικό πρόβλημα, κι ούτε πρέπει να εκληφθεί μονοδιάστατα ως τέτοιο. Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο φαινόμενο, που αγγίζει ζητήματα καθημερινής ανθρώπινης αξιοπρέπειας, τα οποία σχετίζονται με την απόκτηση δεξιοτήτων και μόρφωσης, με την πρόσβαση σε βασικές υγειονομικές και άλλες παροχές, με την έλλειψη συμμετοχής στην πολιτική ζωή και εν τέλει με τη μείωση των ευκαιριών προς ένα καλύτερο αύριο.


Ωστόσο, αν και όλοι αντιλαμβανόμαστε πως η φτώχεια δεν είναι μία “ανίατη” “ασθένεια”, είναι σίγουρα δύσκολο να εξαλειφθεί πλήρως. Ένα κρίσιμο σημείο ίσως να είναι η δυνατότητα να δοθούν σΆ όλους τα απαραίτητα εκείνα εφόδια, ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Για τη μείωση της φτώχειας είναι απαραίτητο να επενδύσουμε στην εκπαίδευση και να προωθήσουμε το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθόρισε μεταξύ των προτεραιοτήτων για το 2020 την ανάπτυξη μιας στρατηγικής, που θα συνδυάζει πέντε βασικούς στόχους: την απασχόληση, την καινοτομία, την εκπαίδευση, τη μείωση της φτώχειας και το κλίμα/ενέργεια.


Αυτό το έτος σηματοδοτεί την 70ή επέτειο από την κήρυξη της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. (Είναι σημαντικό εδώ να υπενθυμίσουμε την πολύ σημαντική συσχέτιση μεταξύ της ακραίας φτώχειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, επηρεάζονται πολύ περισσότερο από παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ εδώ.


Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Jim Yong Kim δήλωσε πως “τα τελευταία 25 χρόνια, πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την ακραία φτώχεια και το παγκόσμιο ποσοστό φτώχειας είναι τώρα χαμηλότερο από ποτέ” και συνέχισε πως “αν θέλουμε να έχουμε βάλει ένα τέλος στη φτώχεια μέχρι το 2030, χρειαζόμαστε πολύ περισσότερες επενδύσεις, ιδιαίτερα στην οικοδόμηση ανθρώπινου κεφαλαίου». Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ εδώ.


Στο ίδιο δελτίο τύπου της παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρεται, πως παρά τις αισιόδοξες και σίγουρα ελπιδοφόρες στατιστικές αποτιμήσεις, υπολογίζεται πως σχεδόν 400 εκατομμύρια θα εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ εδώ.


Πολλοί μιλούν ανοιχτά για μία a priori αποτυχία του Ο.Η.Ε. και των πολιτικών του. Ότι παρά τις προσπάθειες και τα προγράμματα ο αριθμός των φτωχών παραμένει και θα συνεχίσει να είναι πολύ μεγάλος. Εμείς στον Όμιλο για την UNESCO για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό δεν πιστεύουμε σε προσωρινές “απαντήσεις” στον τομέα της καταπολέμησης της φτώχειας, όπως τα επιδόματα ή αντίστοιχες πολιτικές θεραπείας. Ο δρόμος για την καταπολέμηση και φυσικά την εξαφάνιση της φτώχειας είναι η επένδυση στον άνθρωπο, η παροχή ίσων ευκαιριών σΆ όλους (στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην τροφή, στο περιβάλλον), η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σΆ όλους τους τομείς. Και προς αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζουμε όλα τα χρόνια λειτουργίας του Ομίλου μας το πλαίσιο δράσεών μας.

Ιωάννα Παπανικολάου-Πουσπουρίκα
Πρόεδρος

< Προηγ.   Επόμ. >
© 2004-2019 Όμιλος UNESCO για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό