Κεντρική Σελίδα arrow Τα Nέα μας arrow ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ arrow 3 Δεκεμβρίου-Διεθνής Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες
Acropolis
Κεντρική Σελίδα
Ο Όμιλός μας
Τα Nέα μας
Οι Eκδόσεις μας
Επικοινωνία
Χρήσιμες Συνδέσεις
ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ


Άδεια Creative Commons
Εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά, όλα τα έργα που περιέχονται στον δικτυακό τόπο είναι αδειοδοτημένα με Creative Commons BY-NC v3 GR
3 Δεκεμβρίου-Διεθνής Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες
Δευτέρα, 03/12/2018

3 Δεκεμβρίου - Διεθνής ημέρα Ατόμων με αναπηρίεςΣήμερα, 3 Δεκεμβρίου 2018 γιορτάζουμε τη Διεθνή ημέρα Ατόμων με αναπηρίες. Ιστορικά, η συγκεκριμένη ημέρα ανακηρύχθηκε επίσημα ως διεθνής ημέρα εορτασμού το έτος 1992 μέσω του ψηφίσματος 47/3 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Μετά από δεκαετίες ανελλιπούς εργασίας των Ηνωμένων Εθνών, εγκρίθηκε τελικά το 2006, η Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Η συγκεκριμένη σύμβαση έχει ιδιαίτερη απήχηση και παγκόσμια επιτυχία, καθώς έχει προωθήσει σημαντικά τα δικαιώματα και την ευημερία των ατόμων με αναπηρία, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την αρχή της ισότητας και της ανάγκης να διασφαλιστεί η πλήρης και αποτελεσματική συμμετοχή των συγκεκριμένων ατόμων στην πολιτική, κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική σφαίρα της κοινωνίας. Πιο συγκεκριμένα, μέσω της σύμβασης αυτής καλούνται όλα τα κράτη να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να εντοπίσουν και να εξαλείψουν τα εμπόδια, που περιορίζουν το σεβασμό, την αναγνώριση και την περιφρούρηση των επιβεβλημένων για τα άτομα με αναπηρίες δικαιωμάτων.Σε πολλές χώρες του κόσμου, ακόμα και σήμερα τα άτομα με αναπηρία εξακολουθούν να συναντούν φραγμούς και εμπόδια στην καθημερινότητά τους. Η εξάλειψη των εμποδίων αυτών είναι ένας απαραίτητος στόχος για την ευημερία σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων παγκοσμίως (80% στις αναπτυσσόμενες χώρες), που ζουν με μία ή περισσότερες μορφές αναπηρίας.Στη χώρα μας και ειδικότερα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, τα άτομα με αναπηρίες αντιμετωπίζουν σοβαρότατες δυσκολίες. Ξεκινώντας από φραγμούς, που αφορούν στη μετακίνησή τους σε-μία πόλη από τις χειρότερες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο σε υποδομές για άτομα με αναπηρίες- μέχρι και το ρατσισμό των υπολοίπων συμπολιτών τους.

Το κράτος και οι κοινωνικές υπηρεσίες αλλά και οι οργανώσεις σε ιδιωτικό επίπεδο έχουν πολλά ακόμη να κάνουν. Από το 2017, η ατζέντα 2030 τόνιζε την ανάγκη ενίσχυσης των εθνικών υπηρεσιών υγείας και βελτίωσης όλων των δομών, που θα επιτρέπουν την αποτελεσματική πρόσβαση όλων των ανθρώπων στις υπηρεσίες αυτές. Το βασικό θέμα του εορτασμού της ημέρας του 2018 αφορά στην ενδυνάμωση των ατόμων με αναπηρία και στην εξασφάλιση της συμμετοχής τους στα κοινά και της γενικότερης εξασφάλισης της ισότητας των ευκαιριών. Βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, όπου κάθε ένας μπορεί να συνεισφέρει και να γίνει δυναμικός φορέας σημαντικών αλλαγών, καινοτομίας και δημιουργικότητας.Εμείς στον Όμιλο UNESCO για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη & τον Πολιτισμό πιστεύουμε ακράδαντα πως η ευαισθητοποίηση του κοινού είναι καθολικής σημασίας, όσον αφορά στο ζήτημα της προώθησης της ενσωμάτωσης αλλά και της ευκολότερης κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρίες. Μία ανθεκτική κοινωνία θα είναι μία κοινωνία, όπου οι ανισότητες και ο κάθε είδους ρατσισμός δεν πρόκειται και δεν πρέπει να έχουν θέση.Δίνουμε στην ημέρα αυτή τη θέση, που της αξίζει και παραχωρούμε το βήμα του Ομίλου μας σε κάθε έναν από εμάς, που μπορεί να γίνει φορέας αλλαγής, δημιουργικότητας και πνοής για το αύριο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξανδρου Δαμουλιάνου “Όσα αστέρια δεν φοβήθηκαν το ξημέρωμα”. Ο συγκεκριμένος συγγραφέας παρά τις όποιες σωματικές του δυσκολίες παρουσίασε στις εγκαταστάσεις του Ομίλου μας στις 2/12/2018 το ένατο βιβλίο του, αποδεικνύοντας, πως ένας άνθρωπος μπορεί να μετατρέψει το οποιοδήποτε αδύνατό του σημείο όχι απλώς σε πλεονέκτημα για τον ίδιο αλλά και για όλους εμάς τους υπόλοιπους, που επωφελούμαστε των καρπών των δημιουργημάτων του.

Ιωάννα Παπανικολάου Πουσπουρίκα
Πρόεδρος

Πολλά στοιχεία για τη σπουδαία αυτή ημέρα μπορείτε να εντοπίσετε στους ακόλουθους συνδέσμους κάνοντας κλικ στους παρακάτω υπερσυνδέσμους:

humanitariandisabilitycharter.org,

www.un.org/development,

www.un.org/en/events,

www.un.org/developmen.

< Προηγ.   Επόμ. >
© 2004-2019 Όμιλος UNESCO για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό