Κεντρική Σελίδα arrow Τα Nέα μας arrow ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ arrow 18 Δεκεμβρίου-Διεθνής ημέρα μεταναστών
Acropolis
Κεντρική Σελίδα
Ο Όμιλός μας
Τα Nέα μας
Οι Eκδόσεις μας
Επικοινωνία
Χρήσιμες Συνδέσεις
ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ


Άδεια Creative Commons
Εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά, όλα τα έργα που περιέχονται στον δικτυακό τόπο είναι αδειοδοτημένα με Creative Commons BY-NC v3 GR
18 Δεκεμβρίου-Διεθνής ημέρα μεταναστών
Τρίτη, 18/12/2018
18 Δεκεμβρίου - Διεθνής ημέρα μεταναστών


Το ζήτημα των μεταναστών είναι σήμερα πιο επίκαιρο παρά ποτέ για λόγους, που οι περισσότεροι από εμάς αντιλαμβανόμαστε. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αποτελεί χώρα υποδοχής μεγάλου κύματος μεταναστών από τη Συρία, το Ιράν το Αφγανιστάν κι άλλες χώρες. Αριθμητικά και στατιστικά στοιχεία θα αναφέρουμε στη συνέχεια, αλλά έχει σημασία να αναφερθούμε στην ιστορική διαδρομή της ημέρας αυτής, η οποία πέρασε από διάφορα στάδια μέχρι να εγκριθεί από τον Ο.Η.Ε. και να γιορτάζεται παγκοσμίως στη σημερινή της μορφή. Στις 18 Δεκεμβρίου του 1990, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με τη διεθνή σύμβαση για την προστασία των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων μεταναστών και των μελών των οικογενειών τους (ψήφισμα 45/158). Το 1997, οργανώσεις από τις Φιλιππίνες αλλά και άλλες Ασιατικές χώρες ξεκίνησαν να γιορτάζουν και να προωθούν την 18η Δεκεμβρίου ως τη Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης προς τους Μετανάστες. Βασιζόμενη σε αυτή την πρωτοβουλία, στα τέλη του 1999 ξεκίνησε από τα Ηνωμένα Έθνη μία εκστρατεία με σκοπό την επίσημη καθιέρωση μιας διεθνούς ημέρας μεταναστών. Η επίσημη καθιέρωση τελικά πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου του 2000. Η διακήρυξη της Διεθνούς Ημέρας Μεταναστών από τα Ηνωμένα Έθνη είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, με άξονα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των μεταναστών, καθώς και για την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσης σχετικά με την προστασία τους. Γιατί, πίσω από όποια ιστορική αναδρομή για την καθιέρωση της συγκεκριμένης ημέρας, οι αριθμοί της παγκόσμιας μετανάστευσης μιλούν από μόνοι τους: Σύμφωνα με τον Ο.Η.Ε. ο αριθμός των μεταναστών παγκοσμίως αυξήθηκε από 175 σε 244 εκατομμύρια άτομα από το 2000 έως το 2015. Περίπου τα δύο τρίτα αυτών ζουν στην Ευρώπη (76 εκατομμύρια) και την Ασία (75 εκατομμύρια). Για να δείτε την πηγή κάνετε κλικ εδώ.


Τα τελευταία χρόνια, ο όρος “μετανάστης” όλο και περισσότερο ταυτίζεται με το σύνολο των ανθρώπων, που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες ή των αιτούντων άσυλο. Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.), “2.876 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στην Ευρώπη διά θαλάσσης το πρώτο δεκαπενθήμερο του 2017, φτάνοντας κυρίως σε Ελλάδα και Ιταλία, συγκριτικά με 23.664 αφίξεις το ίδιο διάστημα του περασμένου έτους. Για να δείτε την πηγή κάνετε κλικ εδώ.


Υπολογίζεται ότι 219 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους από την αρχή του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με 91 πρόσφυγες και μετανάστες που χάθηκαν τις δύο πρώτες εβδομάδες του 2016. Ο αριθμός αυτός κρίνεται χαμηλός σύμφωνα με το http://missingmigrants.iom.int/ του ΔΟΜ καθώς σύμφωνα με αναφορές που έχουν προκύψει τις προηγούμενες μέρες και διερευνώνται, ενδέχεται να προστεθούν ακόμα 200 θάνατοι στο συνολικό αριθμό”. Για να δείτε την πηγή κάνετε κλικ εδώ.


Η διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Οι μετανάστες δεν αντιμετωπίζουν τις καλύτερες των συνθηκών στις χώρες υποδοχής και μετά τη μάχη της επιβίωσης- που ήδη έχουν δώσει- καλούνται να ξεπεράσουν νέες δυσκολίες. Δυσκολίες που αφορούν στην καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, τη φτώχεια, την καχυποψία και βέβαια την ξενοφοβία. Ρατσισμός, απόρριψη, καχυποψία είναι στην ημερήσια διάταξη και τα προβλήματά τους όλο και διογκώνονται.


Από την άλλη πλευρά, η διεθνής μετανάστευση μπορεί να είναι ένα συνεχώς αυξανόμενο και δυσεπίλυτο πρόβλημα, έχει όμως τη δυνατότητα να συμβάλλει θετικά στην ανάπτυξη τόσο των χωρών προέλευσης όσο και των χωρών προορισμού, υπό την προϋπόθεση ότι υποστηρίζεται από τις κατάλληλες πολιτικές. Ο σεβασμός των δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών όλων των μεταναστών είναι το πρώτο και απαραίτητο βήμα για να καρπωθεί η ανθρωπότητα τα οφέλη της διεθνούς μετανάστευσης. Στόχος είναι να δημιουργηθούν ευκαιρίες για συναντήσεις, μεταξύ φορέων, ατόμων, οργανώσεων, εκπροσώπων και βέβαια με τους ίδιους τους μετανάστες, με στόχο την ενθάρρυνση των καλών πρακτικών υποδοχής και ένταξης.


Εμείς στον Όμιλο για την UNESCO για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό ενεργούμε καταλυτικά σ’ αυτόν τον τομέα, με στόχο τη δημιουργία και τη διάδοση ανταλλαγής εμπειριών και δημιουργίας δικτύων συνεργασίας. Έτσι, διαμορφώνουμε μία πορεία συνεργασίας μεταξύ όλων των φορέων, ώστε να οικοδομήσουμε μια κοινή κατοικία, όπου η διαφορά μπορεί να μετατραπεί σε όφελος για τον καθένα από εμάς.

Ιωάννα Παπανικολάου-Πουσπουρίκα
Πρόεδρος

< Προηγ.   Επόμ. >
© 2004-2019 Όμιλος UNESCO για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό