Κεντρική Σελίδα arrow Τα Nέα μας arrow ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ arrow 2 Δεκεμβρίου-Διεθνής Ημέρα για την Κατάργηση της δουλείας
Acropolis
Κεντρική Σελίδα
Ο Όμιλός μας
Τα Nέα μας
Οι Eκδόσεις μας
Επικοινωνία
Χρήσιμες Συνδέσεις
ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ


Άδεια Creative Commons
Εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά, όλα τα έργα που περιέχονται στον δικτυακό τόπο είναι αδειοδοτημένα με Creative Commons BY-NC v3 GR
2 Δεκεμβρίου-Διεθνής Ημέρα για την Κατάργηση της δουλείας
Κυριακή, 02/12/2018

2 Δεκεμβρίου- Διεθνής Ημέρα για την Κατάργηση της δουλείας

“Κακά ξεμπερδέματα θα έχει ο δύστυχος. Και το ξέρει κι ο ίδιος. Οι σκλάβοι του Κεντάκυ τρέμουν στη σκέψη μη βρεθούν στο Νότο. Δεν τους σηκώνει το κλίμα. Πεθαίνουν, οι πιο πολλοί, πριν προλάβουν να το συνηθίσουν. Άσε και τα μαρτύρια του Χριστού που τους κάνουν εκεί τ' άσπλαχνα αφεντικά”.(*)
(*) Απόσπασμα του βιβλίου “Η καλύβα του μπαρμπα-θωμά”“Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά" της Αμερικανίδας συγγραφέως Χάριετ Μπίτσερ Στόου εκδόθηκε το 1852. Το μυθιστόρημα υπήρξε αφορμή για να ενταθεί η διαμάχη μεταξύ Αμερικανικού Βορρά και Νότου, η οποία οδήγησε στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ.

Από τότε μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει τόσο στην Αμερική, όπου διαδραματιζόταν η υπόθεση του έργου αυτού, όσο και στον κόσμο. Εξαιτίας της αλλαγής αυτής πολλοί μιλούν για τη δουλεία σαν να πρόκειται για ένα ιστορικό λείψανο. Είναι όμως στα αλήθεια παρελθόν η δουλεία;Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών η δουλεία δεν ορίζεται πλέον από κάποιο νόμο. Πως, όμως, ορίζονται πρακτικές όπως η καταναγκαστική εργασία, ο καταναγκαστικός γάμος, η εμπορία ανθρώπων (δουλεμπόριο), το trafficking, η εμπορία ειδικότερα των μεταναστών; Πως τελικά ονομάζουμε εκείνες τις καταστάσεις εκμετάλλευσης, κατά τις οποίες ένα άτομο δεν μπορεί να αρνηθεί ή να εγκαταλείψει αυτές τις πρακτικές λόγω απειλών, βίας, εξαναγκασμού, εξαπάτησης αλλά κυρίως κατάχρησης εξουσίας;Η Διεθνής Ημέρα για την Κατάργηση της Δουλείας ορίσθηκε να τιμάται τη δεύτερη μέρα του Δεκεμβρίου κάθε έτους, με αφορμή το γεγονός ότι στις 2 Δεκεμβρίου του 1949 η Γενική Συνέλευση ενέκρινε τη σύμβαση για την καταστολή της διακίνησης προσώπων και την εκμετάλλευση της πορνείας.

Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωση Εργασίας (Δ.Ο.Ε.) πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι θύματα αυτής της «σύγχρονης δουλείας». Επιπλέον, πάνω από 150 εκατομμύρια παιδιά υπόκεινται ακόμη και στην εποχή μας σε παιδική εργασία και αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα στα δέκα παιδιά στον κόσμο. (Για να δείτε την επίσημη σελίδα του Ο.Η.Ε. με αφορμή τη συγκεκριμένη ημέρα από την οποία αντλήθηκαν τα στοιχεία μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ).

Επομένως, παρά την πρόοδο, που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών στον κόσμο, η δουλεία, έστω και με τη μορφή, που την περιγράψαμε πιο πάνω, είναι ένα φαινόμενο, που δεν έχουμε καταφέρει να εξαλείψουμε εντελώς. Η συνέχιση φαινομένων δουλείας στην εποχή μας αρνείται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ντροπιάζει την ανθρώπινη συνείδηση.Για το λόγο αυτό η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (Δ.Ο.Ε.) έχει υιοθετήσει ένα νέο νομικά δεσμευτικό πρωτόκολλο, το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση των παγκόσμιων προσπαθειών για την εξάλειψη της καταναγκαστικής εργασίας. Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο τέθηκε σε ισχύ τον Νοέμβριο του 2016.

Η εκστρατεία “50 για την ελευθερία” , αποσκοπεί να πείσει τουλάχιστον 50 χώρες να επικυρώσουν το Πρωτόκολλο αυτό μέχρι το 2018.(Για περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία αυτή μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ).

Εμείς στον Όμιλο για την UNESCO για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό θεωρούμε την ημέρα αυτή ως μία βασική υπενθύμιση σ’ όλους μας να αγωνιστούμε- όπως ο καθένας μπορεί- για την εξάλειψη κάθε μορφής δουλείας. Ο Εξαναγκασμός ή ο καταναγκασμός ή η υποχρέωση να κάνεις με τη βία κάτι, η σύγχρονη μορφή δουλείας, δηλαδή, σ’ όλες τις εκδηλώσεις της αποτελεί για εμάς μια παρέκκλιση, που δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή από κανέναν μας.

Ιωάννα Παπανικολάου-Πουσπουρίκα
Πρόεδρος

< Προηγ.   Επόμ. >
© 2004-2019 Όμιλος UNESCO για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό