Κεντρική Σελίδα arrow Τα Nέα μας arrow ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ arrow 20 Δεκεμβρίου - Διεθνής ημέρα ανθρώπινης αλληλεγγύης
Acropolis
Κεντρική Σελίδα
Ο Όμιλός μας
Τα Nέα μας
Οι Eκδόσεις μας
Επικοινωνία
Χρήσιμες Συνδέσεις
ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ


Άδεια Creative Commons
Εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά, όλα τα έργα που περιέχονται στον δικτυακό τόπο είναι αδειοδοτημένα με Creative Commons BY-NC v3 GR
20 Δεκεμβρίου - Διεθνής ημέρα ανθρώπινης αλληλεγγύης
Πέμπτη, 20/12/2018
20 Δεκεμβρίου - Διεθνής ημέρα ανθρώπινης αλληλεγγύης


Στις 20 Δεκεμβρίου γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα της ανθρώπινης αλληλεγγύης, που η καθιέρωσή της ψηφίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 2005. Η ημερομηνία συμπίπτει με τη δημιουργία του Παγκόσμιου Ταμείου Αλληλεγγύης, που έλαβε χώρα στις 20 Δεκεμβρίου 2002. Στόχος του ταμείου, (το οποίο τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2003), είναι η εξάλειψη της φτώχειας και η προώθηση της ανθρώπινης και κοινωνικής ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως μεταξύ των φτωχότερων στρωμάτων του πληθυσμού.


Σήμερα, η αλληλεγγύη, αναγνωρίζεται ως μία από τις πιο θεμελιώδεις και οικουμενικές αξίες.
Η αλληλεγγύη είναι και πρέπει να είναι ο πρωταγωνιστής για την καταπολέμηση των οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών ή ανθρωπιστικών αδικιών. Ας μην ξεχνάμε πως η έννοια της αλληλεγγύης ενυπάρχει στο έργο των Ηνωμένων Εθνών από τη γέννηση του οργανισμού. Η δημιουργία των Ηνωμένων Εθνών στοχεύει στο ότι οι λαοί και τα έθνη του κόσμου πρέπει να προωθήσουν την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη από κοινού. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θεμελιώθηκε στην έννοια της συλλογικής ασφάλειας, με άξονα την αλληλεγγύη των μελών της «για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας». Για να δείτε την πηγή κάνετε κλικ εδώ.


Παρόλο που μέχρι και σήμερα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά στην ανάπτυξη δεσμών και σχέσεων αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών του κόσμου, εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστιες ανισότητες μεταξύ των διαφόρων χωρών αλλά και εντός αυτών.
Την ημέρα αυτή, μπορούμε να αξιολογήσουμε τα επιτεύγματά μας και μέχρι που μπορούμε ακόμα να φτάσουμε. Στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και της πρόκλησης από τις συνεχώς αυξανόμενες ανισότητες, είναι απαραίτητη περισσότερο παρά ποτέ η ενίσχυση της διεθνούς αλληλεγγύης. Κι ενώ, μπορεί το κύριο μέλημα όλων των πολιτικών και κοινωνικών φορέων να είναι η εφαρμογή συγκεκριμένων δράσεων εκ μέρους των θεσμικών οργάνων των χωρών, η αλληλεγγύη μπορεί και πρέπει να ξεκινήσει από τον καθένα από εμάς.


Γιατί εμείς στον Όμιλο για την UNESCO για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό, πιστεύουμε πως δείχνοντας αλληλεγγύη στους φτωχούς, τους ασθενείς, τα θύματα διακρίσεων, τους ηλικιωμένους, μπορούμε να οικοδομήσουμε έναν καλύτερο κόσμο. Με αφορμή τα Χριστούγεννα και τον ερχομό νέου έτους όλοι μας βιώνουμε, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη εποχή του χρόνου, την αναγκαιότητα αλλά και τις θετικές συνέπειες που μπορεί να έχει η έκφραση κάθε μορφής αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο. Η ανθρώπινη αλληλεγγύη είναι σίγουρα ένα από τα μονοπάτια, που θα μας οδηγήσουν στο δρόμο της παγκόσμιας ειρήνης, της συλλογικής ασφάλειας, της ισότητας των ευκαιριών και δικαιωμάτων. Κι ο δρόμος για έναν καλύτερο κόσμο περνάει από τις καίριες οικονομικές και κοινωνικές επιλογές μας.

Ιωάννα Παπανικολάου-Πουσπουρίκα
Πρόεδρος

< Προηγ.   Επόμ. >
© 2004-2019 Όμιλος UNESCO για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό