Κεντρική Σελίδα arrow Τα Nέα μας arrow ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ arrow 5 Δεκεμβρίου-Διεθνής ημέρα εθελοντισμού
Acropolis
Κεντρική Σελίδα
Ο Όμιλός μας
Τα Nέα μας
Οι Eκδόσεις μας
Επικοινωνία
Χρήσιμες Συνδέσεις
ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ


Άδεια Creative Commons
Εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά, όλα τα έργα που περιέχονται στον δικτυακό τόπο είναι αδειοδοτημένα με Creative Commons BY-NC v3 GR
5 Δεκεμβρίου-Διεθνής ημέρα εθελοντισμού
Τετάρτη, 05/12/2018
5 Δεκεμβρίου-Διεθνής ημέρα εθελοντισμού

Η 5η Δεκεμβρίου είναι η "διεθνής ημέρα των εθελοντών" όπως έχει επικρατήσει να λέγεται. Η συμβολή του εθελοντισμού στην κοινωνία είναι κομβικής σημασίας. Οι εθελοντές με τη δέσμευσή τους για ενίσχυση και βοήθεια σε τομείς όπως ο αθλητισμός, το περιβάλλον, ο πολιτισμός, κλπ. ενισχύουν την κουλτούρα της αλληλεγγύης και της συμμετοχής, ενώ συμβάλλουν στην εξάπλωση θεμελιωδών ηθικών αξιών: την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, την προσωπική δέσμευση για τη βελτίωση κάποιας κατάστασης ή για τη δημιουργία μιας αντίστοιχης επωφελούς για πολλούς άλλους, το σεβασμό και το αίσθημα ευθύνης απέναντι στο συνάνθρωπο.Η ημέρα αυτή καλλιεργεί σ’ όλους μας την αίσθηση ότι γινόμαστε ή ότι μπορούμε τουλάχιστον ανά πάσα στιγμή να γίνουμε μέρος ενός ευρύτερου κινήματος εθελοντών. Και μπορούμε να το κάνουμε αυτό με την προώθηση της συνειδητοποίησης ιδιαίτερων αξιών: της δέσμευσής μας και της ενίσχυσης των κινήτρων μας για κάτι καλύτερο. Έτσι ο εθελοντισμός μετατρέπεται σε μία ηθική στάση. Ο φετινός εορτασμός αναφέρεται στις εθελοντικές προσπάθειες, που ενισχύουν την ανθεκτικότητα των κοινοτήτων ιδιαίτερα εκείνων, που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, από οικονομικές αναταράξεις ή από πολιτικές ταραχές. Κι αυτή η προσπάθεια είναι συνέχεια μιας αδιάκοπης διαδικασίας, όπου περισσότεροι από 6.500 Εθελοντές προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέσω του Ο.Η.Ε καθώς και των συνεργαζόμενων φορέων του. (Μάλιστα πολλοί από αυτούς το πράττουν σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες). Παράλληλα, περισσότεροι από 12.000 διαδικτυακοί εθελοντές ολοκληρώνουν πάνω από 20.000 αποστολές online μέσω της υπηρεσίας UNV Online Volunteering. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ.Ο Όμιλος για την UNESCO για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό στηρίζει τον εθελοντισμό, υλοποιώντας δράσεις και κινητοποιώντας κάθε ηλικιακή ομάδα του κοινωνικού συνόλου. Για εμάς ο εθελοντισμός δίνει τη δυνατότητα σε όσους θέλουν να κάνουν κάτι, να δουν τους εαυτούς τους να γίνονται χρήσιμοι στους άλλους, αλλά πολλές φορές δε γνωρίζουν πώς να το πράξουν.

Η Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού είναι μια ευκαιρία για μεμονωμένους πολίτες, για κοινότητες και οργανισμούς να προωθήσουν τη συμβολή τους στην ανάπτυξη σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους ανθρώπους και τις οργανώσεις (που εμπλέκουν εθελοντές) να συνεργαστούν με κυβερνητικές υπηρεσίες, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, κοινοτικές ομάδες, ακαδημαϊκούς και να προσθέσουν το δικό τους λιθαράκι στη δημιουργία μιας ενωμένης, ειρηνικής και δυνατής παγκόσμιας ανθρώπινης κοινότητας.

Ιωάννα Παπανικολάου-Πουσπουρίκα
Πρόεδρος

< Προηγ.   Επόμ. >
© 2004-2019 Όμιλος UNESCO για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό