Κεντρική Σελίδα arrow Τα Nέα μας arrow ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ arrow 10 Δεκεμβρίου-Διεθνής ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Acropolis
Κεντρική Σελίδα
Ο Όμιλός μας
Τα Nέα μας
Οι Eκδόσεις μας
Επικοινωνία
Χρήσιμες Συνδέσεις
ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ


Άδεια Creative Commons
Εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά, όλα τα έργα που περιέχονται στον δικτυακό τόπο είναι αδειοδοτημένα με Creative Commons BY-NC v3 GR
10 Δεκεμβρίου-Διεθνής ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Δευτέρα, 10/12/2018
10 Δεκεμβρίου - Διεθνής ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτωνΣτον απόηχο των θηριωδιών, που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και σε μια από τις πρώτες συνεδριάσεις των Ηνωμένων Εθνών στις 10 Δεκεμβρίου 1948, εγκρίθηκε η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Επρόκειτο πραγματικά για μια ιστορική στιγμή, αφού αυτός ο ανθρωπιστικού χαρακτήρα δεοντολογικός κώδικας θα ήταν στην πραγματικότητα το πρώτο έγγραφο με σκοπό την καθολική καθιέρωση ίσων δικαιωμάτων στους άντρες όσο και στις γυναίκες.

Η Οικουμενική διακήρυξη περιέχει πολλές από τις πολιτικές κατακτήσεις του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα. Διαβάζουμε από το 1ο άρθρο: «Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης». (1ο άρθρο της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ο.Η.Ε.).

Γι’ αυτό το λόγο, στις 10 Δεκεμβρίου κάθε έτους, γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία, όπως προαναφέρθηκε καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών (ΕΣΔΑ), που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης και υπογράφηκε στη Ρώμη στις 4 Νοεμβρίου του 1950 είναι εμπνευσμένη από το κείμενο αυτό και αποτελούν και οι δύο μαζί την πιο ολοκληρωμένη μορφή προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. (Σε συνέχεια όλων αυτών το 1959 ιδρύθηκε στο Στρασβούργο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).

Διανύοντας φέτος την 70η επέτειο εορτασμού της ημέρας αυτής θα περίμενε κανείς η ανθρωπότητα να είχε διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος. Κι όμως, αν λάβουμε υπόψη μας τις ετήσιες καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας θα διαπιστώσουμε πως το Αφγανιστάν, η Συρία, το Ιράκ, η Υεμένη και συγκεκριμένες περιοχές της Αφρικής έχουν καταγράψει πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων τα τελευταία δύο χρόνια. Ειδικότερα, στις δύο πρώτες χώρες έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 71.000 θάνατοι, οι οποίοι οφείλονται κυρίως σε ένοπλες συγκρούσεις. Να προσθέσουμε εδώ ότι σύμφωνα με στοιχεία, που προκύπτουν από τον ιστότοπο www.amnesty.org μεταξύ των ετών 2017 και 2018 περίπου 193.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Τα θύματα αφορούσαν σε: διαφωνούντες απέναντι στα πολιτικά-κρατικά καθεστώτα, εκτελεσθέντες με θανατική ποινή, θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή/και δημοσιογράφων, θύματα από ένοπλες συγκρούσεις, βασανιστήρια, κλπ.Θέλουμε να πιστεύουμε πως οι περισσότερες χώρες της γης και οι ηγέτες τους είναι ένθερμοι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, επισημαίνουμε πως ο κίνδυνος ανατροπής της ευαίσθητης αυτής ισορροπίας είναι έκδηλος και ορατός κυρίως σε εθνικιστικές και φασιστικές εκδηλώσεις. Όλοι όσοι γνωρίζουν την αξία της ελευθερίας και της δικαιοσύνης δεν μπορούν να δεχτούν οποιαδήποτε διάβρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ειρήνη και η σταθερότητα της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του κόσμου βασίζονται στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτά τα δικαιώματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα.Ο Όμιλος για την UNESCO για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό θεωρεί τη συγκεκριμένη ημέρα ορόσημο. Η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου πρέπει να αποτελέσει ένα κοινό πρότυπο για όλους τους λαούς και τα έθνη της γης και ταυτόχρονα μια ευκαιρία για να υπενθυμίσουμε στην κοινωνία ότι η ελευθερία, η δικαιοσύνη και ο σεβασμός είναι θεμελιώδεις αξίες για κάθε άτομο, ανεξαρτήτως φυλής, φύλου ή κοινωνικής θέσης.

Ιωάννα Παπανικολάου - Πουσπουρίκα
Πρόεδρος

< Προηγ.   Επόμ. >
© 2004-2019 Όμιλος UNESCO για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό