Κεντρική Σελίδα arrow Τα Nέα μας arrow ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ arrow 21 Μαρτίου-Παγκόσμια ημέρα ποίησης
Acropolis
Κεντρική Σελίδα
Ο Όμιλός μας
Τα Nέα μας
Οι Eκδόσεις μας
Επικοινωνία
Χρήσιμες Συνδέσεις
ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ


¶δεια Creative Commons
Εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά, όλα τα έργα που περιέχονται στον δικτυακό τόπο είναι αδειοδοτημένα με Creative Commons BY-NC v3 GR
21 Μαρτίου-Παγκόσμια ημέρα ποίησης
Πέμπτη, 21/03/2019
21 Μαρτίου - Παγκόσμια ημέρα ποίησης


Η 21η Μαρτίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί από την παγκόσμια οργάνωση UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Δεν θα ήταν σκόπιμο να περιγράψουμε την ιστορία καθιέρωσης του εορτασμού της συγκεκριμένης ημέρας, εφόσον ο Όμιλος για την UNESCO για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό έχει αναφερθεί εκτενώς στα άρθρα των προηγούμενων ετών σε κάτι τέτοιο.

Ως εκ τούτου, παραπέμπουμε στους ακόλουθους συνδέσμους, προκειμένου να αντλήσετε πληροφορίες για την ημέρα αυτή:
www.unesco.gr για το έτος 2018 και www.unesco.grγια το έτος 2017


Ο οργανισμός μας προωθώντας και παρουσιάζοντας εκδηλώσεις με άξονα το βιβλίο, την ποίηση αλλά και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις στέκεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σ´ αυτή την ημέρα.

Από την πλευρά μας θεωρούμε εξαιρετικά δύσκολο αλλά και συνάμα συναρπαστικό το γεγονός να συνθέσουμε μέσω αυτού του άρθρου μας ένα μικρό κομμάτι στην προοπτική μιας τόσο ιδιαίτερης ημέρας. Γιατί θα πρέπει σε λίγες μόνο γραμμές να περιγράψουμε, {μιλώντας για την ποίηση}, εκείνη την ιδιότυπη δυναμική μιας ενοποιητικής οικουμενικότητας, που περιβάλλει τους στίχους και τα ποιήματα. Η ποίηση μέσω των στίχων της αποτελεί από μόνη της μία εμπειρία, που μας καταλαμβάνει και μας ακολουθεί στο διηνεκές της ζωής μας. Ταυτόχρονα, όμως, δημιουργεί διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα σΆ εμάς και τους άλλους.


Από την άλλη είναι σχεδόν επιβεβλημένο να κινούμαστε λίγο διστακτικά στα λημέρια ενός δρόμου, που άλλοι χάραξαν ένδοξα πριν από εμάς και, επομένως, φέρουμε ακέραια την ευθύνη της όποιας στιγμιαίας ιχνηλάτησής του. Η ποίηση είναι μία αέναη πορεία προς το “εγώ” μέσα από τις μνήμες, τις εμπειρίες και τις στιγμές, που αφήνει εντός μας ο αντικατοπτρισμός του “εμείς”. Μηνύματα χαράς, λύπης, ανθρωπιάς, οικειότητας, δημιουργίας, απόγνωσης, ευφορίας διυλίζονται μέσα από λέξεις, αποτέλεσμα του εσωτερικού διαλόγου του ποιητή, που απελευθερώνεται, {έστω και εκούσια} από το ατομικό και στρέφεται στο εθνικό, το παγκόσμιο, το διαπολιτισμικό. Γιατί, οι ποιητές συμμετέχουν στο τοπικό, εθνικό ή παγκόσμιο πάνθεο των εξελίξεων, σφραγίζοντας μέσα από την έμπνευσή τους την ακολουθία των αιώνων της ανθρώπινης ιστορίας. Από το εικονικό στο πραγματικό, από το ρεαλιστικό στο ονειρικό, οι έννοιες του χωροχρόνου σχετικοποιούνται και ο ποιητής ξεπερνά τα σύνορα με όπλο την φαντασία και την έμπνευση. Από τον Όμηρο, το Δάντη, τον Σαίξπηρ, τον Γκαίτε μέχρι και τον Βιντσέντζο Κορνάρο, τον Παλαμά, το Σολωμό, τον Καβάφη, τον Ελύτη, το Σεφέρη αλλά και τόσους άλλους, γνωρίσαμε την ιστορία των παθών και των εμπειριών του ανθρώπου με χρώμα και πινελιές αληθινά ανεξίτηλες.


Το σημαντικό και ιδιαιτέρως γόνιμο έργο των ποιητών έρχεται να τιμήσει η συγκεκριμένη ημέρα αλλά και να αποτελέσει, παράλληλα, μία σημαίνουσα αφορμή για την πολιτιστική ανάταση όλων μας.


Η ποίηση μπορεί να αλλάξει τον κόσμο αλλά ακόμη κι εάν δεν το κάνει, μπορεί να μας υποδείξει τη δυναμική για το καλύτερο και το ανώτερο.

Ιωάννα Παπανικολάου-Πουσπουρίκα
Πρόεδρος
Αντί υστερόγραφου και με αφορμή την 21η Μαρτίου παραθέτουμε το ποίημα της Ιταλίδας ποιήτριας Alda Merini, η οποία γεννήθηκε στο Μιλάνο στις 21 Μαρτίου του 1931.

Δεν έχω ανάγκη από χρήματα.

Δεν έχω ανάγκη από χρήματα.

Έχω ανάγκη από αισθήματα,

από λέξεις, από λέξεις σοφά διαλεγμένες

από λουλούδια που τα λένε σκέψεις,

από ρόδα που τα λένε παρουσίες,

από όνειρα που κατοικούν τα δέντρα,

από τραγούδια που κάνουν τΆ αγάλματα να χορεύουν,

από άστρα που ψιθυρίζουν στΆ αυτί των εραστών.

Έχω ανάγκη από ποίηση,

εκείνη τη μαγεία που καίει το βάρος των λέξεων,

που ξυπνά τις συγκινήσεις και φέρνει καινούργια χρώματα. Μετάφραση: Ευαγγελία Πολύμου

ΠΗΓΗ: www.bibliotheque.gr

< Προηγ.   Επόμ. >
© 2004-2019 Όμιλος UNESCO για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό